Yhdysvallat: Venäjä käyttänyt kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan – maiden välinen kauppa saattaa loppua lähes täysin

Ulkoministeriö kertoo Yhdysvaltojen saaneen selville, että Venäjän hallinto on käyttänyt kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan.

Donald Trump (vas.) ja Vladimir Putin tapasivat Helsingissä 16. heinäkuuta.

9.8.2018 2:12 | Päivitetty 9.8.2018 7:01

Yhdysvallat on asettanut uusia Venäjän-vastaisia pakotteita vastauksena maaliskuiseen hermomyrkkyiskuun, jonka vuoksi Britanniassa asuva entinen kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija Skripal sairastuivat hengenvaarallisesti. Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoo asiasta tiedotteessa.

Ulkoministeriö toteaa tiedotteessaan Yhdysvaltojen saaneen selville, että Venäjän hallinto on käyttänyt kansainvälisten sopimusten vastaisesti kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan. Britannia on alusta alkaen syyttänyt myrkkyiskusta Venäjää, joka kiistää syyllisyytensä.

Washington Post kertoo ulkoministeriön edustajan sanoneen, että pakotteilla voi olla merkittävä vaikutus Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen kauppaan.

Kovempia pakotteita saattaa olla luvassa 90 päivän päästä, mikäli Venäjä ei siinä ajassa lupaa lopettaa kaikkea kemiallisten aseiden käyttöä ja salli tarkastuksia aseiden tuhoamisen varmistamiseksi. Tuolloin lähes kaikki kaupankäynti maiden välillä saatetaan lopettaa, maiden väliset diplomaattisuhteet katkaista ja venäläisiä lentoyhtiöitä kieltää laskeutumasta Yhdysvaltoihin.

Kun Britannia alun perin syytti myrkkykaasuiskusta Venäjää, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump asetteli aluksi sanansa hyvin varovasti eikä tuominnut Venäjää suoraan. Silloinen ulkoministeri Rex Tillerson lähti eri linjalle ja ilmaisi yksiselitteisen tukensa Britannian tulkinnalle tapahtumista.

Tillerson sai seuraavana päivänä Trumpilta potkut.

Trumpin varovaisuus herätti hänen kotimaassaan suurta huomiota. Kaksi viikkoa myöhemmin hän kuitenkin karkotti myrkkykaasuiskun vuoksi Yhdysvalloista 60 venäläisdiplomaattia.

Tuoreen pakoteuutisen yhteydessä ulkoministeriöstä selitettiin Washington Postille, että vuonna 1991 säädetty laki biologisista aseista velvoittaa presidentin selvittämään asian, mikäli jonkin maan epäillään käyttäneen kemiallisia tai biologisia aseita kansainvälisten sopimusten vastaisesti tai käyttäneen tappavia kemiallisia tai biologisia aseita omia kansalaisiaan vastaan.

Jos maan todetaan tehneen niin, laki velvoittaa presidentin asettamaan pakotteita, paitsi jos tämä toteaa pakotteiden asettamisen olevan Yhdysvaltojen edun vastaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?