Kommentti: Niinistön ja Putinin oma veneretki kertoo, että he tulevat hyvin toimeen keskenään

Meriretki sopi suomalaisten ohjelmaan paremmin kuin kiekko-ottelu, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

23.8.2018 9:38

Presidentti Sauli Niinistö ei lähtenyt Sotshin-työvierailunsa päätteeksi olympiakaupungin Shaiba-halliin katsomaan jääkiekon suurta ystävyysottelua. Isäntä Vladimir Putin olisi varmaan mielellään hänet sinne vienyt.

Venäläisten kiekkotähtien Suuresta sydämestä -aktivistiryhmä kerää vuosittaisissa all- ja old stars -otteluissaan rahaa hyväntekeväisyyteen. Kuinka ollakaan, tällä kertaa teemana oli ”Venäjän ja Suomen ystävien” matsi, joka pelattiin, kuinka ollakaan, samana päivänä Niinistön työvierailun kanssa.

Shaiba-hallin jäälle luisteli punaisten joukkue, jossa pelasivat Teemu Selänne, Roman Rotenberg ja Gennadi Timtshenko. Vastassa olivat siniset, vahvistuksinaan muun muassa Aleksandr Barkov, Jari Kurri ja Venäjän urheiluministeri Pavel Kolobkov. Punaiset voitti maalein 10–8, ja hyväntekeväisyyteen lahjoitettiin hyvänlainen potti: 20 miljoonaa ruplaa eli noin 260 000 euroa.

Jääkiekkopiireistä tutut Timtshenko ja Rotenberg ovat Suomen kansalaisia ja suurliikemiehiä, jotka kuuluvat Putinin lähipiiriin.

Suomalaislähteet eivät eilen kertoneet Sotshissa, tarjottiinko ystävyysottelua ohjelmanumeroksi presidentti Niinistölle ja hänen delegaatioilleen, johon kuului muun muassa ulkoministeri Timo Soini. On epäselvää myös, miten pyyntö osallistua otteluun – jos sellainen nyt tuli – onnistuttiin torjumaan. Putin ja Niinistö ovat olleet jäällä aikaisemminkin, Karjalankannaksella järjestetyssä näytösottelussa kesällä 2012.

Maailma on muuttunut sitten tuon Kannaksen kiekkopelin. Niinistön ja Putinin kaveeraaminen jäällä, tai myhäilemässä Shaiban vip-aitiossa, ei olisi näyttänyt hyvältä. EU ja Yhdysvallat ovat asettaneet Venäjälle pakotteita Krimin valtauksen, Ukrainan sodan, Salisburyn hermomyrkkyiskun ja muiden ikävien asioiden vuoksi. Ja pakotteet ovat vain kovenemassa, ainakin Atlantin takaa asetetut. Venäjää pidetään lännessä aggressiivisena toimijana, ja Putinia Euroopan kyynisimpänä voimapoliitikkona. Ja Suomi on osa länttä.

Jääkiekko-ottelu siis jäi väliin, mutta sen sijaan Putin vei vieraansa kesäresidenssinsä laiturille ja sieltä seilaamaan Mustallemerelle.

Spekulaatioiden varaan jäi, oliko veneretki jonkinlainen korvaava ekstranumero jääkiekko-ottelulle. Siis sellainen yksityinen kaveeraushetki, jossa johtajat eivät esiinny julkisuudessa. Kaveerausta ilmassa ilmeisesti kuitenkin oli, sillä venäläismedia kertoi presidenttien viettäneen ylellisellä Tshaika-luksusjahdilla puolitoista tuntia ilman tulkkeja. Totta kai tätä voidaan nimittää myös hyvien henkilösuhteiden hoitamiseksi ja pitää osoituksena siitä, että Niinistö ja Putin tulevat hyvin toimeen keskenään. Millainen suhde olisikaan, jos pakotteita ja kaikkia ikävyyksiä ei olisi...

Niinistö on itsenäinen ulkopolitiikan johtaja, joka haluaa pitää yllä kontakteja Venäjään EU-pakotteista huolimatta. Hän katsoo sen olevan Suomen etu. Hän on siinä periaatteessa täysin oikeassa. Tarvitsemme toimivat suhteet naapuriin, jonka kanssa meillä on 1 300 kilometriä yhteistä rajaa.

Toisaalta Niinistö on tehnyt myös Putinille täysin selväksi, missä leirissä Suomi seisoo.

Lehdistötilaisuudessa tästä nähtiin välähdys, kun Niinistö osoitti vankan tukensa Suomen linjalle syventää puolustusyhteistyötä Ruotsin ja Naton kanssa. Hän ei puhunut suoraan, mutta riittävän selvästi: Suomi pyrkii jokaisen itseään kunnioittavan kansakunnan tavoin maksimoidaan kykynsä pitää puolensa. Sitähän Putin kunnioittaa. Voimaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?