Kuva: Niinistö ja Putin seilasivat ökyveneellä – tällainen on Venäjän presidentin superjahti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuva: Niinistö ja Putin seilasivat ökyveneellä – tällainen on Venäjän presidentin superjahti

Niinistön työvierailu Sotshiin päättyi veneretkeen Mustallemerellä.

Vladimir Putin vei Sauli Niinistön puolentoista tunnin retkelle Sotshin edustalle. Presidenttien kerrotaan keskustelleen kahdestaan englanniksi ilman tulkkia.­

23.8.2018 9:27

Venäjän presidentti Vladimir Putininin ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön neuvottelut venyivät yllättäen iltaan saakka keskiviikkona Sotshissa. Johtajat päättivät pidentää iltapäivän tapaamistaan siirtymällä Putinin kesäresidenssistä Botsharov rutsheista tämän veneelle Sotshin edustalle.

”Vene” on vähättelevä ilmaus. Uutistoimisto Interfax ja verkkosivusto Life.ru kertoivat, että kyseessä oli Putinin käytössä oleva superjahti Tshaika – eli suomeksi Lokki. Se on 53-metrinen jättiläinen, jonka pääkannella on sadan neliömetrin salonki.

Meriretki kesti venäläismedian mukaan puolitoista tuntia. Niinistön ja Putinin kerrotaan keskustelleen kahdestaan englanniksi ilman tulkkia. Retken päätyttyä Niinistö lähti illalla lentomatkalle koti-Suomeen.

Tshaika-huvijahti on 53-metrinen vene.­

Presidenttien neuvottelut alkoivat kello kahden jälkeen iltapäivällä, hieman myöhässä aikataulusta. Neuvottelujen alkuosa keskittyi Suomen ja Venäjän taloussuhteisiin, rajayhteistyöhön ja ympäristönsuojeluun.

Ennen meriretkeä presidentit pitivät lähes kolme varttia kestäneen yhteisen tiedotustilaisuuden. Siinä Putin pystyi taitavasti sivuuttamaan suomalaismedian kysymyksen Suomen syventyneen läntisen puolustusyhteistyön aiheuttamasta huolesta Venäjällä. Puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi heinäkuussa, että Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö Naton ja erityisesti Yhdysvaltojen kanssa herättää Venäjällä huolta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin. Presidenteiltä kysyttiin kommenttia Shoigun puheisiin, jotka nousivat isoksi uutiseksi heinäkuisessa loma-Suomessa.

Putin vastasi kysymykseen tutun hyökkäävästi. Hänen mukaansa Venäjä ei sijoita sotilaallista infrastruktuuriaan Naton rajojen läheisyyteen vaan päinvastoin: Nato sijoittaa sitä Venäjän rajojen läheisyyteen. Hän mainitsi erityisesti ohjuspuolustusjärjestelmän elementit, joita Yhdysvallat on tuonut Venäjän lähialueille Eurooppaan.

– Näitä järjestelmiä voidaan käyttää myös keskimatkan ohjusten ampumiseen, Putin sanoi.

Vladimir Putin kävi Suomessa viimeksi heinäkuussa, kun hän tapasi Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin. Vierailun aikana hän tapasi myös Niinistön.­

Niinistökään ei antanut suoraa vastausta kysymykseen Shoigun linjauksista.

– Suomi, niin kuin jokainen kansakunta, maksimoi kykynsä pitää puolensa, presidentti sanoi napakasti.

– En ole tällä matkalla kuullut ainuttakaan kriittistä sanaa Suomea kohtaan. Meillä ei ohjuksia ole – siis sen tyypin ohjuksia.

Putin puhui myös Naton loppuvuoden suuresta sotaharjoituksesta Trident Juncturesta, joka pidetään Norjassa, Itämerellä ja Pohjois-Atlantilla. Kävi hyvin selväksi, ettei Putin pidä Naton harjoittelusta Venäjän lähialueilla.

Lue lisää: Putin väisti – ei vastannut kysymykseen Suomen Nato-suhteesta

Niinistö sai Putinilta myötätuntoa ja kannatusta Suomelle tärkeälle hankkeelle Arktisen neuvoston huippukokouksesta, joka voitaisiin toteuttaa vielä Suomen puheenjohtajakaudella ensi vuoden aikana. Putin ilmoitti olevansa valmis huippukokoukseen. Tämä hanke on ollut Niinistön sydäntä lähellä – olisi iso diplomaattinen voitto saada Suomeen kerralla Yhdysvaltain, Venäjän, Kanadan, Islannin, Norjan ja Tanskan johtajat keskustelemaan arktisen alueen suojelusta.

Sauli Niinistö sai Vladimir Putinilta kannatusta hankkeelle Arktisen neuvoston huippukokouksesta.­

Niinistö oli erittäin tyytyväinen siihen, että hän sai Putinilta julkista tukea kokouksen järjestämiseksi. Hän toisti ajatuksensa arktisen alueen suojelun tärkeydestä: presidentin mukaan maapallo on menetetty, jos arktinen jääpeite sulaa.

Esille nousi neuvotteluissa myös Niinistön muutaman vuoden takainen Itämeren lentoturvallisuusaloite eli niin sanottu transponderialoite. Niinistö on esittänyt, että Itämeren sotilaallisia jännitteitä voitaisiin lieventää, jos sotilasilmailu ryhtyisi käyttämään siviililiikenteestä tuttuja tutkavastaimia eli transpondereita. Niillä siviililennonjohdon tutkat saavat heti tiedon, mikä ilma-alus niiden valvonta-alueella kulkee.

Presidentit keskustelivat mm. Itämeren lentoturvallisuudesta.­

Niinistö vastasi venäläismedian kysymykseen, jossa arveltiin transponderialoitteen jo kuolleen, koska Nato kieltäytyy käyttämästä tutkavastaimia sotilaslentokoneissaan.

– Minä en näkisi asiaa näin synkkänä, Niinistö vastasi.

Presidentin mukaan aloitteen käsittely on siirtynyt siviili-ilmailujärjestö Icaolle, joka on jo esittänyt hyviä käytänteitä siirrettäväksi siviilipuolelta sotilasilmailuun.

Putin komppasi tässä suomalaista virkaveljeään. Eläköön siis transponderialoite!

Lue lisää: Kommentti: Niinistön ja Putinin oma veneretki kertoo, että he tulevat hyvin toimeen keskenään

Vladimir Putin vei Sauli Niinistön puolentoista tunnin retkelle Sotshin edustalle. Presidenttien kerrotaan keskustelleen kahdestaan englanniksi ilman tulkkia.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?