Isis julkaisi ääninauhan: Järjestön ”kuolleen” johtajan väitetään puhuneen kannattajilleen ensimmäistä kertaa lähes vuoteen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Isis julkaisi ääninauhan: Järjestön ”kuolleen” johtajan väitetään puhuneen kannattajilleen ensimmäistä kertaa lähes vuoteen

Keskiviikkona julkisuuteen tullut nauhoite viittaa siihen, että useaan kertaan kuolleeksi luultu terroristijohtaja on edelleen hengissä.

Abu Bakr al-Baghadista on vuosien varrella liikkunut niukasti kuvia. Heinäkuussa 2014 Mosulissa kuvatulla videolla hän julisti Isisin kalifaatin perustetuksi.­

23.8.2018 0:37

Terroristijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin uskotaan puhuneen kannattajilleen ensimmäistä kertaa lähes vuoteen. Reutersin mukaan Isis on julkaissut ääninauhan, jolla al-Baghdadin väitetään puhuvan. Uutistoimisto ei ole kuitenkaan kyennyt varmistamaan äänitteen aitoutta.

– Mujahidin-sotureille voiton tai tappion laajuus ei riipu varastettujen kaupunkien määrästä tai siitä, kenellä on ilmaherruus, mannertenvälisiä ohjuksia tai älykkäitä pommeja, nauhalla puhuva ääni sanoo.

Hän kehottaa seuraajiaan myös ”pysymään lujana”.

– Ne, jotka unohtavat uskontonsa, kärsivällisyytensä, jihadin vihollisiaan vastaan sekä varmuutensa luojan lupauksiin häviävät ja ovat häpäistyjä. Mutta kun he pitävät niistä kiinni, heistä tulee mahtavia ja voitokkaita, jopa tietyn ajan kuluttua, al-Baghdadiksi uskottu mies sanoo äänitteellä AFP:n mukaan.

Isis piti aina viime vuoteen saakka hallussaan laajoja maa-alueita Syyriassa ja Irakissa. Sittemmin järjestö on kärsinyt tappion toisensa jälkeen ja menettänyt lähes kaikki valloittamansa alueet.

Julistettu kuolleeksi useaan otteeseen

Keskiviikkona julkisuuteen tullut ääninauha viittaa siihen, että itsensä Isisin kalifaatin johtajaksi vuonna 2014 nimittänyt al-Baghdadi on ilmeisesti edelleen hengissä. Hänen uskotaan piileskelevän tällä hetkellä pienessä seurueessa Irakin ja Syyrian raja-alueella.

Al-Baghdadin kuolemasta tai haavoittumisesta on liikkunut tietoja useaan otteeseen, mutta ne ovat jääneet vahvistamattomiksi. Isis on kuitenkin aiemmin tänä vuonna vahvistanut al-Baghdadin pojan kuolleen Syyrian Homsissa.

Al-Baghadia on kutsuttu ”planeetan etsityimmäksi mieheksi”, ja esimerkiksi Yhdysvallat on luvannut 25 miljoonan dollarin palkkion hänen kiinni saamiseensa johtavista tiedoista.

Edellisen kerran al-Baghdadin väitetyistä puheista julkaistiin nauhoite viime vuoden syyskuussa. Tuolloin hän vaati 46-minuuttisella nauhalla seuraajiaan jatkamaan taistelua ja hyökkäämään länsimaita vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?