Ruotsin autopalot mullistivat poliittisen keskustelun ennen vaaleja: ”Uskon, että tämä vaikuttaa vaalikäyttäytymiseen”

Ennen autopolttoja sosiaalisessa mediassa puhuttiin säästä, nyt pääministeristä ja Länsi-Ruotsista. Politiikan tutkija Jenny Madestamin mukaan ”rikos ja rangaistus nousevat Ruotsin vaalien agendalle.”

Pääministeri Stefan Löfven ja oikeusministeri Morgan Johansson vierailivat Göteborgin Frölundassa tiistaina.

15.8.2018 11:02

Autojen tuhopoltot muuttivat valtiopäivävaaleihin valmistautuvan Ruotsin puheenaiheet kertaheitolla.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven pääsi heti tiistaiaamuna ääneen Ruotsin yleisradion kyselytunnilla. Hän tuomitsi teot kovasanaisesti.

– Alan todella suuttua. Kysymykseni teille on: mitä hemmettiä te teette (vad fan håller ni på med)? kysyi pääministeri osoittaen kysymyksensä autoja polttaneille henkilöille.

Aftonbladetin mukaan Löfven sanoi pitävänsä huolestuttavana sitä, että tiistain vastaisen yön lukuisat tulipalot näyttävät koordinoiduilta.

– Tämä näyttää erittäin suunnitellulta, lähes sotilasoperaatiolta, hän sanoi.

Pääministeri Stefan Löfven.

Löfven korosti, ettei mikään pettymys, turhautuneisuus tai epäoikeudenmukaisuus oikeuta polttamaan toisten autoja.

Politiikan tutkija Jenny Madestam arvioi, että sosiaalidemokraatteja edustavan Löfvenin mielessä pyörii kysymys siitä, miksi tuhopoltot tapahtuivat juuri nyt.

– Uskon, että tämä vaikuttaa vaalikäyttäytymiseen siten, että agendalle nousevat rikokset, rangaistukset ja kriminaalipolitiikka.

Länsi-Ruotsin autopalot ja Löfvenin reagointi niihin muuttivat ruotsalaisia mietityttävät hakusanat kertaheitolla.

Vielä maanantaina hakusanojen kärjessä näkyivät helle ja ilmastokysymykset.

Kaksitoista tuntia sen jälkeen, kun Löfven oli sanonut vad fan håller ni på med -kommenttinsa, lause tuotti Googlessa yli neljä ja puoli miljoonaa hakutulosta. Googlen ja Twitterin hakusanoissa tiistain aikana kärkeen nousivat Stefan Löfven ja Västsverige (Länsi-Ruotsi).

Maltillisen kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson kommentoi pääministerille, että käytännön toimia tarvitaan.

– Olemme sanoneet pitkään, että tällainen ei ole hyväksyttävää. Nyt meidän täytyy näyttää ettei se ole hyväksyttävää.

Kristerssonin mukaan maltillinen kokoomus kannattaa esimerkiksi palkallista poliisikoulutusta ja parempia palkkoja poliiseille.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson väläytti jopa avun pyytämistä muiden EU-maiden poliisivoimilta.

Jimmie Åkesson.

– Jos emme onnistu ratkaisemaan tätä itse, meidän täytyy yrittää löytää kaikki mahdolliset ratkaisut tämän kehityksen pysäyttämiseksi.

Vihreiden puheenjohtaja, opetusministeri Gustav Fridolin otti paloihin kantaa Facebookissa.

– Tämä on yritys repiä Ruotsi erilleen, ja vastauksen pitää olla selkeä ja tarkka.

Autojen tuhopoltot nousivat esille myös tiistai-iltana Expressenin ja Dagens Industrin järjestämässä puoluejohtajien vaaliväittelyssä. Keskustelun vetäjät kysyivät Löfveniltä heti aluksi, mitä hän aikoo tehdä rangaistusten koventamiseksi tai poliisivoimille suuntautuvan rahoituksen lisäämiseksi.

– Huolehdimme edelleen siitä, että poliisi saa enemmän resursseja. Rikollisuus on nujerrettava tässä ja nyt, pääministeri vastasi lisäten, että poliisille olisi luvassa lisää mahdollisuuksia kameravalvonnan hyödyntämiseen.

Maltillisen kokoomuksen Kristersson vastasi suoraan Löfvenille vaatimalla jälleen käytännön toimia:

– Tämä on todella vakava asia. Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että poliiseja pitäisi olla enemmän ja se on hyvä. Mutta meidän täytyy myös osoittaa keinot siihen, kuinka saamme lisää poliiseja ja siihen, kuinka useammat poliisit pysyisivät ammatissaan, Kristersson haastoi Löfveniä.

Tutkijoiden mukaan autojen tuhopoltoilla ja asuinalueiden eriytymisellä on nähtävissä yhteys erityisesti suurkaupungeissa, kuten Göteborgissa.

– Se voidaan nähdä turhautumisen lopputuloksena. Jollain tapaa henkilöstä tuntuu, ettei hän ole yhteiskunnassa yhtä suuressa osassa kuin muiden alueiden asukkaat, kertoo kulttuurimaantieteen professori Eva Andersson Tukholman yliopistosta.

Kriminologian lehtori Manne Gerell Malmön yliopistosta totesi, että Länsi-Ruotsin tämänkertaiset autopalot vaikuttavat erilaisilta kuin vastaavat rikokset yleensä.

– He eivät näytä olevan tuohtuneita, vihaisia miehiä, jotka ovat tyytymättömiä ja haluavat mellastaa. Sen sijaan he vaikuttavat olevan hyvinkin rauhallisia.

Ruotsin poliisi varautuu uusiin tuhopolttoihin.

– Kokemuksemme mukaan tämänkaltaiset tapahtuvat voivat inspiroida muita henkilöitä muualla maassa, jolloin ilmiö pääsee leviämään, sanoo Malmön poliisin tiedottaja Nils Norling.Lähteet: Dagens Nyheter, Ruotsin televisio (SVT), Ruotsin radio (SR), Aftonbladet, Expressen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?