Veteraanisenaattori John McCainin syöpähoidot lopetetaan – ”Hän on kansallisaarre”

Julkaistu:

Yhdysvallat
John McCainille satelee tukea molemmilta poliittisilta laidoilta. Yksi merkittävä taho on kuitenkin pysytellyt hiljaa.
Yhdysvaltalaisen republikaanipoliitikon John McCainin syöpähoidot lopetetaan. McCainin lähipiiri vahvisti asian perjantaina, kertovat kansainväliset tiedotusvälineet.

McCainillä, 81, todettiin aivokasvain heinäkuussa 2017. Tähän asti hänelle on tehty syöpähoitoja Arizonan osavaltiossa, josta McCain on kotoisin. Perheensä mukaan McCain päätti itse hoitojen lopettamisesta.

– Hän on jo nyt ylittänyt odotukset selviämisensä suhteen, hänen perheensä tiedotti esimerkiksi BBC:n mukaan.

Ilmoitus merkitsee, että yksi amerikkalaisen nykypolitiikan merkittävistä päättäjistä lopettaa uransa, toteaa CNN.


McCain valittiin senaattiin kotiosavaltionsa Arizonan edustajaksi ensimmäistä kertaa 1987 ja sen jälkeen viisi kertaa uudestaan. Hän oli puolueensa presidenttiehdokas vuoden 2008 vaaleissa. McCain jätti senaatin joulukuussa, mutta on pysynyt aktiivisesti mukana poliittisessa keskustelussa.

Presidentti Donald Trumpin aikana McCain on profiloitunut Trumpin uhmakkaana kriitikkona, vaikka on tämän puoluetoveri. Hän muun muassa arvosteli ”traagiseksi virheeksi” Trumpin esiintymistä hänen tavatessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä heinäkuussa.

Kesällä 2017 McCain äänesti Trumpin edeltäjän Barack Obaman Obamacare-terveydenhuoltouudistuksen kaatamista vastaan. Hänen äänensä katsotaan ratkaisseen asian Trumpin ehdotusta vastaan.


McCain oli laivaston lentäjänä Vietnamin sodassa. Hänen lentokoneensa ammuttiin alas, minkä jälkeen hän oli yli viisi vuotta sotavankina. Tuolloin häntä kidutettiin niin pahasti, että hän sai elinikäisiä vammoja.

Presidentti Trump on antanut ymmärtää, ettei pidä McCainia vangeiksi joutumattomien sotasankarien veroisena. Trump ja Valkoinen talo ovatkin pysytelleet hiljaa, vaikka muut merkittävät poliitikot yli puoluerajojen ovat osoittaneet vuolaasti tukea McCainille ja hänen perheelleen, uutiskanava CNN huomauttaa.
McCain nousi kansainväliseen kuuluisuuteen vuoden 2008 presidentinvaaleissa, joissa hän kampanjoi demokraattien Barack Obamaa vastaan. McCainin varapresidenttiehdokas oli kuvernööri Sarah Palin, joka twiittasi rukoilevansa McCainin puolesta.
McCainin vaimo, yrittäjä Cindy McCain twiittasi rakastavansa puolisoaan ja toivottavansa siunausta kaikille, jotka ovat osoittaneet heille huolenpitoa.
– John McCainissä henkilöityy maamme palveleminen, twiittasi puolestaan edustajainhuoneen puheenjohtaja, twiittasi republikaaniryhmän johtaja Paul Ryan.
McCainia arvostetaan yli puoluerajojen. Demokraattien riveistä esimerkiksi edustajainhuoneen entinen puheenjohtaja, demokraattiryhmän johtaja Nancy Pelosi twiittasi, että McCainin päätös on ”yhtä rohkea ja sankarillinen kuin hän on aina ollut. Hän on kansallisaarre.”John McCain täyttää 82 vuotta 29. elokuuta.

Juttua korjattu 26. elokuuta kello 04.19: McCain äänesti Obamacaren kumoamista vastaan kesällä 2017, ei 2018.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt