Amerikkalaiset tiedustelulähteet: Venäjä hukkasi ydinkäyttöisen ohjuksen, jota Putin ylisti – etsinnät alkamassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaiset tiedustelulähteet: Venäjä hukkasi ydinkäyttöisen ohjuksen, jota Putin ylisti – etsinnät alkamassa

Tiedustelulähteiden mukaan Venäjä on hukannut ydinkäyttöisen ohjuksen, jota presidentti Vladimir Putin taannoin ylisti.

Julkaistu: 23.8.2018 3:34

Venäjän kerrotaan hukanneen ydinkäyttöisen ohjuksen.

Venäjän ydinkäyttöinen risteilyohjus katosi, kun koelaukaisu epäonnistui viime vuoden lopulla. Nyt Venäjä valmistelee etsintöjä Barentsinmerellä Venäjän ja Norjan pohjoispuolella, kertoo CNBC, joka perustaa tietonsa yhdysvaltalaisiin tiedustelulähteisiin.

Venäläisohjuksen kerrotaan kadonneen Barentsinmerelle viime marraskuussa suoritetun koelaukaisun jälkeen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti viime maaliskuussa, että Venäjä on kehittänyt uuden ohjuksen, jolla voi iskeä mihin tahansa maailmassa.

Amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan tämä ei täysin pidä paikkaansa, sillä neljä koelaukaisua viime marraskuun ja helmikuun välillä päättyivät kaikki ohjusten maahansyöksyyn. CNBC:n tietojen mukaan pisin koelento ehti kestää reilut kaksi minuuttia ja lyhin vain neljä sekuntia.

Alla olevalla videolla presidentti Vladimir Putin esittelee Venäjän uusia aseita viime maaliskuussa.

Lähteiden mukaan kadonneen ohjuksen etsintäoperaatioon osallistuu kolme alusta, joista yksi pystyy käsittelemään radioaktiivista materiaalia. Amerikkalaisessa tiedusteluraportissa ei lähteiden mukaan mainita mahdollista säteilyvaaraa.

– Jos tämä ohjus on päätynyt mereen ja säilynyt ehjänä, siinä ei ehkä ole säteilyvaaraa. Mutta minulla on epäilykseni, koska törmäys on hyvin voimakas, jos ohjus syöksyy mereen. Siinä voi olla vuotoja, arvioi amerikkalaisen FAS-järjestön (Federation of American Scientists) asiantuntija Hans Kristensen CNBC:lle.

Kadonnut ohjus on ydinkäyttöinen risteilyohjus. Sen tuhovoima ei perustu ydinaseeseen vaan se saa työntövoimansa ydinreaktiosta, mikä mahdollistaisi toimiessaan käytännössä rajattoman kantomatkan.

Putin tosin sanoi maaliskuussa, että ohjus pystyy myös toimittamaan ydinkärkiä ”käytännössä mille etäisyydelle tahansa”.

Se lentää presidentin mukaan matalalla ja käyttää ennalta arvaamatonta reittiä. Putinin mukaan ohjusta on testattu onnistuneesti 2017.

– Se voittaa kaikki nykyiset ja tulevat ohjuspuolustus- ja että ilmatorjuntajärjestelmät, Putin sanoi maaliskuussa.

– Kenelläkään ei ole vastaavaa, hän uhosi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?