Yhdysvaltalainen senaattori John McCain on kuollut 81-vuotiaana

rac

Julkaistu:

John McCain oli yksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista ja tunnetuimmista poliitikoista.
Yhdysvaltalaissenaattori John McCain on kuollut, kertoo hänen kansliansa. McCain oli kuolleessaan 81-vuotias.

McCain sairasti aggressiivista aivosyöpää, joka diagnosoitiin hänellä vuonna 2017. Hänen perheensä kertoi perjantaina syöpähoitojen lopettamisesta.

McCain oli yksi Yhdysvaltain vaikutusvaltaisimmista ja tunnetuimmista poliitikoista. Hän edusti republikaanista puoluetta. Hän oli presidentinvaalissa 2008 puolueensa ehdokkaana.


McCainin puoliso, yrittäjä Cindy McCain julkaisi Twitterissä päivityksen, jossa hän kertoi sydämensä särkyneen.

– Sydämeni on särkynyt. Olen todella onnekas, että sain elää 38 vuoden seikkailun, johon kuului tämän uskomattoman miehen rakastaminen. Hän poistui keskuudestamme samalla tavalla kuin eli: omilla ehdoillaan, sellaisten ihmisten ympäröimänä joita hän rakasti, paikassa jota hän rakasti eniten maailmassa.
Senaattori McCain kertoi julkisuuteen sairaudestaan kesällä 2017, kun hänet leikattiin silmän yläpuolella olevan verihyytymän vuoksi. Tuossa yhteydessä paljastui, että McCainilla oli aggressiivinen aivokasvain glioblastooma. Nopeasti etenevän sairauden ennuste on yleisesti ottaen huono ja elinajanodote lyhyt.

Sairaus ei kuitenkaan estänyt McCainia jatkamasta poliittista uraansa. Hän vastusti muun muassa presidentti Donald Trumpin ajamaa terveydenhoitoesitystä ja ajautui muun muassa tämän vuoksi konflikteihin presidentin kanssa. Trump rusikoi McCainia Twitterissäkin, jossa miehet kiistelivät julkisesti.


Viileät välit päätyivät välirikkoon jo Trumpin vaalikampanjan aikana lokakuussa 2016, kun McCain veti julkisesti pois tukensa puoluetoveriltaan. Lausunnossaan McCain kertoi, että ei pitänyt Trumpia soveliaana presidenttinä muun muassa tämän loukkaavan ja epäsopivan käyttäytymisen vuoksi. McCain viittasi esimerkiksi Trumpin esittämiin näkemyksiin naisista sekä presidenttiehdokkaan kommentteihin sotavangeista.

– Olisin halunnut tukea puolueemme ehdokasta, vaikka hän ei ollutkaan minun valintani kandidaatiksi. Olisin kuitenkin halunnut kunnioittaa puoluekokouksen päätöstä. Trumpin toiminta on kuitenkin senlaatuista, että on mahdotonta kannattaa häntä. Näin ollen vaimoni ja minä emme aio äänestää Trumpia, McCain kirjoitti.

Keväällä 2018 Trumpin esikunnan ja McCainin suhde nousi julkisuuteen poikkeuksellisella tavalla. Valkoisessa talossa työskennelleen Kelly Sadlerin kerrottiin laskeneen leikkiä, että McCainin näkemyksillä ei ole väliä, sillä tämä "kuolee kuitenkin".

Sadler ei koskaan pahoitellut julkisesti epähienoa kielenkäyttöään, vaikka sitä häneltä vaadittiinkin. Valkoinen talo kuitenkin erotti hänet tehtävästään.


Presidentti Trump puolestaan toi toistuvasti esiin eripuran McCainin kanssa. Toisinaan Trumpin näkemykset olivat syvästi henkilökohtaisia. Trump muun muassa pilkkasi arvostettua ja monin kunniamerkein palkittua Vietnamin sodan veteraania siitä, että tämä joutui sodan aikana vangiksi.

– Minä pidän ihmisistä, jotka eivät joudu vangeiksi, Trump sanoi vuonna 2015.

Useiden vuosien vankeusaikana McCain joutui kidutetuksi. Trump itse vältti yhdysvaltalaismedian mukaan joutumasta Vietnamin sotaan vetoamalla kantapäävaivaan.

McCain teki pitkän rupeaman politiikassa Vietnamin sodan ja sotilasuran jälkeen kongressin edustajainhuoneessa ja senaatissa. McCain nousi kansainväliseen kuuluisuuteen vuoden 2008 presidentinvaaleissa, joissa hän kampanjoi demokraattien Barack Obamaa vastaan. McCainin varapresidenttiehdokas oli silloinen kuvernööri Sarah Palin. Lopulta McCain hävisi Obamalle selvin luvuin.


Keväällä 2018 McCain julkaisi muistelmansa, jossa hän vetosi voimakkaasti poliitikkoihin, jotta nämä alkaisivat tehdä yhteistyötä ja näkisivät eroavaisuuksien sijasta samankaltaisuutta ja kunnioittaisivat toisiaan. McCain summasi elämäänsä tunteikkaasti.

– Tämä on ollut melkoinen, intohimoinen matka. Olen nähnyt uskomattomia ihmeitä, olen taistellut sodassa ja auttanut tekemään rauhaa. Olen omalta pieneltä osaltani ollut osa Amerikan historiaa.

McCain oli sairauslomalla koko tämän vuoden, mutta otti silti aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin, vaikka häntä ei senaatissa enää nähtykään. Senaattori muun muassa arvosteli kärkevästi presidentti Trumpin Helsingissä antamia Venäjää myötäileviä lausuntoja ja kutsui Trumpin toimintaa häpeälliseksi.

John Sidney McCain III syntyi elokuussa 1936 sotilassukuun Panaman kanavavyöhykkeellä. Hän oli kahdesti naimisissa ja hänellä oli kaikkiaan seitsemän lasta. Jälkimmäisestä liitosta hänellä oli neljä lasta, joista yksi adoptoitiin Bangladeshista. Ensimmäisestä liitosta McCainilla oli yksi biologinen lapsi. Lisäksi hän adoptoi ensimmäisen vaimonsa kaksi lasta aiemmasta suhteesta.

McCainin vaimon Cindyn kerrotaan kuvanneen pariskunnan lähes parinkymmenen vuoden ikäeroa sanomalla, että hänen miehensä tunsi itsensä nuoremmaksi ja hän itse tunsi itsensä vanhemmaksi. Cindy McCain on yrittäjäsuvusta, ja hän on harjoittanut pitkään myös hyväntekeväisyyttä.


Pariskunnan vuosipäivänä keväällä 2018 John McCain toivotti myös Twitterissä vaimolleen onnellista juhlapäivää.

– Aika lentää, kun on hauskaa!

Myös hänen vaimonsa kommentoi pariskunnan 37-vuotista yhdessäoloa.

– Miten hieno elämä meillä on ollutkaan! Ja tässä seuraavalle 37 vuodelle.

Ennen sairastumistaan aivosyöpään John McCain selvisi ihosyövästä.

McCain saattaa sanoa viimeisen sanansa kiistaan Trumpin kanssa vielä haudan takaa, sillä hänen kerrotaan ilmoittaneen, että ei halua presidentti Trumpia hautajaisiinsa. Entiset presidentit Obama ja George W. Bush sekä varapresidentti Mike Pence sen sijaan saanevat kutsun.

McCain luopui hiljattain kaikista aivosyöpähoidoista. Hänen perheensä julkaisi asiasta lausunnon perjantaina. Perheen kerrottiin kokoontuneen McCainin Arizonan-kotiin senaattorin viimeisiksi päiviksi. McCainin odotetaan saavan valtiolliset hautajaiset.