Ulkomaat

Miekkavalas on kannatellut poikastaan pinnalla yli kaksi viikkoa – sydäntäsärkevä totuus kertoo äidinrakkauden voimasta

Julkaistu:

Miekkavalasäiti on kuljettanut kuollutta poikastaan yli 1 600 kilometriä.
Naaraspuolinen 20-vuotias miekkavalas on kantanut kuollutta poikastaan merellä jo yli kaksi viikkoa. CNN:n mukaan valas ilmeisesti suree kuollutta jälkeläistään.

– Sitä on sydäntäsärkevää katsoa. Tällainen käytös kertoo suremisesta. Vastaavaa on nähty miekkavalailla myös aikaisemmin. Erikoista tässä on se, että tämä on jatkunut niin pitkään, kertoo Michael Milstein kansallisesta meri- ja ilmastohallinnosta CNN:lle.

Tahlequahiksi tai J35:ksi kutsuttu poikastaan kantava valas on tullut tutkijoille tutuksi. Tahlequahista ja sen kuolleesta jälkeläisestä tehtiin edellinen varma havainto torstaina, 17 päivää jälkeläisen syntymän jälkeen. Poikanen oli kuollut vain puoli tuntia syntymänsä jälkeen.

Monet kansainväliset mediat ovat seuranneet J35:n koskettavaa suruaikaa tiiviisti. Myös Ilta-Sanomat kirjoitti tapauksesta elokuun alussa.
Äitivalas yrittää estää poikasen ruhon vajoamista merenpohjaan työntämällä sitä nokallaan ja kuljettamalla sitä pintaa pitkin Yhdysvaltain ja Kanadan luoteisrannikolla. Lehtitietojen mukaan äiti on kuljettanut kuollutta poikastaan jo yli 1 600 kilometriä, ja poikanen on jo alkanut osittain mädäntyä. National Geographicin mukaan tämä on pisin suruaika, mitä miekkavalaalla on koskaan nähty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Tutkijoiden mukaan sureminen on tavallista monille nisäkkäille, kuten valaille, delfiineille, elefanteille ja peuroille. Tutkimusten mukaan miekkavalaan aivot ovat suuret, ja niiden aivot ovat erittäin kehittyneet sellaisilta alueilta, joilla tunteet näkyvät.

CNN:n haastatteleman Lori Marinon mukaan ei ole lainkaan yllättävää, että valaat pystyvät tuntemaan jopa hyvin syviä tunteita, niin kuin Tahlequah. Lori Marino on valaiden suojelualueprojektin puheenjohtaja.

– Sitä, mitä Tahlequah todella tuntee, emme tule koskaan tietämään, mutta äitien ja poikasten välinen side on äärimmäisen vahva. Kaikki, mitä tiedämme, kielii siitä, että tämä on suremista, Marino kertoo CNN:lle.
Laumassa, johon Tahlequah kuuluu, on kaikkiaan noin 75 valasta, eikä kyseisen lauman valailla ole ollut onnea jälkeläisten kanssa pitkään aikaan. CNN:n mukaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana vain joka neljäs lauman poikasista on selviytynyt. Ennen Tahlequahin jälkeläistä edellinen poikanen syntyi laumaan vuonna 2015. Tahlequahin lauma on määritelty uhanalaiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

National Georgraphicin haastattelemien tutkijoiden mukaan syy kyseisen lauman heikkoon lisääntymismenestykseen on ruuan puute. Tutkijoiden mukaan lauman miekkavalaat ovat muuttuneet vuosi vuodelta laihemmiksi, sillä lohi, jota ne tyypillisesti käyttävät ravintonaan, on myös uhanalainen. Lohta on liikakalastettu alueelta kaupalliseen käyttöön, ja lisäksi vesivoimalaitokset estävät lohien vaelluksen paikkaan, johon ne laskevat munansa.

Nyt tutkijat ovat huolissaan myös siitä, tuleeko Tahlequah selviämään hengissä suruajastaan. Jotta lauma pysyisi elinvoimaisena, myös Tahlequahin olisi tärkeää selvitä hengissä ja tehdä myöhemmin jälkeläisiä.