John McCain piikitteli Trumpia vielä viime hetkilläänkin – vaimo Cindy: ”Hän kuoli kuten eli, omilla ehdoillaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

John McCain piikitteli Trumpia vielä viime hetkilläänkin – vaimo Cindy: ”Hän kuoli kuten eli, omilla ehdoillaan”

Lauantaina kuollut senaattori John McCain eli vaiheikkaan elämän. Viimeisinä vuosinaan hänet tunnettiin erityisesti presidentti Trumpin tiukkana kriitikkona.

27.8.2018 9:40

Republikaanisenaattori John McCain, 81, kuoli lauantaina perheensä ympäröimänä Arizonan Cornvillessa. Edellisenä päivänä McCainin omaiset olivat kertoneet aggressiivisesta aivokasvaimesta, glioblastoomasta, kärsineen miehen päätöksestä lopettaa syöpähoidot.

– Sydämeni on särkynyt. Olen niin onnekas saatuani elää seikkailua rakastamalla tätä uskomatonta miestä 38 vuoden ajan. Hän kuoli kuten eli, omilla ehdoillaan, rakastamiensa ihmisten ympäröimänä paikassa, jota hän rakasti eniten, leski Cindy McCain kirjoitti Twitterissä julkaisemassaan viestissä.

McCainin vaiheikkaaseen elämään ja uraan mahtui monenlaisia käänteitä, mutta viimeisinä vuosinaan hän profiloitui Yhdysvaltain politiikassa erityisesti presidentti Donald Trumpin sinnikkäänä kriitikkona.

Yli puoluerajojen kunnioitetun McCainin kuolema käynnisti miestä ylistävien surunvalitteluiden vyöryn, mutta Trumpia ehdittiin jo kritisoida siitä, että häneltä ei vielä tässäkään tilanteessa herunut vastustajastaan positiivista sanaa.

– Syvimmät sympatiani ja kunnioitukseni menevät senaattori John McCainin perheelle. Sydämemme ja rukouksemme ovat luonanne! kuuluivat Trumpin surunvalittelut Twitterissä.

Julkisuuteen McCain nousi jo 1960-luvulla palvellessaan laivaston lentäjänä Vietnamin sodassa. Lokakuussa 1967 pommituslennolla Hanoin yllä olleen McCainin A-4 Skyhawk -kone ammuttiin alas.

McCain (alhaalla oikealla) kuvattiin vuonna 1965 laivastotovereidensa seurassa.

McCain onnistui hyppäämään koneesta, mutta järveen pudotessaan hänen molemmat kätensä sekä toinen jalkansa murtuivat. Joukko vietnamilaisia raahasi miehen järvestä ja puukotti häntä. Seuraavat vuodet kuluivat ”Hanoi Hiltonina” tunnetussa pahamaineisessa vankilassa, jossa McCainia pahoinpideltiin ja kidutettiin toistuvasti.

Vapaus koitti lopulta maaliskuussa 1973, mutta mies ei selvinnyt koettelemuksestaan ilman pysyviä vammoja.

Poliittinen ura käynnistyi vuonna 1982, kun McCain valittiin edustajainhuoneeseen. Neljä vuotta myöhemmin arizonalaiset äänestivät sotasankarin senaattorikseen.

Kongressissa McCain oli ylpeä maineestaan yksinäisenä sutena, jolla ei ollut ongelmia tehdä tarvittaessa töitä myös demokraattien kanssa esimerkiksi ilmastonmuutosta, siirtolaisuutta ja kampanjarahoitusreformia koskevissa asioissa.

Hän tuli kuitenkin tunnetuksi myös temperamentistaan ja siitä, ettei kaihtanut taisteluihin ryhtymistä vastustajiensa kanssa.

Kenties pimein hetki miehen uralla koitti vuonna 1989, jolloin hänet liitettiin liikemies Charles Keatingin ympärille kehkeytyneeseen korruptioskandaaliin. Senaatin eettinen toimikunta vapautti McCainin myöhemmin epäilyistä, vaikka nuhteli tätä huonosta arvostelukyvystä.

McCain tuki vuonna 2003 presidentti George W. Bushin päätöstä hyökätä Irakiin, mutta hän myös kritisoi hallinnon kuulusteluissa käyttämää vesikidutusta. Ulkopolitiikkaa hän tarkasteli republikaanien perinteisestä näkövinkkelistä käsin.

Vuonna 2008 McCain hävisi presidentinvaalit demokraattien Barack Obamalle.

Kannattajat ympäröivät presidenttiehdokkaan Albuquerquessa 2008.

Kamera tallensi republikaanien presidenttiehdokkaan hymyn kesken kampanjapuheen Michiganissa syyskuussa 2008.

Hänen on arvioitu tehneen virheen ottaessaan varapresidenttiehdokkaakseen Alaskan kuvernöörin Sarah Palinin, jonka tarkoitus oli tuoda kampanjaan nuorekkuutta ja intoa. Naisen poliittinen kokemattomuus ja erikoiset ulostulot aiheuttivat kohuja toisensa jälkeen. Myöhemmin McCain kertoi muistelmissaan katuvansa sitä, ettei hän valinnut Palinin sijaan aisaparikseen senaattori Joe Liebermania.

Trumpin ja McCainin välit alkoivat kiristyä McCainin kritisoitua Trumpin siirtolaisista vaalikampanjan aikana käyttämää kovaa retoriikkaa, joka hänen mukaansa ”sytytti hullut”. Trump vastasi sanomalla, ettei McCain ole sotasankari.

– Pidän ihmisistä, jotka eivät jääneet vangiksi, Trump lisäsi herättäen suurta pöyristystä.

Heinäkuussa 2017 McCain oli keskeisenä hahmona kongressin äänestyksessä kaatamassa Trumpin tukemaa lakiesitystä, joka olisi kaatanut Obaman terveydenhuoltouudistuksen Obamacaren. Tilanne oli dramaattinen, sillä vain hieman aiemmin syöpädiagnoosin saanut McCain saapui antamaan äänensä lähes suoraan aivoleikkauksesta silmä mustana ja arpi päässään.

Presidentti Sauli Niinistö tapasi McCainin vuonna 2015 Münchenissä.

Trumpin kerrottiin raivostuneen puoluetoverinsa äänestyskäyttäytymisestä, josta hän piikitteli tätä säännöllisesti puheissaan, kuitenkaan tämän nimeä mainitsematta. Molemminpuolista piikittelyä nähtiin myös monissa muissa yhteyksissä.

– Imartelu varmistaa hänen ystävyytensä, kritiikki hänen vihollisuutensa, McCain luonnehti presidenttiä muistelmissaan.

McCainia ovat muistaneet lämmöllä paitsi kaikki elossa olevat Yhdysvaltain entiset presidentit, myös suuri joukko maailman muita johtohahmoja. Muistosanoissa miestä luonnehdittiin muun muassa ”todelliseksi amerikkalaiseksi sankariksi” ja ”suureksi patriootiksi”.

Viime joulukuussa aivosyöpä oli vienyt McCainilta jo kävelykyvyn.

– John McCain on kuollut. Hyvä ja lämmin suhde häneen. Tämä presidenttinsä halveksima sotasankari tunsi turvallisuustilanteemme ja sotiemme historian hyvin ja arvosti ulko- ja puolustuspolitiikkaamme. Viimeksi tavatessamme lupasi tulla Suomeen. Suomen ystävä Capitol Hillillä poissa, twiittasi myös kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Heinäkuussa 2017 McCain piti senaatissa puheen, jota on pidetty laajalti miehen jäähyväispuheena. Siinä hän kehotti republikaanitovereitaan nousemaan Trumpia vastaan ja kaikkia kongressiedustajia työskentelemään yhdessä, jotta Yhdysvallat säilyttäisi asemansa ”vapauden johtotähtenä” maailmassa.

McCainin muistotilaisuus järjestetään Washingtonin kansallisessa katedraalissa, ja sen jälkeen hänet haudataan perheensä mukaan Marylandin Annapolisiin.

Viimeisen piikkinsä Trumpille McCain heitti ilmoittamalla ennen kuolemaansa, ettei halua presidenttiä hautajaisiinsa.

John McCain

  • Syntyi 29. elokuuta 1936 Panamassa Coco Solon laivastotukikohdassa neljän tähden amiraalin John S. McCainin ja Roberta McCainin keskimmäisenä lapsena.

  • Palveli laivastossa kaksi vuosikymmentä, josta vietti yli viisi vuotta sotavankina Vietnamissa.

  • Toimi lähes koko poliittisen uransa Arizonan senaattorina, joksi hänet valittiin vuonna 1987.

  • Pyrki republikaanien ehdokkaana presidentiksi vuonna 2008.

  • Sai seitsemän lasta kahdessa avioliitossa. Ensimmäinen avioliitto Carol Sheppin kanssa kesti 1965–1980. Meni naimisiin Cindy Henleyn kanssa muutama viikko eron jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?