Nuorisojengi sytytti ainakin 80 autoa tuleen Göteborgissa, levottomuuksia myös muissa kunnissa: ”Se näytti organisoidulta”

Länsi-Ruotsissa yhteensä ainakin 80 autoa on sytytetty tuleen illan ja yön aikana, kertoo muun muassa ruotsalaislehti Aftonbladet.

13.8.2018 23:40 | Päivitetty 14.8.2018 12:25

Autoja ovat yhdeltä tapahtumapaikalta kuvatun videon perusteella sytyttäneet tummiin vaatteisiin pukeutuneet ihmiset. Autoja on poltettu muun muassa Göteborgissa ja Trollhättanissa.

Aftonbladetin mukaan poliisi epäilee, että paloilla on jokin yhteys, mutta ei ole pidättänyt ketään. Poliisi ei sulje pois mahdollisuutta, että teot olisivat organisoituja.

Autoja on poltettu ainakin Hjällbon ja Frölundan kaupunginosissa sekä joissakin muissa kunnissa maanantaina illalla.

Myös Tukholmassa ja Uppsalassa on palanut autoja yön aikana.

– Useat hälytyksen tehneet ovat kertoneet, että viisi–kuusi tummiin pukeutunutta nuorta oli sytyttänyt autoja palamaan, kertoi Ulla Brehm Göteborgin poliisista Aftonbladetille.

Ensimmäiset hälytykset autopaloista tulivat kello 22 jälkeen Suomen aikaa Frölundasta. Samoihin aikoihin ilmoitettiin paloista myös Hjällbossa.

– Useat ihmiset soittivat hätänumeroon. Heidän mukaansa tummiin huppareihin ja Adidaksen verkkareihin pukeutuneet nuoret sytyttivät autot ja sen jälkeen juoksivat pakoon, poliisista kerrotaan.

– Se näytti organisoidulta. He yrittivät saada aikaan mahdollisimman suuret vahingot. Yksi auto jopa räjähti. Se oli ihan hullua. Olin todella peloissani, kuvaili silminnäkijä Expressenille.

– Näin kolme–neljä tumma-asuista kaveria. Yksi heitti Molotovincocktailin päin autoa, joka syttyi heti tuleen. Sitten kuulin kovan pamauksen. Räjähteen heittäneen tyypin takinhiha syttyi myös tuleen. Toiset auttoivat sen sammuttamisessa.

Mm. Göteborgs Posten on julkaissut kuvia paloista:

Pelastuslaitoksen mukaan Göteborgissa ja muissa kunnissa jouduttiin sammuttamaan yli 80 autopaloa illan aikana. Paikalla on myös useita poliisipartioita. Poliisin mukaan kukaan ei tiettävästi ole loukkaantunut palosarjassa.

Aftonbladetin mukaan myös Trollhättanissa on ilmoitettu nuorisojoukon sytyttäneen tuleen renkaita ja kuormalavoja. Expressenin mukaan myös Göteborgin pohjois- ja eteläpuolen rannikkokunnista on tullut hälytyksiä nuorison levottomuuksista: maanantai-iltana Badhusbergetissä Lysekilissä annettiin varoitus palavasta moposta ja Falkenbergissä nuoret heittivät kiviä sekä sytyttivät tulia.

Alaforsin kaupungissa auto paloi vanhainkodin pihassa, mutta palokunta sai liekit sammuksiin. Myös Gårdstenin kaupungissa annettiin hälytys palavasta autosta.

Kello 23 paikallista aikaa eli keskiyöllä Suomen aikaa Göteborgin poliisin edustaja Ulla Brehm kertoi Expressenin mukaan, että ketään ei ole vielä otettu kiinni tai pidätetty eikä kenenkään tiedetä loukkaantuneen.

– Ihmiset ovat väsyneitä tällaiseen eivätkä halua asioiden olevan tällä tolalla, Brehm lausui.

Noin kello 02.30 Suomen aikaa poliisi ilmoitti, että kaikki autopalot oli saatu sammutettua. Mahdollisista loukkaantumisista ei edelleenkään ollut tietoa eikä ketään ole otettu kiinni.

Poliisi tutkii tulipalojen mahdollista yhteyttä toisiinsa.

– Tapaukset ovat samankaltaisia. Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että tekijät olivat yhteydessä toisiinsa ja jollakin tavalla välittivät toisilleen informaatiota, Brehm sanoi Expressenin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?