Vatikaani ei suostu kommentoimaan Pennsylvanian hyväksikäyttöraporttia – kritiikki yltyy: ”Hiljaisuus on järkyttävää”

CNN:n mukaan Vatikaani ei kerro edes sitä, onko kirkon johto lukenut raportin.

Roomalaiskatolinen kirkko Pittsburghin kaupungissa Pennsylvaniassa.

16.8.2018 3:34

Vatikaani on CNN:n mukaan kieltäytynyt kommentoimasta tuoretta raporttia, jossa kerrotaan yli tuhannen lapsen väitetystä hyväksikäytöstä Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Suuren valamiehistön laatiman raportin mukaan yli 300 katolisen kirkon pappia olisi hyväksikäyttänyt yli tuhatta lasta vuosikymmenten saatossa. Vatikaani ei suostu kertomaan edes sitä, onko kirkon johto Roomassa lukenut raportin.

– Meillä ei ole tällä hetkellä kommentoitavaa, Vatikaanin tiedotusosaston apulaisjohtaja Paloma Ovejero sanoi keskiviikkona.

Yhdysvalloissa sekä liberaalit että konservatiiviset katolilaiset vaativat yhdessä rintamassa paavia reagoimaan.

– Vatikaanin hiljaisuus on järkyttävää. Mielestäni paavin ei välttämättä tarvitse sanoa mitään tänään. Hän tarvitsee aikaa ymmärtääkseen tilanteen, mutta jonkun pitäisi Vatikaanissa sanoa jotakin, Villanovan yliopiston teologian professori Massimo Faggioli kommentoi.

Faggiolin mukaan Italiassa vietettiin keskiviikkona kansallista vapaapäivää, mutta kaikki tiesivät, että raportti julkistettaisiin tiistaina.

– En usko heidän ymmärtävän Roomassa, että tämä ei ole vain seksuaalisen hyväksikäyttökriisin jatkumoa Yhdysvalloissa. Tämä on aivan uusi luku. Roomassa pitäisi olla ihmisiä, jotka kertovat paaville tämän tiedon. He eivät kuitenkaan tee niin, ja se on yksi tämän paaviuden suurimmista ongelmista – ja pahenee koko ajan.

First Things -lehden päätoimittajan Matthew Schmitzin mukaan paavi Franciscus on saanut ajoittain epäreiluakin kritiikkiä.

– Mutta hänen reaktionsa on ollut pettymys. Toivon, että syntyy tarpeeksi painetta, jotta hän toimii ja tutkii näitä asioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?