Kun mies kuoli 14 vuotta sitten, Elsie Eiler jäi yksin asumaan Amerikan pienimpään kylään: ”Ei ole paljon kuluja” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kun mies kuoli 14 vuotta sitten, Elsie Eiler jäi yksin asumaan Amerikan pienimpään kylään: ”Ei ole paljon kuluja”

Nebraskassa sijaitsevan Monowin ainoa asukas, 84-vuotias Elsie, joutuu allekirjoittamaan oman ravintolansa myyntiluvat.

19.8.2018 7:38

Tuuli heiluttelee repaleisia verhoja ikkunoissa, joissa ei ole ollut ruutuja enää vuosikymmeniin. Ohi pyyhältävä rekka nostattaa pölyä nuhjuisen baarin pihalla.

Nebraskan osavaltiossa sijaitseva Monowi on Yhdysvaltojen pienin kylä: vuodesta 2004 lähtien asukkaita on ollut tasan yksi. Hän on 84-vuotias Elsie Eiler, joka on pyörittänyt Monowi Tavern -nimistä kapakkaa yksin sen jälkeen, kun hänen miehensä kuoli syöpään 14 vuotta sitten.

Monowin asukasluku mahtuu hyvin kylttiin.­

– Kaikki muut lähtivät, joko muuttivat tai kuolivat pois. Itse en ole nähnyt syytä lähteä mihinkään, Eiler selittää ja tarjoaa kahvia baarissaan.

  • Ylläolevalla videolla Elsie Eiler kertoo elämästään Monowin ainoana asukkaana.

Lain kirjaimen toteuttamiseksi Eiler maksaa itselleen veroja ja toimii kapakanpidon ohessa myös paikkakunnan pormestarina ja kirjanpitäjänä. Hän myös huolehtii myös pari mailia kylän ulkopuolella sijaitsevan hautausmaan asioista.

–Uskon olevani täällä siihen saakka kunnes minun aikani koittaa, Elsie Eiler sanoo.­

Vaalien järjestäminen tuntuu turhalta, kun ehdokkaita on vain yksi. Vuosittain Eiler allekirjoittaa baarinsa myyntiluvan kylän viranomaisena ja ripustaa sen sitten ravintolansa seinälle.

– Kylän asioiden hoitaminen koostuu oikeastaan vain paperien allekirjoittamisesta ja laskujen maksamisesta. Sähkölaskun lisäksi meillä ei ole paljon kuluja, Eiler sanoo.

Monowin rakennukset ovat autioita, ja useat niistä romahtaneet niille sijoilleen.­

Koko Monowissa on vain pari himmeää katulamppua baarin vieressä. Pienessä rakennuksessa sijaitsee lisäksi 5 000 teoksen kirjasto, jonka Eiler on omistanut kuolleelle miehelleen Rudylle.

Eiler asuu itse asuntovaunussa baarinsa lähellä. Muut ympärillä olevat rakennukset ovat autioita, ja useat niistä romahtaneet niille sijoilleen.

Vuonna 1971 Eilerin ja hänen miehensä omistukseen siirtynyt yritys työllistää sekin edelleen 12 tuntia päivässä. Lounasaikaan paikalla on muutama asiakas päiväoluella tai lounastamassa. Paikassa käy silloin tällöin myös turisteja, joille baari on nähtävyys.

Eiler vakuuttaa, ettei hän tunne oloaan yksinäiseksi. Hän kertoo lomailevansa välillä muualla ja viettävänsä kiitospäivän aikaan muutaman viikon tyttärensä luona.

– Täällä on aina joku tulossa tai menossa. Välillä en edes saa tehtyä asioita, jotka pitäisi tehdä, kun joku pysähtyy aina kahville tai lounaalle.

Pois muuttamista Eiler ei ole missään vaiheessa harkinnut.

Monowi Tavernissa käy myös turisteja.­

– Tämä on kotini, paikka jossa haluan olla, hän sanoo.

– Uskon olevani täällä siihen saakka kun minun aikani koittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?