WP: Donald Trump hyllytti John McCainia ylistävän lausunnon – tästä puolue­tovereiden riidassa oli kysymys

rac

Julkaistu:

Presidentti Donald Trumpin ja edesmenneen senaattori John McCainin välit olivat pitkään tulehtuneet.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kerrotaan estäneen pitkäaikaista republikaanisenaattori John McCainia ylistävän muistokirjoituksen julkaisemisen.

Lue lisää: Yhdysvaltalainen senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana

Presidenttiä lähellä olevien avustajien mukaan Valkoisessa talossa oltiin valmisteltu virallista lausuntoa McCainin kuoleman johdosta. Viikonlopun aikana valmistunut lausunto oli täynnä ylistyssanoja: arizonalaissenaattoria ja presidenttiehdokasta tituleerattiin siinä muun muassa sankariksi.

Virallinen lausunto oli valmis julkaistavaksi, mutta presidentti Trumpin kerrotaan kieltäneen avustajiltaan sen julkaisun. McCainin elämää ja saavutuksia kerranneen pidemmän lausunnon sijaan Trump halusi julkisuuteen lyhytsanaisen twiitin:

– Syvimmät osanottoni ja kunnioitukseni senaattori John McCainin perheelle. Olet sydämissämme ja rukouksissamme, Trump twiittasi.
Valkoisesta talosta tyydyttiinkin julkaisemaan muun hallinnon, kuten varapresidentin, laajempia lausuntoja McCainin kunniaksi.

Asiasta kertoo The Washington Post.


Ennakkotapauksiin nähden Trumpin päätös olla julkaisematta pidempää virallista lausuntoa McCainin kuolemasta on erityinen. Tyypillisesti Yhdysvaltain presidentit ovat tavanneet julkaista pidemmät muistokirjoitukset merkillepantavien henkilöiden kuoltua.

Myös tällä kertaa edellisistä presidenteistä Barack Obama ja George W. Bush julkaisivat ylistävät lausunnot sotasankarin ja senaattorin muistoksi.

Poikkeuksellinen toimintatapa onkin herättänyt huomiota Yhdysvalloissa, varsinkin kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron julkaisivat kaunissanaiset lausunnot McCainin kuolemasta.

Trumpin sanojen hillitty asettelu ei kuitenkaan ole yllättävää, kun ottaa huomioon kahden republikaanin kireät välit.

Trump on muun muassa kiistänyt viisi vuotta Vietnamissa sotavankina viruneen McCainin asemaa sotasankarina:

– Minä pidän ihmisistä, jotka eivät joudu vangeiksi, Trump sanoi vuonna 2015.


McCain puolestaan oli mukana kaatamassa Trumpille tärkeää terveydenhoitouudistusta ja kritisoi kovasanaisesti presidentin politiikkaa, muun muassa huippukokousta Helsingissä.

– Presidentti Trumpin naiiviuden, egoismin, asioiden valheellisen tasapainottamisen ja yksinvaltiaiden sympatisoimisen aiheuttamat vahingot ovat vaikeita laskea. On kuitenkin selvää, että Helsingin huippukokous oli traaginen virhe, McCain sanoi.

McCainin kerrotaan myös toivoneen, ettei Trump osallistuisi hänen hautajaisiinsa.

Vielä ennen Trumpin presidenttikampanjaa miesten kerrottiin olleen hyvissä väleissä, mutta sittemmin asiat muuttuivat nopeasti. Avustajien mukaan Valkoisessa talossa Trump on toistuvasti sanonut, ettei McCain ole ystävä, ja presidentti onkin pidättäytynyt korulauseista ja kehuista edesmennyttä senaattoria koskien.

Toisaalta osa on katsonut Trumpin lyhyen lausunnon kuvaavan yksinkertaisesti miehen omalaatuista viestintyyliä.

Senaattori McCain kuoli lauantaina 81 vuoden iässä aggressiiviseen aivosyöpään.

Lue lisää: Lauri Markkanen sai aiemmin apua John McCainilta – kunnioitti nyt kuollutta senaattoria: ”Olen ikuisesti kiitollinen”