7-vuotiaan tytön raiskannut ja murhannut lapsenvahti teloitettiin Tennesseessä – saattoi ”kokea hirvittävät viimeiset minuutit” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

7-vuotiaan tytön raiskannut ja murhannut lapsenvahti teloitettiin Tennesseessä – saattoi ”kokea hirvittävät viimeiset minuutit”

Billy Ray Irick ennen kuolemanrangaistuksensa täytäntöönpanoa.

Julkaistu: 10.8.2018 8:26

Tennesseen osavaltiossa Yhdysvalloissa on suoritettu kuolemanrangaistus ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

59-vuotias Billy Ray Irick tuomittiin kuolemaan 7-vuotiaan tytön murhasta ja raiskauksesta, joihin hänet todettiin syylliseksi jo vuonna 1986. Irick sai kolmea myrkkyä sisältävää ruisketta ja todettiin kuolleeksi kello 19.48 Tennesseen aikaa torstaina.

Irick murhasi ja raiskasi 7-vuotiaan Paula Dyerin Knoxvillessä, Tennesseessä vuonna 1985 ollessaan tämän lapsenvahtina.

Tapaus on herättänyt median huomion myös siksi, että kuolemantuomion täytäntöönpanossa käytettävä myrkkycocktail on hyvin kiistanalainen.

Aiheesta uutisoineen Washington Postin mukaan myrkkypiikissä oli midatsolaamia, jonka on tarkoitus puuduttaa kuolemaantuomittu niin, ettei hän tunne kipua, sekä lihasrelaksantti vekuronia. Lisäksi piikissä käytettiin sydämen pysäyttämiseen kaliumkloridia, jota Yhdysvaltain korkein oikeus on kuvannut ”kemialliseksi roviolla polttamiseksi”.

Useita taannoisten teloitusten todistajia kuultaessa on herännyt kysymyksiä siitä, ovatko tuomitut olleet asianmukaisen puudutuksen alaisia. Se taas on herättänyt kysymyksiä midatsolaamin tehokkuudesta.

Yhdysvaltain korkein oikeus mahdollisti Irickin teloituksen torstaina iltapäivällä huolimatta tuomitun pyynnöstä lykätä sitä. Lykkäyspyyntö perustui alempien oikeusasteiden päätökseen siitä, että Tennesseen käyttämä myrkkycocktail ei ole välttämättä asianmukainen.

Vain yksi korkeimman oikeuden tuomareista, Sonia Sotomayor antoi eriävän mielipiteen teloituksesta. Hänen mukaansa oikeus on kääntänyt kasvonsa sille, että Tennesseen osavaltio aiheuttaa tuomitulle todennäköisesti useita minuuttia kestävää, kidutusmaista kipua.

– Jos laki sallii tämän teloituksen tapahtuvan siitä huolimatta, että Irick saattaa kokea hirvittävät viimeiset minuutit, me olemme lakanneet olemasta sivistynyt kansa ja hyväksyneet barbaarisuuden, Sotomayor kirjoitti.

Midatsolaami on aiheuttanut kysymyksiä aikaisemminkin. Esimerkiksi vuonna 2014 Oklahomassa tehdyssä teloituksessa vanki irvisti ja potkaisi, jonka jälkeen viranomaiset pysäyttivät teloituksen. Vanki kuoli hieman myöhemmin. Samana vuonna Arizonan osavaltiossa tehty teloitus kesti lähes kaksi tuntia. Vuonna 2016 Ohiossa vanki vääntelehti, vetäisi henkeä ja yski kesken teloituksen.

Huolta Irickin tapauksesta herätti myös se, että Irick oli mielisairas. Tennesseessä on käynnissä lakiuudistus, joka voimaan astuessaan estäisi vakavasti mielisairaiden tuomitsemisen kuolemaan.

– On sopimatonta, että Irick teloitetaan ja myöhemmin tapaus ratkaistaan hänen voitokseen, sanoi Robert Durham kuolemanrangaistuksen infokeskuksesta Washington Postille.

Tiistaina kuolemanrangaistusta vastustavat osoittivat mieltään Irickin teloitusta vastaan.

Kuolemanrangaistus pantiin täytäntöön Tennesseessä viimeksi joulukuussa 2009, kun Cecil Johnson sai kuolettavan ruiskun. Hän tappoi kolme ihmistä ryöstäessään sekatavarakauppaa Nashvillessä vuonna 1980.

Tämän teloituksen jälkeen osavaltiolla on ollut vaikeuksia saada teloitukseen käytettäviä lääkkeitä, kuten ennen käytössä ollutta pentobarbitaalia. Puute johtuu osin siitä, että lääkevalmistajat eivät enää halua niiden lääkkeitä käytettävän teloituksiin.

Viime vuonna Arkansasin osavaltiossa tehtiin neljä teloitusta, koska osavaltion midatsolaamit olivat menossa vanhaksi, eikä sitä ollut saatavilla lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?