Maa järisee nyt Tyynenmeren tulirenkaalla solkenaan – onko Kalifornian seuraava suurmaanjäristys jo aivan nurkan takana? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maa järisee nyt Tyynenmeren tulirenkaalla solkenaan – onko Kalifornian seuraava suurmaanjäristys jo aivan nurkan takana?

Tyynenmeren tulirenkaaksi kutsutulla alueella on havaittu viimeisen kuukauden aikana jo yli 11 000 maanjäristystä.

29.8.2018 7:31

Maa on järissyt lähiviikkoina useaan otteeseen Indonesiassa Lombokin lomasaarella. Viikonloppuna uutisoitiin 5,7 magnitudin maanjäristyksestä, ja viime viikolla saarta vavisutti puolestaan kaksi voimakkaampaa, yli 7 magnitudin järistystä, joista toisessa surmansa sai ainakin kymmenen ihmistä.

Pahiten järistyksistä on kesän aikana kärsinyt Lombok, mutta koko Indonesiassa tämänkesäisissä maanjäristyksissä kuolleiden määrä on noussut jo 555 ihmiseen, uutisoitiin perjantaina. Maan katastrofiviranomaisen mukaan loukkaantuneita on lähes 1 500. Lisäksi 390 000 ihmistä on evakossa kodeistaan ja pulaa on niin ruoasta kuin vedestäkin. Uudelleenrakentamiskulujen arvioidaan nousevan yli 400 miljoonaan euroon.

.

Indonesiassa tämänkesäisissä maanjäristyksissä kuolleiden määrä on noussut jo 555:een. Järistysten pelätään ennakoivan sitä, että kohta voi rytistä myös Kaliforniassa.­

Myös Perun ja Brasilian rajalla tapahtui viime perjantaina voimakas maanjäristys. Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 7,1 magnitudia. Sosiaalisessa mediassa kerrottiin, että 610 kilometrin syvyydessä tapahtunut järistys tuntui Chilen pohjoisosissa asti, vaikka henkilövahingoista ei raportoitu. Järistys sattui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun maa järisi myös Venezuelassa. Tuolloin järistys oli voimakkuudeltaan 7,3. Sekään ei aiheuttanut ihmisvahinkoja tai muita tuhoja.

Järistyspaikkoja yhdistää se, että ne sijaitsevat kaikki niin kutsutulla Tyynenmeren tulirenkaalla. Mannerlaattojen liitokohdissa sijaitsevalla 40 000 kilometriä pitkällä, hevosenkengän muotoisella alueella on 452, eli 75 prosenttia, kaikista maailman tulivuorista. Alue on seismisesti hyvin aktiivista, eli herkkää maanjäristyksille – siellä kun on arvioitu tapahtuvan jopa 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä.

Brittilehti Express kertoi viikko sitten, että tulirenkaan alueella oli havaittu kuukauden sisään jo 11 000 maanjäristystä. Lehden mukaan viime viikolle ajoittuneella 48 tunnin ajanjaksolla isoja järistyksiä oli liki 70.

Tyynenmeren tulirenkaan viimeaikainen aktiivisuus onkin herättänyt myös asiantuntijoiden keskuudesta pelkoja siitä, että niin ikään tulirenkaalla, mutta aivan toisella puolella maailmaa sijaitsevassa Kalifornian osavaltiossa voi rytistä pian ja kovaa. Osavaltiota halkoo liki 1 300 kilometrin matkalla Pohjois-Amerikan laatan ja Tyynenmeren laatan välissä oleva San Andreasin siirros. Tiedemiehet ovat lisäksi jo aiemmin varoitelleet, että tulirenkaan aktiivisuus voi aiheuttaa dominoefektin, kertoo Daily Mail.

– Maanjäristystilanne Kaliforniassa on itse asiassa vakavampi kuin ihmiset, jotka eivät ole seismologeja, voivat käsittääkään, totesi Coloradon valtionyliopiston professori Richard Aster taannoin.

Maanjäristys teki reilu viikko sitten tuhojaan Indonesiassa Lombokin saarella sijaitsevassa Kayangan Portissa. Samalla saarella on ollut hiljattain useita voimakkaita järistyksiä.­

Niin ikään asiasta uutisoivan New York Postin mukaan Kalifornian seuraavan suurjäristyksen, ”the big onen”, pelätään voivan olla voimakkuudeltaan jopa 9,0 magnitudia ja pystyvän aiheuttamaan tsunameja ja runtelemaan pahoin suurkaupunkeja. San Andreasin siirrosvyöhykkeellä sijaitsevat muun muassa San Franciscon ja Los Angelesin suurkaupungit. Pelkästään Los Angelesin metropolialueella asuu 18 miljoonaa ihmistä.

Fox News kuitenkin huomauttaa, ettei Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus ole vielä ottanut sen suuntaista kantaa asiaan, että seuraava ”the big one”, eli yli 8 magnitudin maanjäristys, voisi olla aivan nurkan takana. Myös Expressin haastattelemat asiantuntijat sanovat, että se voi iskeä koska tahansa tulevan 200 vuoden aikana.

– Seuraava suurmaanjäristys kehkeytyy paineesta, joka syntyy, kun Juan de Fucan laatta Oregonin, Washingtonin, Kalifornian ja Brittiläisen Kolumbian rannikolta liukuu Pohjois-Amerikan laatan alle, sanoo geologi Erik Klemetti lehdelle.

– Laatat voivat tökätä ja siten luoda painetta, joka joskus purkautuu valtavia maanjäristyksinä – ja useina pienempinä.

Klemetin mukaan todennäköisyys sille, että tulirenkaan aktiivisuus saa aikaiseksi suurjäristyksen tulevan 50 vuoden aikana on 4,5 prosenttia.

Northridgen maanjäristystä on luonnehdittu yhdeksi Yhdysvaltain tuhoisimmista luonnonilmiöistä. Aineellisten vahinkojen arvioitiin olevan 20 miljardin dollarin luokkaa.­

Kalifornian teknologisen instituutin geofysiikan tohtori Ken Hudnut puolestaan sanoo, etteivät hiljattaiset maanjäristykset korreloi sen suhteen, että ”the big one” olisi lähellä.

Kaliforniaa on vavisuttanut viimeisen vuosisadan useampikin 7 magnitudin järistys, joista tuhoihin tapahtui San Franciscossa vuonna 1906. Maa tärisi tuolloin 7,9 magnitudin voimalla, kun noin 430 kilometrin pituinen osa San Andreasin siirroksesta repesi Pohjois-Kaliforniassa. Järistyksen yhteydessä kuoli 3 000 ihmistä ja sen aiheuttamien paloissa, joiden takia San Franciscon kaupunki tuhoutui lähes täysin.

Viime kuussa Kaliforniassa havaittiin 11 järistyksen sarja. Järistykset olivat voimakkuudeltaan 2,8–5,6 magnitudia ja ne paikallistettiin Juan de Fucan laatan tuntumaan, Yhdysvaltain länsirannikolle.

Vaikka varoitusta suurjäristyksestä ei ole annettu, on seismologi Lucy Jones kehottanut ihmisiä mieluummin varautumaan siihen kuin olemaan huomioimatta uhkaa.

– Ihmiset tuntuvat ajattelevan, että maanjäristyksiä tulee ehkä 30 vuoden sisällä, mutta heidän pitäisi valmistautua jo nyt, Jones varoitti.

Juttua päivitetty 29.8. klo 12.28: Northridgen maanjäristyksen aineellisten vahinkojen arvioitiin olevan 20 miljardin dollarin luokkaa, ei 20 miljoonan, kuten kuvatekstissä aiemmin kerrottiin.

Muun muassa Los Angeles sijaitsee maanjäristyksiä ajatellen riskivyöhykkeellä. Northridgen 6,7 magnitudin maanjäristys teki pahaa jälkeä 17. tammikuuta 1994.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?