Venäjä kadotti Putinin ylistämän aseen – Teknologiasivusto neuvoo: Näin löydät ydinkäyttöisen ohjuksen, jos sellainen on hukassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä kadotti Putinin ylistämän aseen – Teknologiasivusto neuvoo: Näin löydät ydinkäyttöisen ohjuksen, jos sellainen on hukassa

Mereen kadonneen ohjuksen löytäminen ei välttämättä ole helppoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti viime maaliskuussa, että Venäjä on kehittänyt uuden ohjuksen, jolla voi iskeä mihin tahansa maailmassa. Ohjus kuitenkin katosi marraskuussa.­

23.8.2018 9:36

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin, että Venäjä on hukannut presidentti Vladimir Putinin ylistämän ydinkäyttöisen ohjuksen. Risteilyohjus katosi viime vuoden lopulla koelaukaisun epäonnistuttua. Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan kadonneen ohjuksen etsintäoperaatioon osallistuu kolme alusta, joista yksi pystyy käsittelemään radioaktiivista materiaalia.

Lue lisää: Amerikkalaiset tiedustelulähteet: Venäjä hukkasi ydinkäyttöisen ohjuksen, jota Putin ylisti – etsinnät alkamassa

Nyt yhdysvaltalainen teknologiauutissivusto The Verge on kirjoittanut artikkelin otsikolla ”Miten löydät mereen kadonneen ydinkäyttöisen ohjuksen?” The Verge on haastatellut aiheesta ydinaseiden asiantuntija Hans Kristenseniä FAS-järjestöstä.

Näin se käy: Joskus testiohjuksissa on mukana paikanninlaite, joka lähettää ulos signaalia, joka voidaan havaita ja jonka avulla ohjus voidaan paikantaa. Siitä on sekä hyötyä että haittaa. Hyöty on se, että ohjuksen voi löytää melko nopeasti. Haittana sen sijaan se, että mikäli samalla alueella sattuu pyörimään myös vihollisen erikoissukellusveneitä, myös ne voivat havaita ohjuksen ja mahdollisesti varastaa sen, The Verge kirjoittaa.

Mikäli paikanninta ei ole, ainoa tapa löytää ohjus on mennä summanmutikassa alueelle, jonne ohjus putosi ja tehdä parhaansa sen löytämiseksi. Elektronisia signaaleja säteilevillä etsintäaluksilla ja vedenalaisilla miehittämättömillä droneilla voidaan tutkia, kimpoaako merenpohjasta signaalia takaisin – se saattaisi olla merkki viime vuonna kadonneesta ohjuksesta.

Kun kadotettu ohjus on havaittu, sen luo täytyy laskeutua. Tähän käy esimerkiksi erityinen pelastussukellusvene, jossa on sellaiset ominaisuudet, joilla pystyy tarttumaan merenpohjassa makaavaan ohjukseen. Sen jälkeen ohjuksen voi nostaa hitaasti pinnalle, siirtää se laivaan ja laittaa säiliöön.

Tulee kuitenkin huomioida se, että kyseessä on ydinkäyttöinen ohjus, joten muutamia seikkoja on syytä miettiä. Voiko ohjus vuotaa säteilyä? Voiko se vuotaa sitä juuri nyt? Vahingoittuiko ohjus niin paljon, että säteilyä saattaa vuotaa? Vai onko ohjus sittenkin niin eheä, että sen voi tuoda pinnalle suhteellisen koskemattomana?

Vergen haastatteleman Kristensenin mukaan mahdollinen vuoto saattaa vaikeuttaa ohjuksen pelastamista.

– Vuoto saastuttaisi ohjuksen ja potentiaalisesti myös ne, jotka osallistuvat pelastustyöhön. Meri laimentaa epäpuhtauksia, mutta heti kun ohjuksen nostaa pinnalle, lähistöllä olevat saattavat altistua säteilylle riippuen siitä, millaista radioaktiivista materiaalia ohjuksessa on.

Kristensen sanoo, että voidaan olettaa, että venäläisten ohjuksessa on melko paljon radioaktiivista materiaalia.

Kristensen ei muista vastaavaa ydinkäyttöisen ohjuksen katoamista tapahtuneen aiemmin, mutta muunlaisia ohjuksia on kyllä kadonnut.

Ilta-Sanomat kertoi elokuun alussa, että espanjalainen hävittäjä laukaisi vahingossa Amraam-ilmataisteluohjuksen Viron ilmatilassa. Ohjus kuitenkin todennäköisesti löytyi myöhemmin. STT kirjoittaa, että Viron ilmavoimien mukaan ohjus on löytynyt 95-prosenttisella varmuudella.

Lue lisää: Virossa vahingossa laukaistu ohjus on todennäköisesti löytynyt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?