Ulkomaat

CIA:n ex-agenttia syytetään vallankaappauksen järjestelystä Montenegrossa – pidätysmääräys annettu

Julkaistu:

Montenegro
Guardianin mukaan Joseph Assad vaatii Yhdysvaltoja torjumaan mahdollisen luovutuspyynnön.
Montenegrossa syyttäjät vaativat Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entistä agenttia pidätettäväksi, uutisoi Guardian-lehti verkkosivuillaan.

Joseph Assadin epäillään olleen mukana vuoden 2016 väitetyssä vallankaappausyrityksessä, jota on väläytelty Venäjän tukemaksi.

Assad kiistää syytökset ja vaatii Yhdysvaltoja torjumaan mahdollisen luovutuspyynnön. Hän sanoo olleensa tuolloin Montenegrossa antamassa henkilökohtaista turvallisuusneuvontaa länsimaalaiselle poliittiselle konsultille.

– Tämä on petoskampanja lojaalia amerikkalaista vastaan, jolla ei ollut osaa missään rikoksissa tai vallankaappauksessa Montenegrossa, Assad kommentoi lakimiehensä välityksellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syytökset Assadia vastaan ovat tuorein käänne mutkikkaassa oikeudenkäynnissä, jota käydään maan pääkaupungissa Podgoricassa. Vallankaappauksen järjestelystä on epäiltynä 14 henkilöä, joiden joukossa on kaksi venäläistä, yhdeksän serbiä ja kolme montenegrolaista.
Syyttäjien mukaan salaliiton tarkoituksena oli päästä eroon maata Natoon ajaneesta hallituksesta ja salamurhata silloinen pääministeri Milo Dukanovic.

Syyttäjät väittävät, että vallankaappaus oli määrä toteuttaa parlamenttivaalien aikaan maaliskuussa 2016. Pyrkimyksenä oli estää maata liittymästä Natoon, mutta turvallisuuspalvelut tekivät yrityksen tyhjäksi. Montenegrosta tuli kaksi kuukautta myöhemmin liiton 29. jäsen.

Oppositio on pitänyt väitteitä julkisuustempauksena, jolla haluttiin pelastaa Dukanovicin puolue vaalitappiolta. Kreml puolestaan on luonnehtinut niitä absurdeiksi.

Guardianille lähettämässään tiedotteessa syyttäjät sanovat, että Assadin epäillään ”luoneen rikollisorganisaation” ja miehestä on annettu pidätysmääräys. Muita yksityiskohtia ei kerrottu.

Oikeusasiakirjoissa on aiemmin viitattu siihen, että Assad olisi ollut mukana juonittelijoiden vallankaappauksen jälkeisessä pakosuunnitelmassa. Omassa lausunnossaan hän korostaa, että syyttäjien koko näkemys salaliitosta on ”salaliitto itsessään”.