Salainen diplomaattisähke paljasti: Ruotsia peloteltiin ydinaseiden sijoittamisella – ”Klassista venäläistä disinformaatiota” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Salainen diplomaattisähke paljasti: Ruotsia peloteltiin ydinaseiden sijoittamisella – ”Klassista venäläistä disinformaatiota”

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.8.2018 21:39

Yhdysvaltojen salainen diplomaattisähke paljastaa, että Venäjä käytti paljon aikaa ja vaivaa vaikuttaakseen Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin.

Mediahyökkäyksiä ja yrityksiä vaikuttaa Suomen ja Ruotsin Nato-keskusteluihin. Muun muassa näistä asioista Yhdysvaltain ulkoministeri epäilee Venäjää ministeriön useille diplomaateilleen lähettämässä salaisessa sähkeessä kaksi vuotta sitten, kertoo yhdysvaltalainen Buzzfeed-uutissivusto.

Buzzfeed sai tietopyynnön avulla sähkeen osittain nähtäväkseen. Suuria osia sähkeestä on yhä salattu.

Lue lisää: Yhdysvaltojen salainen diplomaattisähke: Venäjä lietsoi Suomessa epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välille

Ruotsista puhutaan sähkeessä yksityiskohtaisemmin kuin Suomesta. Sähkeen mukaan Venäjän epäillään yrittäneen hämärtää ruotsalaisten Nato-käsityksiä varsinkin vuonna 2016, kun Ruotsissa keskusteltiin Naton isäntämaasopimuksen allekirjoittamisesta. Venäjää kerrotaan epäiltävän lisäksi ruotsalaisia uutissivustoja vastaan maaliskuussa 2016 tehdyistä palvelunestohyökkäyksistä.

Sähkeen mukaan oli myös poikkeuksellista, että Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo ilmoitti huhtikuussa 2016 Venäjän tiedustelupalvelujen yrittäneen suoraan vaikuttaa Nato-yhteistyöstä käytävään keskusteluun.

Esimerkiksi asiasta silloin uutisoineen Aftonbladet-lehden mukaan tiedustelupalvelun edustaja oli osallistunut ainakin yhteen turvallisuuspolitiikkaa käsittelevään konferenssiin ja puhunut aktiivisesti turvallisuusyhteistyötä vastaan. Eräs esitetyistä väitteistä, joita Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist lehden mukaan leimasi valheiksi oli, että Ruotsi joutuisi sijoittamaan ydinaseita omalle maalleen.

– Tämä on klassista venäläistä disinformaatiota, jota on levitetty aktiivisesti. Tämäntyyppiset tarinat juontuvat 1980-luvulta ja herättävät vastakaikua tietyissä ryhmissä, pitkän linjan politiikan toimittaja ja Ruotsin SVT:n entinen EU-kirjeenvaihtaja Brysselissä Patrik Oksanen sanoo STT:lle.

Yhdysvaltojen sähke lähetettiin useisiin sen suurlähetystöihin ja konsulaatteihin muun muassa Saksaan, Britanniaan, Valko-Venäjälle ja Venäjälle. Sähkeen vastaanottajalistassa ei ole Suomea tai Ruotsia.

– Sähke ei kerro mitään uutta mitä emme jo olisi tienneet tai epäilleet. Se, että kysymys uudestaan tulee käsittelyyn isommassa kontekstissa voi johtaa siihen, että useampi ymmärtää miten asiat liittyvät toisiinsa, Oksanen sanoo.

Suomessa lietsottiin epäluottamusta

Sähkeen mukaan Suomeen kohdistettujen tiettävästi Venäjä-johtoisten "mediahyökkäysten" tarkoitus oli herättää epäilyksiä sotilasliitto Natoon liittymisestä ja lisätä epäluottamusta kansalaisten ja päättäjien välillä.

Sähkeessä ei avata tarkemmin, mitä mediahyökkäyksillä tarkoitetaan. Luultavasti niillä viitataan vääristeltyjen ja keksittyjen tietojen levittämiseen mediassa ja sosiaalisessa mediassa, sillä samassa yhteydessä mainittiin Venäjän käyttäneen näitä keinoja Ruotsissa.