Lennokki paljasti Amazonin uumenissa elävän tuntemattoman heimon – ei minkäänlaista kontaktia ulkomaailmaan aiemmin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lennokki paljasti Amazonin uumenissa elävän tuntemattoman heimon – ei minkäänlaista kontaktia ulkomaailmaan aiemmin

Alueella uskotaan olevan monia muitakin alkuperäiskansoja, jotka eivät ole olleet kosketuksissa ulkomaailmaan.

23.8.2018 19:28

Brasilian hallitus kertoo löytäneensä Amazonin sademetsästä heimon, joka ei ole aiemmin ollut missään yhteydessä ulkomaailmaan.

Tuoreet havainnot eristäytyneen heimon jäsenistä tehtiin drone-lennokilla Brasiliassa Vale do Javarissa lähellä Perun rajaa.

Läntisessä Pohjois-Brasiliassa sijaitsevalle alueelle päästäkseen ryhmä oli joutunut matkustamaan yli 175 kilometriä venein, kuorma-autoin ja moottoripyörin. Tämän jälkeen ryhmän piti taivaltaa vielä noin 120 kilometriä jalan.

Jutun ohessa olevalta videolta voi nähdä, kuinka muutama henkilö kävelee aukiolla kaatuneiden puiden ylitse. Hahmot näyttäisivät kantavan jonkinlaista keihästä, keppiä tai jousta.

Yksi hahmo kävelee aukion läpi, mutta valtaosa näyttää kulkevan tiheämmän sademetsän reunaa pitkin.

The Sunin mukaan kaiken kaikkiaan kuviin ikuistui 16 alkuperäisasukasta, joiden etnisyyttä ei tiedetä.

Video tallensi myös Malocaksi kutsuttavan muinaisen pitkän asuintalon ja istutuksen, jossa olevat kasvit ovat todennäköisesti maniokkia. Maniokki on eteläamerikkalainen hyötykasvi, jota käytetään perunan tapaan.

Malocassa puolestaan voi asua useampi perhe samanaikaisesti.

Keskiviikkoinen video on valtiollisen viraston National Indian Foundationin, eli Funain kuvaama. Järjestö on julkaissut myös portugalinkielisen tiedotteen, joka sisältää niin uudempia kuin vanhempia valokuvia alueelta.

Alueella on Funain tietojen mukaan ainakin kuudesta kahdeksaan heimoa, jotka ovat olleet aiemmin yhteydessä ulkomaailman kanssa. New York Times kertoo, että vähintään 11 alkuperäiskansalla ei ole minkäänlaista tunnettua yhteyttä sivilisaatioon, Sunin mukaan näitä olisi jopa 16.

Funain eristyneiden heimojen koordinaattori Bruno Pereiran mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun mitään heimoa on kuvattu droonilla.

– Droonien käyttö lisää sekä alkuperäisasukkaiden että Funain ryhmän turvallisuutta, Pereira kertoo The Sunin mukaan.

Hän myös painottaa, ettei eristyneisiin heimoihin yritetä ottaa kontaktia. Julkisuuteen luovutettavien kuvien ja videoiden tarkoituksena on pikemminkin lisätä tietoisuutta heimojen olemassaolosta ja heidän suojelunsa tärkeydestä.

Funain retkiryhmän mukana oli myös paikallisia poliiseja. Ryhmä sai kiinni kaksi vierasta joukkoa, jotka metsästivät alueella laittomasti.

Ryhmä vapautti näiden ansoihin jääneitä eläimiä

Lisäksi he löysivät maanomistajan ja maanviljelijöitä, jotka olivat laittomasti kajonneet alkuperäiskansoille varatuille maa-alueille.

Funai painottaa, että tuollainen kajoaminen, johon usein liittyy myös väkivaltaa alkuperäiskansoja kohtaan, vaarantaa alkuperäiskansojen olemassaolon. Lisäksi suuri uhka alkuperäiskansoille on sademetsien tuhoaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?