Venäjän jättimäisen Vostok-sotaharjoituksen yksityiskohdat pidetään tiukasti hämärän peitossa – MPKK:n tutkija: ”Saatetaan testata uutta kuljetuskonetta”

rac

Julkaistu:

Luultavasti syyskuun aikana pidettävässä harjoituksessa Venäjän itäosissa nähdään ”mittakaavaltaan ennennäkemättömin” ja suurin sotaharjoitus sitten vuoden 1981, kertoo puolustusministeri Shoigu.
Venäjän Vostok (Itä) -pääsotaharjoitus lähestyy ja nyt harjoitus kohdistuu maan itäosiin. Viime vuonna Zapad (Länsi) -nimellä kulkenut harjoitus pidettiin läntisessä sotilaspiirissä Naton itärajan tuntumassa, Valko-Venäjällä ja Kaliningradissa.

Maanantaina Venäjä aloitti sotaharjoitukseen liittyvän viisipäiväisen taisteluvalmiusharjoituksen keskisen ja itäisen sotilaspiirinsä alueella. Samalla puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti myöhemmin alkavasta harjoituksesta tulevan ”mittakaavaltaan ennennäkemätön" ja suurin sotaharjoitus sitten Neuvostoliiton aikana vuonna 1981 pidetyn Zapad-harjoituksen.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkijan, majuri Vladimir Panschinin mukaan mahtipontinen retoriikka on Venäjälle ominaista, mutta tarkasta suuruusluokasta tuskin tullaan kuulemaan tarkkoja lukuja vielä hetkeen, jos koskaan.

– Jos katsoo kartalta itäistä ja keskistä sotilaspiiriä sekä pohjoista laivastoa ja niiden alueita, niin nehän kattavat yli puolet Venäjän alueesta. Tämä on tällaista retoriikkaa, että kaikki on suurta mitä Venäjä tekee, Panschin toteaa.

Viime vuoden Zapadiin kerrottiin osallistuneen noin 13 000 sotilasta, kun taas länsimaisten arvioitsijoiden mukaan lukema oli lähempänä 100 000.

Harjoitukseen osallistuu Venäjän pohjoisen laivaston joukkoja, keskisen ja itäisen sotilaspiirin joukkoja, kuljetus- ja kaukotoimintailmavoimien joukkoja ja maahanlaskujoukkoja. Keskinen ja itäinen sotilaspiiri ovat pinta-alaltaan Venäjän laajimmat, sillä ne ulottuvat Kaukoitään saakka.

Venäjä ei ole kertonut julkisuuteen henkilöstön tai kaluston lukumääriä. Myöskään harjoituksen tarkoituksesta ei ole hiiskuttu, ja venäläinen lehdistö on tähän mennessä käsitellyt sotaharjoitusta hyvin yleisellä tasolla. Viime vuonna Zapadin kerrottiin olleen luonteeltaan puolustuksellinen ja Venäjän mukaan siinä keskityttiin muun muassa terrorismin torjuntaan.

– Se on kerrottu kalustosta, että siellä saatetaan kokeilumielessä testata kuljetusilmavoimien uutta kuljetuskonetyyppiä, jonka kuljetuskapasiteetti on 30–40 prosenttia suurempi kuin aikaisempien kuljetuskoneiden.

Varsinaisia sotaharjoituksia edeltävien toimien tarkoituksena on yleensä olla johdattavia harjoituksia.

Tiedottaminen harjoituksesta on Panschinin mukaan ollut hyvin pintapuolista, ”venäläiseen tapaan.” Edes harjoituksen tarkkaa ajankohtaa ei vielä tiedetä, mutta aiemmin mediassa on puhuttu syyskuusta.

Venäjän uutistoimisto Tassin mukaan sotaharjoitukseen osallistuu myös kiinalaisia ja mongolialaisia joukkoja. Kiinan puolustusministeriön mukaan kiinalaissotilaita osallistuu 3000.

Panschinin mukaan Venäjällä ja Kiinalla on pitkä traditio sotilasyhteistyöstä. Vasta kesällä 2017 Itämerellä nähtiin Venäjän ja Kiinan merivoimien yhteinen harjoitus, joka oli osa Zapadin ennakkovalmisteluja.

Vaikka tänä vuonna harjoitus käydään kaukana Suomen rajalta, maanpuolustuskorkeakoulussa seurataan harjoitusta mielenkiinnolla.

– Hyvin paljon seurataan harjoitusskenaarioita ja keitä osallistuu. Pitkällä aikavälillä pystytään luomaan kuvaa Venäjän asevoimien toiminnasta ja toimintatavoista. Niitä pystytään täällä hyödyntämään eri kursseilla opetuksessa, Panschin kertoo.

Analyysit harjoituksen kulusta päästään kuitenkin tekemään vasta jälkikäteen.

– Yleensä näistä Venäjän harjoituksista kerrotaan hyvin vähän niiden aikana. Jälkikäteen kerrotaan ehkä osallistujamääriä ja ympäripyöreitä tietoja. Venäläisillä on tapana se, että valmiusasioista ja sotaväkeen liittyvistä asioista ei puhuta, Panschin sanoo.