Gili-saarella asuva Jaana, 30, jätti kotinsa ja ravintolansa – järkyttyi täystuhosta: ”Ei sähköä, vettä, ruokaa tai suojaa”

Julkaistu:

– Koko ilta oli epämääräinen. Järistyksiä tuli lisää, ja ihmiset olivat paniikissa ja peloissaan siitä, mitä tapahtuu, Tigonen kertaa tapahtumia.
Suomalainen Jaana Tigonen, 30, on asunut Indonesian Gili Trawanganin saarella nelisen vuotta. Vuosien aikana hän on ehtinyt perustaa saarelle kaksi ravintolaa paikallisen miehensä kanssa.

Sunnuntaina Lombokin saarelle iski voimakkuuden 6,9 maanjäristys. Se sai Tigosen jättämään ravintolansa ja kotinsa – ainakin hetkellisesti. Gili Trawangan sijaitsee aivan Lombokin kyljessä, ja Gilin saarilta evakuoitiin maanantaina jopa 3 000 ihmistä.

Tigonen kertoo olleensa ravintolassaan maanjäristyksen iskiessä. Hän teki iltaseitsemän aikaan töitä tietokoneellaan, kun pieni tärinä alkoi.

– Ajattelin ensin, että ehkä tämä ei ole niin paha. Lähdin kuitenkin varmuuden vuoksi kävelemään kohti aukeampaa paikkaa, ja maa alkoi täristä kunnolla.

Tigonen yritti seisoa haara-asennossa mahdollisimman keskellä huonetta. Laseja alkoi tipahtaa hänen jalkojensa juureen. Ravintolan – ja koko saaren – sähköt menivät. Noin kahdenkymmenen sekunnin päästä tilanne oli ohi.


Tigonen ja muut saaren asukkaat joutuivat jäämään saarelle yhdeksi yöksi ennen evakuoimista.

– Koko ilta oli epämääräinen. Järistyksiä tuli lisää, ja ihmiset olivat paniikissa ja peloissaan siitä, mitä tapahtuu.

Tigonen yritti soittaa Suomessa olevalle äidilleen vähäisellä signaalillaan.

– Hän ei vastannut, mutta oli nähnyt soittoni myöhemmin. Hänellä oli ehkä intuitio, että joku on nyt vikana, sillä hän meni lukemaan uutiset ja soitti takaisin. Siinä vaiheessa minulla oli signaali poissa. Sain häneen kuitenkin yhteyden myöhemmin.


”Kylät ovat maan tasalla – täystuho”

Tigosen ravintolat ja koti eivät kärsineet suurempia vahinkoja. Koska saarella ei ollut sähköä, vettä eikä mahdollisuutta ruokien säilytykseen, oli saarelta lähdettävä pois.

Kun Tigonen saapui veneellä Lombokin satamaan viimeisten saarelta evakuoitujen ihmisten joukossa, koitti järkytys. Tuhot olivat vielä huomattavasti suuremmat kuin Gili Trawanganin saarella, joka sijaitsee 30 minuutin venematkan päässä Lombokista.

– Siinä tuli suurin henkilökohtainen shokki.

– Lombokin pohjoisessa kylät ovat maan tasalla. Näyttää siltä kuin kaikki olisi vain raivattu pois, myös loukkaantuneita nähnyt Tigonen kertoo.

– Ei sähköä, vettä, ruokaa tai suojaa. Siellä on täystuho.

Ilta-Sanomien tavoittama Tigonen kertoo yöpyvänsä tällä hetkellä Mataram-kaupungissa, miehensä sukulaisten kodin läheisyydessä.

– Takana on kolme unetonta yötä vähällä vedellä ja ruoalla. Täällä tilanne on nyt kuitenkin ok. Nukumme varmuuden vuoksi ulkosalla, sillä pieniä järistyksiä on tähän mennessä tullut.”Avuntarve on suuri”

Jälkikäteen Tigoselle nousi myös ymmärrys siitä, mitä oli todella tapahtunut.

– Aloin miettimään, että kotinsa menettäneillä ihmisillä ei ole mitään.

Lombokin saaren maanjäristyksen uhriluku on kasvanut koko ajan. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 142 ihmistä on kuollut. Yli 150 000 on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Lue lisää: Indonesian maanjäristysten uhriluku kasvaa – Saarilta evakuoitu yli 2  000 turistia

Tigonen on keskustellut paikallisten kanssa ja kertoo heidän saaneen traumoja.

– He ovat paniikissa ja hätäpyyntöjä tulee.

Tigonen kertoo yksittäisten ihmisten, sekä turistien että paikallisten, rientäneen apuun viemällä tarvikkeita ja vettä niitä eniten tarvitseville.

– Hienoa nähdä, että autetaan. Avuntarve on suuri.

Myös Tigonen itse on tehnyt hyväntekeväisyyttä. Hän toivoo myös muilta saarella vierailleilta suomalaisilta apua.