Politico: Helsingin kokouksen salaiset asiakirjat paljastavat: Tällaisia olivat Trumpin ja Putinin keskustelut

Helsingin huipputapaamisesta vuodettu asiakirja paljastaa, että Putin haluaa jatkaa ydinaseneuvotteluja maiden välisistä jännitteistä huolimatta.

8.8.2018 20:55

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille asialistan heidän kahdenkeskeisen tapaamisen aikana Helsingin huippukokouksessa heinäkuussa.

Amerikkalaisen Politico-lehden saaman asiakirjan mukaan Putin ehdotti uusia neuvotteluja koskien ydinasevalvonnan edistämistä ja aseiden kieltämistä avaruudessa.

Putinin esittämästä asialistasta ei ole aiemmin puhuttu julkisuudessa. Edes Trumpin läheisimmät neuvonantajat eivät tiedä, mistä presidentit keskustelivat vain tulkkien läsnä ollessa Presidentinlinnassa 16. heinäkuuta.

Asiakirja ei paljasta kaikkea, mistä presidentit keskustelivat pari tuntia suljettujen ovien takana, mutta antaa vihjeitä siitä.

Valkoinen talo ei kommentoi

Yhdysvaltain hallinnon neuvonantaja, joka tarjosi lehdelle englanninkielisen käännöksen sanoo, että Putin käytti asialistaa pohjana kaksi tuntia kestäneelle keskustelulle Trumpin kanssa.

Politico on käynyt läpi myös asiakirjan venäjänkielisen version, jonka otsikkona oli ”dialogi asevalvonnasta”.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta asiakirjaa tiistaina. Se ei ole vahvistanut, mutta ei myöskään kieltänyt asiakirjan olemassaoloa.

Valkoisen talon mukaan Trump ei ottanut vastaan minkäänlaista varsinaista paperia tapaamisesta.

– Minkäänlaisista teoista ei ollut puhetta, paitsi siitä, että osapuolten neuvotteluja tulisi jatkaa. Presidentti ei vastaanottanut mitään kirjallisia ehdotuksia, eikä presidentti antanut mitään kirjallisia ehdotuksia, kommentoi Yhdysvaltain turvallisuusneuvoston edustaja Garrett Marquis.

Tavalliset puheenaiheet

Politico kuvailee asiakirjan aiheita yllättävän ”normaaleiksi”.

Asiakirja paljastaa, että Venäjä on halukas edistämään useita merkittäviä ydinasesopimuksia ja tavoittelemaan uusia aserajoituksia.

Asialistan aiheet eivät ole sinänsä uusia. Ydinaseita koskevat aiheet ovat olleet läsnä Venäjän ja Yhdysvaltojen välisessä vuoropuhelussa vuosikymmeniä, vaikka ne ovatkin jääneet viime aikoina Syyrian, Ukrainan ja Venäjän väitettyyn Yhdysvaltain presidentinvaaleihin sekaantumisen varjoon.

Asiakirjassa Putin ehdotta viiden vuoden jatkoaikaa vuonna 2010 Venäjän ja Yhdysvaltojen allekirjoittamalle sopimukselle, joka rajoittaa ydinasevarustelua.

Sopimuksessa, jonka on määrä päättyä vuonna 2021, osapuolet ovat suostuneet rajaamaan kunkin maan ydinasearsenaalin 1 500 ydinkärkeen.

Asiakirjassa Putin myös viittasi uuteen sopimukseen, joka kieltäisi aseiden sijoittamisen avaruuteen. Lehden mukaan tällä Putin yrittää hillitä Trumpin haluja herruuteen avaruudessa.

Kesäkuussa Trump ilmoitti, että Yhdysvallat tähtää johtoasemaan avaruudessa, ja ohjasi hallinnon perustamaan avaruusvoimat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?