Trump: Meksikon kanssa saavutettu todella hyvä kauppasopimus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump: Meksikon kanssa saavutettu todella hyvä kauppasopimus

Kanada, Meksiko ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet Naftan uudistamisesta jo yli vuoden ajan.

27.8.2018 19:35 | Päivitetty 27.8.2018 22:41

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan Yhdysvallat ja Meksiko ovat saavuttaneet "todella hyvän sopimuksen" käymissään kauppaneuvotteluissa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat aloittaa pian kauppaneuvottelut myös Kanadan kanssa.

– Tämä on suuri päivä kaupankäynnille. Tämä on todella hyvä sopimus molemmille maille, Trump sanoi maanantaina.

Yhdysvaltain ja Meksikon edustajat ovat viime viikkojen ajan viimeistelleet Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen Naftan uudistamista samalla, kun Kanada on odottanut omaa neuvotteluvuoroaan.

Trump sanoi soittavansa Kanadan pääministerille Justin Trudeaulle pikapuoliin asian tiimoilta.

Toisaalta Trump antoi myös ymmärtää, että Meksikon kanssa saavutettu neuvottelutulos voi jäädä myös maiden kahdenväliseksi sopimukseksi ilman että Kanadaa otetaan siihen mukaan.

– Me voimme tehdä erillisen sopimuksen tai laittaa ne samaan sopimukseen, Trump sanoi.

Trump sanoi, että Yhdysvallat aikoo neuvotteluissa Kanadan kanssa vetää tiukkaa linjaa neuvoteltaessa autojen ja meijerituotteiden tulleista, jotka ovat olleet naapurusten perinteisiä kiistakapuloita.

Kanadan ulkoministerin Chrystia Freelandin tiedottaja sanoi maanantaina, että Freeland matkustaa tiistaina Washingtoniin neuvottelemaan Naftan uudistamisesta.

Freelandin tiedottaja sanoi, että Kanada suostuu solmimaan uuden Nafta-sopimuksen vain, jos se on hyväksi Kanadalle ja sen keskiluokalle.

Sopimuksen nimi uusiksi

Trump sanoi myös haluavansa muuttaa Nafta-sopimuksen nimen, sillä vanha nimi aiheuttaa ikäviä mielleyhtymiä, koska se on vahingoittanut Yhdysvaltoja.

Kanada, Meksiko ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet Naftan uudistamisesta jo yli vuoden ajan. Trump on halunnut uudistaa vuonna 1994 solmitun Nafta-sopimuksen, sillä se on hänen mukaansa johtanut yhdysvaltalaisten teollisuustyöpaikkojen siirtymiseen Meksikoon.

Myös Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto arvioi maanantaina, että saavutettu sopimus on hyväksi molemmille maille. Hän kirjoitti Twitterissä uskovansa, että Naftan uudistaminen voidaan saada päätökseen vielä tällä viikolla. Nieto kertoi keskustelleensa asiasta puhelimessa Trudeaun kanssa.

Myös Meksikon heinäkuussa virkaansa valitun tulevan presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin edustajat kiittelivät neuvottelutulosta. Meksikon tulevan ulkoministerin Marcelo Ebrardin mukaan sopimus on hyväksi etenkin Meksikon energiasektorille sekä työntekijöiden työoloille ja palkoille.

Päivitys: Juttua täydennetty kauttaaltaan kello 22.40.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?