Ulkomaat

Venezuela poisti viisi nollaa valuutasta – hätkähdyttävät kuvat paljastavat, millaiset läjät seteleitä ruokakauppaan sai raahata vielä viime viikolla

Julkaistu:

Asiantuntijoiden mukaan maanantaina toteutetusta toimenpiteestä ei ole hyötyä, jos maan vakavia talousongelmia ei muuten saada ratkottua.
Hyperinflaatiosta kärsivä Venezuela pudotti tänään maanantaina viisi nollaa valuutastaan bolivarista. Uusista seteleistä suurin on 500 bolivaria, mikä vastaa 50 miljoonaa ”vanhaa” bolivaria.

Hyperinflaatiosta voidaan puhua silloin, kun rahan arvo heikkenee ja samalla hinnat karkaavat niin korkeiksi, että kuluttajat joutuvat lompakon sijaan käyttämään muovipussia tai kottikärryjä rahojen kuljettamiseen ostaakseen arkipäiväisiä tuotteita.

Uutistoimisto Reutersin julkaisema kuvasarja havainnollistaa hyvin, mistä ilmiössä on kyse. Jutun pääkuvassa näkyvä 2,4 kilon kana maksoi vielä torstaina Caracasissa sijaitsevassa marketissa 14,6 miljoonaa bolivaria. Summa vastasi 2,22 Yhdysvaltain dollaria, eli hieman alle kahta euroa.


Myös vessapaperirullan ostamiseksi seteleitä tarvitsi enemmän kuin rullassa on paperia. Hinta oli vielä viime viikolla 2,6 miljoonaa bolivaria, mikä oli euroissa noin 0,35 euroa. Myös vaippapaketin ostamiseksi piti olla monimiljonääri, sillä hintaa oli 8 miljoonaa bolivaria.


Kuvat paljastavat, että myös edullisista peruselintarvikkeista, kuten porkkanoista ja tomaateista on saanut maksaa useita miljoonia.


Vielä vuonna 2016 Venezuelan suurin seteli oli 100 bolivaria. Valuutan arvo on romahtanut nopeasti: viime vuonna käyttöön otettiin jo 100 000 bolivarin setelit, jotka ovat nyt liki arvottomia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiasta uutisoiva Guardian huomauttaa artikkelissaan, että hyperinflaatio vaikeuttaa paikallisten elämää myös siksi, ettei palkkaa tule enää niin paljon, että se riittäisi perustarpeisiin. Lehden mukaan jotkut työnantajat ovat tämän seurauksena alkaneet maksaa työntekijöilleen bonuksia esimerkiksi kananmunien muodossa.

Rajun inflaation ja ruoka- ja lääkepulan vuoksi satojatuhansia venezuelalaisia onkin lähtenyt pakoon kotimaastaan. Moni aloittaa matkansa naapurimaa Kolumbiasta ja jatkaa sieltä etelään Ecuadoriin tai Peruun.


Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on ylistänyt maanantaina voimaanastunutta uudistusta. Asiantuntijoiden mukaan siitä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos maan vakavia talousongelmia ei muuten saada ratkottua.

Ennen rikkaana öljyvaltiona tunnetun maan talous oli kuralla, kun Maduro astui valtaan edeltäjänsä Hugo Chavezin jälkeen vuonna 2013. Tilanne ei kuitenkaan ole korjaantunut Maduronkaan aikana: Kansainvälinen valuuttarahasto IMF nimittäin on arvioinut, että Venezuelan inflaatio nousee tänä vuonna miljoonaan prosenttiin.

Lue lisää: IMF: Venezuelan inflaatio pian miljoona prosenttia – valuutasta pudotetaan viisi nollaa, minimipalkkaa nostetaan taas

Maanantaina maa vaikutti uutistoimisto AFP:n mukaan pysähtyneeltä, sillä presidentti oli määrännyt rahauudistuksen kunniaksi kansallisen vapaapäivän.

– Olemme kaikki samassa veneessä ja odotamme, mitä tuleman pitää, sanoi 39-vuotias kauppias Maria Sanchez uutistoimistolle nostettuaan pankkiautomaatista uusia seteleitä.