Trump lopetti McCainin suruliputuksen lyhyeen – iltapäivällä tapahtui yllättävä käänne

Julkaistu:

Valkoisen talon liput pysyivät puolitangossa maanantain vastaiseen yöhön saakka, vaikka tavallisesti senaattorien kuollessa suruliputusta on jatkettu hautajaisiin asti.
Yhdysvaltain Washingtonissa nostettiin Valkoisen talon liput jälleen täyteen korkeuteensa heti vuorokauden vaihduttua maanantaiksi. Liput olivat liehuneet puolitangossa lauantai-illasta lähtien aiemmin päivällä menehtyneen senaattori John McCainin kunniaksi.

Kyseessä on poikkeus viime vuosina käytössä olleesta perinteestä. Tavallisesti senaattorien kuollessa Valkoisen talon lippuja on pidetty puolitangossa kuolemasta aina hautajaisiin saakka.


McCain haudataan ensi sunnuntaina. Lippujen puolitangossa pitämisestä hautajaisiin asti ilmoitetaan yleensä presidentin antamalla julistuksella, jonka Trump jätti tiedotusvälineiden mukaan antamatta.

Asiasta uutisoivat muun muassa CNN, USA Today, Business Insider, ABC News sekä verkkolehti The Hill.

Trumpin ja tätä useaan otteeseen kritisoineen McCainin välit olivat kireät, ja McCain ilmoitti jo ennen kuolemaansa, ettei hän halua presidenttiä hautajaisiinsa. Lippujen nostamista ylös tavallista aikaisemmin on pidetty jälleen yhtenä osoituksena Trumpin kantamasta kaunasta.

McCainin kuoltua miestä ylistivät kommenteissaan Yhdysvaltain entiset presidentit, useat maailman valtionjohtajat sekä poliitikot yli puoluerajojen. Trump esitti surunvalittelunsa McCainin perheelle, mutta ei maininnut vainajaa millään tavalla muuten viestissään.

Yllättävä käänne iltapäivällä

Lippujen kerrottiin liehuvan edelleen puolitangossa Capitol-kukkulalla sekä muualla Washingtonissa. Lisäksi demokraatti- ja republikaanikuvernöörit ympäri maata määräsivät liput pysymään puolitangossa hautajaisiin saakka.


Muun muassa Ohion republikaanikuvernööri John Kasich kutsui Twitterissä ”häpeälliseksi” päätöstä nostaa Valkoisen talon liput. Myös useat sosiaalisen median käyttäjät ovat paheksuneet asiaa.

Myöhemmin maanantaina washingtonilaiset panivat merkille kuitenkin yllättävän näyn. Valkoisen talon lippu oli jälleen puolitangossa.

Asiasta twiittasi muun muassa CNBC-kanavan Washingtonin-kirjeenvaihtaja Eamon Javers.
– Tähän on kiinnitetty tänään paljon huomiota, mutta Valkoisen talon lippu on nyt puolitangossa, kun se oli aiemmin nostettu täyteen korkeuteensa, Javers twiittasi puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt