Ulkomaat

Suomalaispariskunta pakeni Euroopan suurinta maastopaloa läpi savun Algarvessa

Julkaistu:

Portugali
Euroopan suurimmassa maastopalossa Portugalin Algarvessa tuhoutui ainakin 27 000 hehtaaria metsää.
Portugalin Algarven turistiseudulla riehunut maastopalo saatiin sammuttajien mukaan perjantaina pääosin hallintaan. Palomiehet ja sammutuskalusto pysyttelevät silti paikalla, mikäli liekit pääsevät vielä leimahtamaan.

Tämän vuoden suurin maastopalo Euroopassa on pakottanut liki 300 ihmistä jättämään kotinsa. Kenenkään ei tiedetä kuolleen toisin kuin viime vuonna, jolloin kaikkien aikojen suurimmissa paloissa Portugalissa menehtyi 114 ihmistä.

Pakoon liekkejä lähteiden joukossa olivat torstaina aamulla myös suomalaispariskunta Kaj ja Annika Wikström. Heillä oli vuokra-asunto Silvesin alueella pikkukylässä, joka jouduttiin evakuoimaan lähestyvän palon alta.

– Kaupunkien väliset päätiet oli suljettu, joten jouduimme ajamaan pieniä maanviljelysrännejä pitkin pakoon. Pimeässä ja savussa kesti normaalisti 15 minuutin matka ajaa toista tuntia, kuvailee Kaj Wikström.


Maastopalo viisti onneksi lopulta kylän ohitse, eikä heidän loma-asuntonsa tuhoutunut, vaikka alueella useita taloja paloikin. Wikströmit jatkoivat itse yötä myöten matkaansa Malagan provinssiin Espanjan puolelle, jossa asuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaj Wikström kertoo, että maastopalot olivat erittäin laajalla alueella, ja jos ne saatiin jossain hallintaan, niin muualla alkoi tuli taas levitä. Palot alkoivat viime viikolla, jolloin Portugali kärvisteli erittäin kuuman helleaallon kourissa.

Suuret savupilvet ovat roikkuneet suositun rantalomakohteen yllä viime viikosta.


Portugalin sammutusoperaatioita johtanut Patricia Gaspar kertoi perjantaina uutistoimisto Reutersille, että tuli on saatu alueella hallintaan.

– Tällä hetkellä ei ole enää merkittävää riskiä, että tuli pääsisi leviämään, Gaspar totesi päivällä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paloja sammuttamassa on yli 1 450 palomiestä, 460 paloautoa ja 15 sammutuslentokonetta.

Noin 40 ihmistä on joutunut hoitoon savumyrkytyksen ja palovammojen vuoksi. Useat heistä ovat palomiehiä.

Tuli on tuhonnut Algarvessa noin 27 000 hehtaarin kukkulaisen alueen, jossa kasvaa pääosin eukalyptusmetsää. Samalla alueella 2003 raivonnut maastopalo tuhosi 41 000 hehtaaria metsää.