Pentagon epäilee: Kiinan pommikoneet harjoittelevat iskuja Yhdysvaltoja vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pentagon epäilee: Kiinan pommikoneet harjoittelevat iskuja Yhdysvaltoja vastaan

Kiinan raportoidaan ulottaneen pitkänmatkan pommikoneidensa harjoituslentoja yhä laajemmalle.

Kiinan Xian H-6K-pommikone valmistautui nousemaan ilmaan sotaharjoituksessa, jonka maa järjesti yhdessä Venäjän kanssa Dyagilevon lentotukikohdassa Venäjällä.­

17.8.2018 13:21

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin vuotuinen raportti Kiinan sotilaallisesta kehityksestä on herättänyt huomiota Yhdysvalloissa. Raportti toteaa Kiinan ”todennäköisesti harjoittelevan iskuja” Yhdysvaltoja vastaan.

Raportissa tarkastellaan Kiinan pyrkimyksiä kasvattaa maailmanlaajuista vaikutusvaltaansa esimerkiksi puolustusmenoja lisäämällä. Maiden välejä ovat viime vuosina hiertäneet sekä kauppakysymykset että kiista Taiwanista ja Etelä-Kiinan meren laajojen merialueiden hallinnasta. Jälkimmäiseen Yhdysvallat on vastannut pommikoneidensa ylilennoilla ja sotalaivasaattueiden lähettämisellä Etelä-Kiinan merelle.

Nyt Pentagon näkee Kiinan toiminnassa uuden uhan: pitkänmatkan pommikoneet.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana Kiinan kansanarmeija on nopeasti laajentanut pommikoneidensa merioperaatioita, hankkinut kokemusta kriittisillä merialueilla ja todennäköisesti harjoitellut iskuja Yhdysvaltain ja sen liittolaisten kohteita vastaan, raportissa todetaan.

Lisäksi Kiinan raportoidaan laajentaneen pitkänmatkan pommikoneidensa tehtäväkuvaa niin, että ne voivat tehdä tarvittaessa iskuja myös ydinohjuksilla.

Pitkänmatkan pommittaja H-6K on alun perin venäläisen Tupolev Tu-16 -pommikoneen pohjalta rakennettu kiinalaisversio, joka kykenee laukaisemaan risteilyohjuksia ja kuljettamaan myös ydinaseita.­

Kiina ei toistaiseksi ole kommentoinut tuoreen raportin väitteitä.

Viime toukokuussa Kiina esitteli pommikoneidensa suorituskykyä, kun joukko niitä laskeutui maan Etelä-Kiinan merelle rakentamille tekosaarille. Mukana oli CNN:n mukaan myös ydinaseiden kuljetukseen soveltuva H-6K-pommikone. Saarten rakentaminen kiistanalaiselle merialueelle on kiristänyt erityisesti Kiinan ja Japanin välejä.

Yhdysvallat ja Kiina ovat säilyttäneet muodolliset sotilassuhteet, ja puolustusministeri James Mattis vieraili Kiinassa kesäkuussa. Siitä huolimatta sanailu maiden välillä on kitkeröitynyt koko ajan.

Kiina sydämistyi varsinkin siitä, että Yhdysvaltain puolustusbudjetin laadinnan yhteydessä määriteltiin maan pyrkivän läheisempään sotilasyhteistyöhön Taiwanin kanssa. Kiina pitää Taiwania maakuntanaan, ja maan puolustusministeriö syytti viime tiistaina Yhdysvaltain osoittavan ”täyttä kylmän sodan mentaliteettia”.

Kiinan ja Yhdysvaltain kilpailun on sanottu olleen yksi syy, miksi Donald Trumpin hallinto suunnittelee niin sanottujen avaruusjoukkojen perustamista osaksi puolustusvoimia. Yhdysvallat on huolissaan Kiinan kasvavasta suorituskyvystä, joka voi uhata esimerkiksi Yhdysvaltain sotilassatelliitteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?