Miesopiskelija syyttää naisprofessoria seksuaalisesta häirinnästä Yhdysvalloissa – käynnisti keskustelun naisiin kohdistuvista ahdistelusyytöksistä

Raportin mukaan professori Avital Ronell syyllistyi oppilaansa Nimrod Reitmanin suulliseen ja ruumiilliseen häirintään.

Avital Ronell on hyllytetty ensi vuodeksi virastaan New Yorkin yliopistosta.

20.8.2018 5:15

#Me too -kampanjan käynnistämä keskustelu seksuaalisesta häirinnästä on saanut Yhdysvalloissa uuden lisäjuonteen: kuinka suhtautua syytöksiin, joiden kohteena on nainen ja vielä tunnettu feministi?

Asian ovat tuoneet tapetille maineikasta yliopiston professoria vastaan kohdistuvat syytökset. New Yorkin yliopiston kirjallisuustieteen professori Avital Ronell, 66, on akateemisen maailman supertähti. Nyt Ronellin entinen oppilas Nimrod Reitman, 34, syyttää häntä vuosia jatkuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

Nimrod Reitmanin mukaan Avital Ronell suuteli ja kosketteli häntä tavan takaa sekä lähetteli sopimattomia tekstiviestejä ja meilejä. Reitmanin mukaan Ronell myös uhkasi lopettaa yhteistyön hänen kanssaan ja sanoi käyttävänsä vaikutusvaltaansa hänen uransa jarruttamiseen, ellei hän taipuisi tämän pyyntöihin.

Yliopisto tutki professorin toimia yhdentoista kuukauden ajan ja julkaisi raportin, jonka mukaan Ronell syyllistyi sekä suulliseen että ruumiilliseen häirintään keväästä 2012 eteenpäin. Raportin mukaan käytös oli niin laaja-alaista, että Reitmanin oppimisympäristö häiriintyi. Ronell on lomautettu tulevan lukuvuoden ajaksi.

Tapauksesta kertovat muun muassa New York Times, Vox, Sunday Times, Quartz, The Atlantic ja Newsweek, jotka ovat myös tämän artikkelin lähteet.

Ronell on saanut tuekseen nimekkäitä kollegoita akatemian kentältä. Feministinen filosofi Judith Butler ja joukko muita ovat allekirjoittaneet yhteisen vetoomuksen, jossa he vakuuttavat Ronellin olevan viaton.

Heidän mukaansa Ronell on joutunut tulilinjalle, koska ex-oppilaalla on häntä vastaan henkilökohtainen sotakirves.

– Olemme pahoillamme siitä vahingosta, jonka tämä oikeusprosessi hänelle aiheuttaa, vetoomuksessa lukee.

– Me kaikki olemme työskennelleet useita vuosia professori Ronellin lähellä. Olemme kaikki nähneet, millaiset suhteet hänellä on oppilaisiinsa, ja osa meistä tuntee yksilön, joka on julistanut opettajaansa vastaan tämän ilkeämielisen kampanjan.

Raportin mukaan Reitman ei kyennytkään todistamaan esimerkiksi väitteitään, että Ronell olisi vaaninut häntä. Oppilaitos kertoo myös yrittäneensä sovitella asiaa Reitmanin kanssa, mutta tämän olleen haluton neuvottelemaan. Reitman vaatii nyt yliopistolta miljoonien dollarien korvauksia, jotka laitos kokee kohtuuttomiksi.

Professori Ronell itse on kieltänyt kaikki syytökset ja muun muassa kysynyt, miksi Reitman on tullut syytösten kanssa julki vasta vuosia väitettyjen tapahtumien jälkeen.

Reitman on toisen miehen kanssa naimisissa oleva homoseksuaali, Ronell taas lesbo. Ronell onkin vedonnut siihen, että hänen ja hänen oppilaansa välinen kommunikaatio oli kahden eri sukupuolta olevan homoseksuaalin välistä sanailua.

Avital Ronell.

Yliopiston tutkintaraportin mukaan professori tapasi kutsua oppilastaan hellittelytermeillä kuten ”Eniten jumaloimani tyyppi”, ”Ihana söpöliinibeibi” sekä ”tyrmäävä ja kaunis Nimrodini”.

– Reitmanin ja minun kommunikointi – jota hän nyt väittää seksuaaliseksi häirinnäksi – tapahtui kahden aikuisen, homomiehen ja queernaisen välillä. Kummallakin on israelilaista alkuperää ja mieltymys korusanaiseen ja tarkoituksellisen liioittelevaan kommunikointiin, joka juontaa yhteisestä akateemisesta taustoistamme ja tuntemuksistamme, professori sanoi lausunnossaan.

Feministinen akateemikko Lucia Lorenzi kommentoi asiaa Twitterissä:

– En tiedä, kuinka edes pukea sanoiksi, kuinka täynnä surua ja raivoa olen. [...] Raivoa yliopistoa kohtaan, raivoa sitä tapaa kohtaan, jolla jotkut ihmiset käyttävät sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuulumista hyväksikäyttönsä hyssyttelyyn, raivoa niitä ihmisiä kohtaan, jotka eivät usko uhreja.

Yhdysvaltojen tiedemaailmassa on pulpahtanut #Me too -kampanjan myötä pintaan useita häirintäsyytöksiä. Tähän asti ne ovat kohdistuneet miehiin, kuten Massachusettsin teknillisen korkeakoulun professoriin Junot Diaziin ja Bostonin yliopiston apulaisprofessoriin David Marchantiin.

Nyt maassa onkin käynnistynyt keskustelu, suhtaudutaanko naiseen kohdistuviin väitteisiin yhtä vakavasti kuin miehiin kohdistuviin.

Esimerkiksi Vox- ja Quartz-lehdet huomauttavat, että Ronell on puolustautunut pitkälti samanlaisilla argumenteilla kuin miehet. Monet ovat myös huomauttaneet, että kyseisten miesten lähipiirit ovat julkaisseet samanlaisia vetoomuksia kuin Ronellin lähipiiri nyt.

 Yliopiston tutkintaraportin mukaan professori tapasi kutsua oppilastaan hellittelytermeillä kuten ”Eniten jumaloimani tyyppi”, ”Ihana söpöliinibeibi” sekä ”tyrmäävä ja kaunis Nimrodini”.

”Yhteiskunnassa, joka ottaa seksuaalisen väkivallan vakavasti, kaikki syytökset on tutkittava. Sen vihjaaminen, että tutkinta itsessään, ennen kuin sitä on viety loppuun, on vääryys, osoittaa täydellistä piittaamattomuutta uhreja kohtaan. [...] Monet Ronellia puolustavan vetoomuksen allekirjoittajat ovat feministisiä teoreetikoita, jotka teoriassa tukevat näitä periaatteita”, Quarz-lehti kirjoittaa.

– Avital Ronellia intohimoisesti puolustavat akateemikot tekevät loistotyötä. Olen kuullut, että myös muutama jalkapallonpelaaja ja Hollywood-tuottaja voisi kaivata heiltä tukea, podcast-toimittaja Ken White sanaili Twitterissä.

Toisaalta The Atlantic huomauttaa, että useat miehet ovat joutuneet vastaavien syytösten kohteeksi mutta silti saaneet pitää työpaikkansa.

Reitmanin mukaan häirintä alkoi keväällä 2012 Pariisissa, jonne professori kutsui oppilaansa luokseen käymään.

Siellä Ronell pyysi Reitmania tulemaan vierelleen lukemaan hänelle ääneen, painoi itseään häntä vasten, laittoi hänen kätensä rinnalleen ja suuteli häntä, Reitman väittää.

Seuraavana päivänä Reitman kertoo sanoneensa professorilleen, että tämän käytös on sopimatonta, mutta käytöksen silti jatkuneen vielä vuosia.

Ronell taas on pitänyt kiinni siitä, että kaikki tapahtui yhteisymmärryksessä ja suostumuksellisesti.

– Nämä kommunikaatiot tapahtuivat kerta toisensa jälkeen pyynnöistä, joihin vastattiin ja joita hän edesauttoi kolmen vuoden ajan, professori kertoi lausunnossaan New York Timesille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?