Trump hyökkäsi New York Timesia vastaan – väittää Venäjä-tutkintaa koskevaa juttua valeuutiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump hyökkäsi New York Timesia vastaan – väittää Venäjä-tutkintaa koskevaa juttua valeuutiseksi

Donald Trump.

Julkaistu: 20.8.2018 1:37

New York Times puolustautui presidentin syytöksiltä ja kertoi tukevansa toimittajiaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kärhämöinti lehdistön kanssa jatkui viikonloppuna.

New York Times oli julkaissut lauantaina artikkelin Valkoisen talon asianajaja Don McGahnin yhteistyöstä erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnan kanssa. Presidentti väittää juttua valeuutiseksi.

Lehden mukaan McGahn on antanut osana tutkintaa kolme vapaaehtoista haastattelua, joiden kesto on yhteensä yli 30 tuntia. McGahnin kerrotaan avustaneen tutkintaa jo yhdeksän kuukauden ajan.

Sunnuntaina Twitterissä Trump väitti juttua valeuutiseksi, joka antaa ymmärtää McGahnin kääntyneen häntä vastaan. Trump kertoi antaneensa McGahnin todistaa asiassa.

– Epäonnistuva New York Times kirjoitti valeuutisen, joka vihjailee, että McGahn on John Deanin tapainen ”ROTTA”. Mutta minä annoin hänen ja muiden todistaa, vaikka ei olisi ollut pakko. Minulla ei ole mitään piiloteltavaa, Trump kirjoitti.

John Dean oli presidentti Richard Nixonin aikainen Valkoisen talon asianajaja, joka teki yhteistyötä presidentin eroamiseen johtaneen Watergate-tutkinnan kanssa.

– Juttu antoi kuvan, että Valkoisen talon asianajaja olisi kääntynyt presidenttiä vastaan, vaikka totuus on päinvastainen – ja valetoimittajat tiesivät sen. Tämän takia valeuutismediasta on tullut kansan vihollinen. Niin pahasta Amerikalle! Trump kirjoitti toisessa viestissä.

New York Times puolustautui presidentin syytöksiltä ja kertoi Twitterissä tukevansa toimittajiaan.

Trumpin valeuutispuheet ovat herättäneet laajaa huolta maailmalla. Yli 200 yhdysvaltalaista sanomalehteä on lähtenyt mukaan Boston Globe -lehden aloittamaan lehdistönvapauskampanjaan, joka käyttää sosiaalisessa mediassa tunnusta #EnemyOfNone eli Ei kenenkään vihollinen.