Nettichatti vei vankilaan Venäjällä: Halusiko 17-vuotias Anna syrjäyttää Putinin – vai onko hän FSB:n juonen uhri? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nettichatti vei vankilaan Venäjällä: Halusiko 17-vuotias Anna syrjäyttää Putinin – vai onko hän FSB:n juonen uhri?

Puolustuksen mukaan turvallisuuspalvelu FSB soluttautui nuorten keskusteluryhmään ja houkutteli heidät perustamaan järjestön nimeltä Uusi suuruus, josta tehdään nyt pelotteluesimerkkiä kaikille Venäjän nuorille ja heidän vanhemmilleen.

Anna Pavlikovaa (vas.) ja Marija Dubovikia syytetään aikeesta syrjäyttää presidentti Vladimir Putin ja koko Venäjän nykyhallinto väkivaltaisen vallankaappauksen avulla.

18.8.2018 7:28

Venäjän yksi tämän hetken kuohuttavimpia oikeudenkäyntejä koskee teini-ikäisiä Anna Pavlikovaa ja Marija Dubovikia, joita syytetään aikeesta syrjäyttää presidentti Vladimir Putin ja koko Venäjän nykyhallinto väkivaltaisen vallankaappauksen avulla.

Kun Pavlikova vangittiin viime maaliskuussa, hän oli vasta 17-vuotias, mutta tutkintavankeuden aikana hän on ehtinyt saavuttaa täysi-ikäisyyden. Dubovik on puolestaan 19-vuotias.

Suurta huomiota herättänyt oikeusprosessi sai torstaina pienen inhimillisen käänteen, kun moskovalainen oikeusistuin päästi nuoret naiset erittäin tarkasti rajoitettuun kotiarestiin yli viisi kuukautta kestäneestä tutkintavankeudesta. Katso tästä linkistä Novaja gazetan video, jossa näytetään Pavlikovan ja Dubovikin pääsy kotiarestiin.

Kotiaresti ei tarkoita kuitenkaan syytteiden lieventämistä, vaan heitä uhkaa yhä kymmenen vuoden vankeustuomio. Kotiaresti jatkuu näillä näkymin 13. syyskuuta asti.

Anna Pavlikovan, 18, väitetään suunnitelleen väkivaltaista vallankaappausta ja Venäjän presidentin syrjäyttämistä Novoje velitshie -liikkeessä (Uusi suuruus).

Erikoista tapauksessa on se, että Venäjän turvallisuuspalvelun epäillään soluttaneen useita työntekijöitään ja ilmiantajiaan nuorten Telegram-chattiryhmään, josta koko ”vallankaappaushanke” sai alkunsa joulukuussa 2017.

Eivätkä epäilyt FSB:n osuudesta lopu tähän. Pavlikovan ja Dubovikin asianajajien mukaan yksi FSB:n peitetyöntekijöistä toimi koko Uusi suuruus -liikkeen ideoijana ja perustajana, jonka jälkeen hän antoi ryhmän jäsenet ilmi Venäjän viranomaisille ja toimitti todistusaineistoksi muun muassa salaa kuvaamiaan videoita.

Venäjän oppositiohenkisissä tiedotusvälineissä turvallisuuspalvelun pääapuriksi on nimetty nuorten Ruslan D:nä tuntema henkilö, jonka oikeaksi nimeksi kerrotaan Aleksandr Konstantinov. Oikeudenkäynnissä hän on nyt syyttäjän päätodistaja. Hänen erityisestä suojatusta asemastaan kertoo esimerkiksi se, että edes oikeuden papereissa ei paljasteta hänestä nimen lisäksi mitään muita tietoja. Kaikista muista todistajista ja syytetyistä kerrotaan sen sijaan tarkat syntymäajat ja osoitetiedot sekä opiskelu- ja työpaikat.

Kommersantin mukaan jutussa on syytettyinä kahdeksan muuta henkilöä Pavlikovan ja Dubovikin lisäksi. Heistä suurin osa on hieman päälle parikymppisiä opiskelijoita tai kolmekymppisiä työttömiä.

Liikkeen johtajaksi syytetään 25-vuotiasta Ruslan Kostylenkovia, joka on kertonut internetiin vuodetulla poliisien kuulusteluvideolla vuolaasti ryhmän aikeista.

Kostylenkovin mukaan Uusi suuruus (Novoje velietshie) aikoi muun muassa ”järjestää tuomiotribunaalin Venäjän johdolle” ja ”lakkauttaa sortolait sekä perustuslain”. Vallan he aikoivat kaapata ”osallistumalla mielenosoituksiin” ja ”järjestämällä suoran toiminnan hyökkäyksen lainvalvojia vastaan”, minkä vuoksi osa heistä kävi jo ”harjoittelemassa ammuntaa ja Molotovin cocktailien heittoa”.

Venäjän median tavoittamien Kostylenkovin ystävien mukaan nuori mies ei näytä videolla omalta itseltään, vaan vaikuttaa siltä, että häntä on jollain tavalla ”käsitelty” ennen kuulustelua. Video hänen kuulustelustaan löytyy tästä linkistä.

Syytettyinä olevat Pavlikova ja Dubovik ovat myöntäneet, että he keskustelivat Telegam-chatissa kriittisesti Venäjän nykypolitiikasta heille entuudestaan tuntemattomien henkilöiden kansa. Pian he saivat idean tavata kasvotusten ja tapaamiset siirrettiin McDonaldsiin, jonne osa Telegram-ryhmäläisistä saapui.

Marija Dubovik kuvattuna oikeuden istunnossa torstaina istumassa lasiseinäisen syytettyjen kopin sisällä. Dubovik päästettiin viiden kuukauden tutkintavankeuden jälkeen kotiarestiin, jonka aikana hän ei saa poistua kodin ulkopuolelle eikä käyttää puhelinta eikä nettiä.

Nuorten tietämättä mukana oli kuitenkin myös FSB:n mukaan soluttamia ilmiantajia. Oikeuden papereista käy ilmi, että esimerkiksi Maksim Rastorgujev -niminen henkilö on tosiasiassa poliisi, mutta hän ryhtyi johtamaan Uusi suuruus -liikkeessä ”Hyökkäysosastoa”.

Rastorgujevin mukaan hänellä oli apunaan myös toinen peitepoliisi, mutta tästä on kerrottu julkisuuteen vain hänen nimensä Ispantsev J. Tämän lisäksi liikkeeseen soluttautui myös Venäjän kansalliskaartissa palveleva Rustam Kashapov, joka lupautui toimittamaan Uusi suuruus -liikkeelle muun muassa ammuksia edullisesti.

Nuorten puolustuksen mukaan koko Uusi suuruus -liikettä ei olisi kuitenkaan perustettu, ellei FSB:n kätyriksi epäilty Ruslan D olisi ollut siinä aktiivinen. Kaiken lisäksi esimerkiksi Anna Pavlikova yritti jättäytyä pois liikkeestä, mutta Ruslan D puhui hänet ympäri tapaamisiin.

Juuri Ruslan D:n kerrotaan ehdottaneen ryhmän järjestäytymistä ja ideoineen Uusi Suuruus -nimen. Tämän jälkeen Ruslan D oli vuokrannut liikkeelle toimitilat omilla rahoillaan ja ehdottanut ryhmän poliittisen ohjelman kirjoittamista, minkä hän lopulta olikin laatinut itse. Kaikki nämä seikat ovat nyt meneillään olevassa oikeudenkäynnissä raskauttavia, sillä juuri ne ovat todisteita ”järjestäytyneestä vallankaappaushankkeesta”.

Näin kuuluu muun muassa yksi Uusi suuruus -liikkeen teeseistä:

– Presidentti ja pääministeri asetetaan kansantribunaalin eteen. Tuomioistuin tulee koostumaan riippumattomista henkilöistä, jotka eivät ole johtoeliitin vaikutuksen alaisina, Novaja gazeta siteeraa todistusaineistona olevaa poliittista ohjelmaa.

Pavlikova, Dubovik ja muut syytetyt ovat myöntäneet, että he ovat osallistuneet eri kokoonpanoissa muun muassa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin järjestämiin mielenosoituksiin ja murhatun Boris Nemtsovin muistotapahtumiin sekä käyneet liimaamassa Putinin vastaisia pikkujulisteita kadunvarsille.

Yksi ryhmän radikaaleimmista haaveista oli käydä Moskovan yökerhoissa kuvaamassa salaa virkamiehiä, jotta heidän korruptoituneisuutensa voitaisiin paljastaa. Syytettyjen mukaan tästäkin ideasta jouduttiin luopumaan, sillä nuorilla ei ollut tarpeeksi rahaa yökerhoissa käymiseen.

Moskovassa järjestettiin keskiviikkona 15. elokuuta mielenosoitus, jossa kannettiin pehmoleluja ja vaadittiin päästämään Anna Pavlikova ja Marija Dubovik kotiarestiin.

Venäjän ihmisoikeusaktivistit pitävät Uusi suuruus -liikettä vastaan käytävää oikeudenkäyntiä uudentyyppisenä näytösoikeudenkäyntinä, joka kertoo siitä, kuinka vainoharhaisesti Kreml pelkää kansalaisyhteiskunnan järjestäytymistä ja oman valtansa menettämistä. Tämän vuoksi halutaan järjestää peloteoikeudenkäynti, jotta se hillitsisi muiden nuorten poliittista aktiivisuutta ja saisi vanhemmat kontrolloimaan tarkemmin omaa jälkikasvuaan.

– FSB on aloittanut lasten metsästyksen. Peitetyöntekijät organisoivat ”ekstremistisiä järjestöjä” ja houkuttelevat niihin jäseniksi hyväuskoisia lapsia, jotta sen jälkeen heidät voidaan asettaa syytteeseen ääritoiminnasta, Grani.ru-uutissivusto kirjoitti.

Anna Pavlikova oli 17-vuotias, kun hänet pidätettiin ja määrättiin tutkintavankeuteen maaliskuussa 2018. Torstaina hänet päästettiin kotiarestiin useiden puolustuksen vaatimusten jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?