Ulkomaat

Propaganda­sivut kävivät suomalaisen Hes­burgerin kimppuun Venäjällä – katso paperi, josta kaikki alkoi

Julkaistu:

Suomalainen dosentti Johan Bäckman ja politiikantutkija Jevgeni Satanovski yrittävät nostattaa Venäjällä kohua Hesburger-ketjussa käytetyistä tarjottimien suojapapereista, joissa Ukrainalle kuuluvaa Krimiä ei ole piirretty osaksi Venäjää.
Eri puolilla Venäjää toimiva suomalainen hampurilaisketju Hesburger on joutunut venäläisten niin sanottujen kansallismielisten propagandasivujen hyökkäyksen kohteeksi.

Kohua yritetään nostaa Hesburgerin tarjottimien suojapaperista eli tarjotinalustasta, jonka vasemmassa yläkulmassa näkyy mustalla pohjalla pieni Venäjän kartta (katso kuva suojapaperista alempaa jutusta).

Kun haalealla vihreällä värillä piirrettyjä ääriviivoja katsoo erittäin tarkasti, voi nähdä, että Ukrainalta vuonna 2014 kaapattua Krimiä ei ole merkitty karttaan Venäjälle kuuluvaksi.

Politiikantutkija Jevgeni Satanovski kiinnitti ”separatistiseksi lautasliinaksi” kutsumaansa tarjotinalustapaperiin huomiota Vesti FM radion lähetyksessä, jonka jälkeen hänen sanomisiaan on siteerattu useilla Kremlin-mielisillä propagandasivuilla. Myös Pietarin niin sanottuun trollitehtaaseen kuuluva Fan-uutistoimisto on nostanut asian esille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– He eivät ymmärrä, mitä he tekevät. Tämä on propagandaa. He toimivat poliittisina lobbareina ukrainalaisille poliitikoille, jotka yrittivät levittää Venäjälle ajatusta, että Krim ei ole Venäjää, Satanovski sanoi radiolähetyksessä.

– Te olette tulleet Venäjälle ja teillä on täällä 40 ravintolaa? No, älkää olko täällä. Venäläisvastainen propaganda ei voi olla osa menestyksekästä liiketoimintaa Venäjällä, hän jatkoi.

Satanovski kehotti myös kuulijoitaan protestoimaan Hesburgeria vastaan ja ottamaan yhteyttä suoraan viestintäpäällikkö Heini Santosiin, jonka puhelinnumeron ja sähköpostin hän luetteli ohjelmassa.

Hesburger-kohun nostatus alkoi Eurasia Daily -nimisestä nettijulkaisusta, joka oli ottanut asiaan kommentit Kremlin-mielisenä tunnetulta suomalaiselta dosentilta Johan Bäckmanilta. IS:n tietojen mukaan Bäckman on ollut myös aktiivinen muiden venäläistoimittajien ja medioiden suuntaan yrittäessään saada karttaprotestille julkisuutta.

Bäckman on kertonut venäläissivustoille olleensa itse myös yhteydessä Hesburgerin viestintään Suomessa ja vaatineensa, että Hesburgerin on vedettävä ilman Krimiä olevat aluspaperit pois levityksestä, korvattava kartat uusilla Krimin sisältävillä versioilla ja ”kompensoitava vahinko”. Bäckman ei ole tarkentanut, miten ja kenelle väitetty vahinko on syntynyt ja miten se pitäisi hänen mielestään kompensoida.

Satanovskin ja Bäckmanin yritys nostattaa kohua Hesburgeria kohtaan on yksi esimerkki niistä vaikeuksista, joihin Venäjällä toimiva eurooppalainen yritys saattaa näinä päivinä törmätä. Suomen ja kansainvälisen yhteisön yksiselitteinen kanta on, että Krim kuuluu yhä edelleen Ukrainalle ja Venäjä on kaapannut sen itselleen laittomin keinoin erikoisjoukkojensa valvonnassa järjestetyssä manipuloidussa ”kansanäänestyksessä” keväällä 2014.

Yritys Hesburgerin vastaisen rintaman nostattamiseksi Venäjällä ei näytä ainakaan vielä tuottaneen suurta tulosta. IS kävi viikonloppuna pietarilaisessa Hesburger-ravintolassa, jossa kyseiset tarjotinalustat ovat yhä käytössä eikä Krim-karttakohusta ollut tietoa sen paremmin asiakkailla kuin henkilökunnallakaan.

Viestintäpäällikkö Heini Santos kertoi IS:lle, että kyseiset tarjotinalustat ovat olleet käytössä Venäjän Hesburgereissa noin puolitoista vuotta.

Kartan tarkoituksena on havainnollistaa Hesburger-ravintoloiden sijaintia, mutta tällä hetkellä tarjotinpaperi on sen suhteen jo vanhentunut. Hesburgerilla on Venäjällä nyt 36 ravintolaa kartassa mainittujen 40:n sijaan: esimerkiksi Krasnodarin ravintola on suljettu, mutta Kaliningradiin on avattu uusi. Hesburgerilla ei ole toimintaa Krimillä, mutta Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa ketjulla on kolme ravintolaa.


Venäjän varteenotettavampia tiedotusvälineitä Hesburger-kohun nostattaminen ei ole ainakaan toistaiseksi kiinnostanut.

– Emme ole saaneet yhteydenottoja venäläisiltä toimittajilta. Emme myöskään ole saaneet yhteydenottoja viranomaisilta tähän asiaan liittyen, Santos kertoi.

Venäjällä on parhaillaan keskustelun alla lakimuutos, jonka perusteella Euroopan unionin ja Yhdysvaltain asettamien Venäjän vastaisten pakotteiden noudattaminen tai edistäminen voisi tulla joiltain osin rangaistavaksi Venäjän sisällä sekä yrityksille että yksityishenkilöille.

– Meillä ei ole toistaiseksi tietoa siitä, miten mahdolliset uudet lait Venäjällä voisivat vaikuttaa Hesburgerin toimintaan. Seuraamme kuitenkin aktiivisesti tilanteen kehittymistä, Santos sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt