Ulkomaat

Medvedev kutsui USA:n talouspakotteita kauppasodaksi: ”Välttämätöntä reagoida taloudellisin, poliittisin ja tarvittaessa muin keinoin”

Julkaistu:

venäjä
Yhdysvallat on asettanut Venäjälle pakotteita pakotteiden perään ja Venäjä on aikeissa vastata niihin.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi perjantaina, että Yhdysvaltojen pakotteiden voimistumista tulevaisuudessa voi pitää kauppasodan julistuksena ja että Venäjä on aikeissa reagoida niihin, tiedottaa venäläinen TASS.

– En haluaisi kommentoida tulevia pakotteita, mutta voin sanoa, jos voimaan astuu jotakin sellaista kuin pankkitoiminnan tai tiettyjen valuuttojen käyttämisen kielto,voimme varmasti kutsua sitä kauppasodaksi. Siihen sotaan on välttämätöntä reagoida taloudellisin, poliittisin ja tarvittaessa muin keinoin, ja amerikkalaisten ystäviemme täytyy ymmärtää tämä, sanoi Medvedev.

Reutersin mukaan viime viikolla Yhdysvaltojen republikaanien ja demokraattien senaattorien esittämässä lakiluonnoksessa ehdotetaan rajoituksia, jotka vaikuttaisivat useiden Venäjän omistamien pankkien toimintaan Yhdysvalloissa.

Rajoitukset koskisivat muun muassa dollarin käyttöä pankeissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voimassaolevia pakotteita Medvedev kommentoi Yhdysvaltojen yritykseksi pyyhkiä Venäjä suurvaltojen joukosta.

– Vaikka kuinka länsimaiset kumppanimme perustelisivat, että venäläiset ovat pahoja, harjoittavat vääränlaista politiikka ja että Venäjän on tarpeen muuttaa kantansa useassa asiassa, se on suuressa määrin vain yritys rajoittaa Venäjän taloudellista valtaa.

Pakotteiden ensimmäinen erä astuu voimaan kahden viikon päästä. Se kieltää viemästä Venäjälle kansallisen turvallisuuden kannalta sensitiivistä amerikkalaista teknologiaa.

Lisää pakotteita luvassa

Yhdysvallat ilmoitti uusista pakotteista keskiviikkona vastauksena maaliskuiseen Salisburyn hermomyrkkyiskuun, jonka vuoksi Britanniassa asuva entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal sairastuivat hengenvaarallisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue lisää: Venäjä vertaa Yhdysvaltain uusia pakotteita antiikin Kreikan julmiin ja epäinhimillisiin lakeihin: ”Drakonisia”

Uudet pakotteet saivat ruplan kurssin sukeltamaan. Rupla heikkeni torstaina 66,48 dollariin, alimmalle tasolleen sitten marraskuun 2016.

Washington Post kertoi ulkoministeriön edustajan sanoneen, että pakotteilla voi olla merkittävä vaikutus Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen kauppaan.

Lue lisää: Yhdysvallat: Venäjä käyttänyt kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan – maiden välinen kauppa saattaa loppua lähes täysin

Kovempia pakotteita saattaa olla luvassa 90 päivän päästä, mikäli Venäjä ei siinä ajassa lupaa lopettaa kaikkea kemiallisten aseiden käyttöä ja salli tarkastuksia aseiden tuhoamisen varmistamiseksi. Tuolloin lähes kaikki kaupankäynti maiden välillä saatetaan lopettaa, maiden väliset diplomaattisuhteet katkaista ja venäläisiä lentoyhtiöitä kieltää laskeutumasta Yhdysvaltoihin.

Juttua päivitetty 10.8. kello13.04. Lisätty kohta pakotteiden ensimmäisestä erästä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt