Ulkomaat

Syyrialainen ohjusekspertti kuoli autopommin räjähdyksessä – syyttävä sormi osoittaa Israelin Mossadiin

Julkaistu:

Aziz Asbarin sanotaan kehitelleen täsmäohjuksia ja rakennuttaneen maanalaista asetehdasta.
Syyrialainen ohjusasiantuntija Aziz Asbar kuoli viime lauantai-iltana Masyafin kaupungissa maan länsiosissa, kun hänen autoonsa asennettu pommi räjähti ja surmasi myös hänen autonkuljettajansa.

Syyria syytti murhasta heti Israelia. New York Timesin lähteiden mukaan syytöksillä näyttää tällä kertaa olevan vankat perusteet. Lehden haastattelemien tiedustelulähteiden mukaan Israelin ulkomaantiedustelu Mossad oli jäljittänyt Asbaria pitkään, sillä hänen uskotaan olleen vastuussa Israelin kannalta vaarallisten ohjusten kehittämisestä.

Israel ei vakiintuneen käytäntönsä mukaisesti ole kommentoinut tapausta lainkaan tiedotusvälineille. Ulkoministeri Avigdor Lieberman sanoi kuitenkin israelilaiskanavan haastattelussa, että Israelia syytetään tyypillisesti aina kaikista räjähdyksistä ja välienselvittelyistä Lähi-idässä.

– Emme ota syytöksiä vakavasti, Lieberman kuittasi Asbarin tapaukseen viitaten.
Hämmennystä murhan ympärillä lisää se, että äärijärjestö Tahrir al-Shamiin liitetty ryhmittymä on ottanut vastuun autopommista. Syyrian oppositiovoimat puolestaan ovat vihjanneet, että Bashar al-Assadin hallinto olisi vaientanut oman asiantuntijansa, vaikka tämä oli keskeisessä asemassa maan aseohjelmissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asbarin uskotaan työskennelleen huippusalaisessa tutkimusyksikössä, joka kehitti edistyksellistä ohjustekniikkaa. Hänellä sanotaan olleen kontaktit Syyrian johdon lisäksi myös sen liittolaiseen Iraniin.

Asbar oli kehittänyt täsmäohjuksia, jotka olisivat Israelin kauhu, sillä ne voitaisiin ampua satojen kilometrien päästä kohteisiinsa, kuten israelilaiskaupunkeihin. Yhtenä tavoitteena olivat kiinteää polttoainetta käyttävät raketit, jotka ovat turvallisempia ja huomattavasti nopeampia laukaista kuin nestemäistä polttoainetta käyttävät. Viime ajat Asbarin sanotaan rakennuttaneen maanalaista asetehdasta Israelin aiemmin ohjusiskulla tuhoaman tilalle.


Israelin kannalta huolestuttavinta oli epäily, että Asbar olisi toiminut myös yhteistyössä Iranin kanssa keskipitkän ja pitkän matkan ohjusten kehittämisessä. Israel ja Yhdysvallat ovat olleet huolestuneita Iranin vaikutusvallan kasvusta Lähi-idässä ja Israelin lähialueilla.

New York Timesin lähteiden mukaan Asbarin murha on jo neljäs salamurhaoperaatio, jonka Mossad on suorittanut ulkomaista aseasiantuntijaa vastaan viimeisen kolmen vuoden aikana. Tietoja ei voida kuitenkaan pitävästi vahvistaa. Israel kiistää toiminnan järjestelmällisesti, mutta Israelin lain mukaan maan pääministerillä on oikeus valtuuttaa tiedustelupalvelu salamurhiin.

Israel on tehnyt Syyriaan tasaisin väliajoin iskuja, joiden kohteena on ollut maan aseinfrastruktuuri. Asbarin työpaikka, Syyrian valtion alaisen Scientific Studied and Research Centerin eli SSRC:n yksikkö Masyafissa on ollut kohteena ainakin kerran aiemmin.

Keväällä Israel julkisti ensi kertaa tietoja vuonna 2007 tehdystä hävittäjäiskusta Syyriaan rakenteilla ollutta ydinlaitosta vastaan. Julkistaminen oli Israelin mukaan ”viesti vihollisille” siitä, ettei Israel salli maata uhkaavaa toimintaa lähialueillaan. Asbarin salamurhaa pidetään nyt jatkoviestinä Syyrialle ja Iranille.