Vuonna 1982 kadonnut ja kuolleeksi luultu intialaismies palasi kotiin 36 vuoden jälkeen

Julkaistu:

Intia
Vuosikymmeniä Lahoressa vankilassa istunut mies ei muista, kuinka hän päätyi Pakistaniin ja kalterien taakse.
Intian Jaipurissa perheineen asunut nelikymppinen työläinen Gajanand Sharma katosi vuonna 1982. Köyhälle perheelle isän mystinen katoaminen oli kova isku, ja vaimo Makhani Devi joutui raatamaan ankarasti saadakseen ruokittua ja kasvatettua vaille toista huoltajaa jääneet kolme lasta.

Vähitellen perhe alkoi uskoa miehen kuolleen. Viime huhtikuussa tapahtui kuitenkin jotakin yllättävää.

CNN:n mukaan perhe sai tuolloin kirjeen, jossa viranomaiset pyysivät tietoja vahvistaakseen Gajanand Sharma -nimisen miehen kansalaisuuden. Viranomaiset olivat jäljittäneet perheen saatuaan naapurimaa Pakistanin viranomaisilta asiaa koskevan kirjeen.

Lopulta kävi ilmi, että mies oli istunut kaikkiaan 36 vuotta vankilassa Pakistanin Lahoressa. Perhe otti yhteyttä poliitikkoon, joka ryhtyi järjestämään miehen vapauttamista ja kotiinpaluuta.


India Today -lehden mukaan tiedossa on, että mies pidätettiin Pakistanissa aikoinaan ulkomaalaislain perusteella. Sen sijaan mysteeri on edelleen se, miten mies päätyi rajan yli Pakistaniin. Rajalle on Jaipurista useita satoja kilometrejä.

Myös se on edelleen hämärän peitossa, miksi Intian tai Pakistanin viranomaisilla ei ollut tietoa miehen olinpaikasta.

– En muista mitään, hauraan oloinen Sharma totesi CNN:n toimittajalle, kun hän ylitti maiden välisen rajan maanantaina Intian viranomaisten saattamana.

Sharmalla ei kertomansa mukaan ole juuri muistikuvia päivältä, jona hän poistui kotoaan ystäviensä kanssa. Hän ei myöskään muista Pakistaniin tai vankilaan päätymistään, eikä hänellä ole tietoa ystäviensä kohtalosta.

Ei tunnistanut ensin vaimoaan

Tiistaina Sharma saapui Jaipuriin, jossa häntä odotti suuri vastaanottajien joukko. Times of Indian mukaan mies näytti tutkailevan ihmisten kasvoja löytääkseen tuttuja piirteitä.

Sharman kasvoille levisi leveä hymy, kun hän sai tietää edessään seisoneen naisen olevan vaimonsa. Itse hän ei naista ensin tunnistanut.

– Kaikki näyttää erilaiselta, mutta tuntuu hyvältä, Sharma totesi Times of Indialle juhlahumun keskellä.


Vaimo Makhani Devi kertoi, ettei olisi voinut kuvitella mitenkään miehen päätyneen Pakistaniin, koska tämä ei ollut koskaan edes puhunut Pakistanista mitään perheelleen.

– Vain minä tiedän, kuinka paljon olen joutunut kestämään kaikkien näiden vuosien aikana. Olen pessyt astioita, siivonnut taloja ja sekoittanut mausteita kasvattaakseni lapseni. Nyt haluan jättää kaikki nämä huonot päivät taakseni ja aloittaa uudelleen alusta, nainen sanoi.

Pariskunnan vanhin poika Mukesh oli 12-vuotias isänsä kadotessa, eikä hänellä ole miehestä juuri aiempiakaan muistikuvia, sillä tämä matkusteli jo ennen katoamistaan paljon ympäriinsä etsimässä ja tekemässä töitä.

– En olisi koskaan voinut kuvitella, että näkisin isäni vielä joskus, mies totesi kiitellen samalla äitiään vuosikymmenien ponnisteluista.

Listoja vangeista vaihdetaan puolen vuoden välein

Tribune-lehden mukaan Rajasthanin osavaltion poliisi sekä Intian tiedusteluviranomaiset odottivat miehen kotiinpaluuta, jotta saisivat kuulla tämän tarinan häneltä itseltään. Toistaiseksi ei ole tiedossa, aiotaanko asiaa selvittää viranomaistasolla muuten.

Ellei Sharman muisti ala vähitellen palata, on mahdollista, että hänen tarinansa jää ikuiseksi mysteeriksi.


Vanhojen vihollisten Intian ja Pakistanin raja on ollut yli 70 vuoden ajan paikka, josta jännitteitä ei puutu. Vuosikymmenien aikana satoja siviilejä on pidätetty, kun he ovat ylittäneet rajan epähuomiossa.

Maat vaihtavat puolen vuoden välein listoja vangitsemistaan toisen osapuolen kansalaisista. CNN:n mukaan Intian viranomaiset ovat kertoneet, että viime kuussa Pakistanissa istui kaikkiaan 471 intialaista vankia. Intian vankiloissa taas on ulkoministeriön mukaan yhteensä 357 pakistanilaista.

Tribunen mukaan Pakistan vapautti maanantaina kaikkiaan 30 intialaista vankia hyvän tahdon eleenä naapurimaassa keskiviikkona vietetyn itsenäisyyspäivän johdosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt