Näin poliisi löysi saastaisen leirin, josta pelastettiin 11 lasta – riipivä hätäviesti oli viimeinen niitti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin poliisi löysi saastaisen leirin, josta pelastettiin 11 lasta – riipivä hätäviesti oli viimeinen niitti

Kaikki alkoi kolmevuotiaan katoamisesta yli 2000 kilometrin päässä. Vaikka 11 lasta ja epäilty sieppaaja löytyi, alun perin kadonneeksi ilmoitettu lapsi on yhä kateissa.

7.8.2018 0:03

Joulukuussa yli 2 000 kilometrin päässä alkanut etsintäoperaatio johti perjantaina epäillyn pidättämiseen toisella puolen Yhdysvaltoja ja paljasti karmivan todellisuuden nuhjuisen leirin muurien sisäpuolella. Tarvittiin vain yksi avunpyyntö, joka käynnisti tapahtumien ketjun.

– Näemme nälkää, tarvitsemme ruokaa ja vettä, luki Taosin piirikunnan poliisien vastaanottamassa pyynnössä, jonka tarkkaa lähdettä ei ole kerrottu.

Viesti johdatti poliisit New Mexicon pohjoispuolella Amaliassa sijaitsevalle leirille, joka oli ympäröity autonrenkaista kasatuilla muureilla, puisilla kuormalavoilla ja muulla romulla. Sisäpuolelta löytyi maahan haudattu saastainen traileri. Mihinkään ei tullut vettä tai sähköä. Viitteitä ruoasta ei löytynyt muutamaa perunaa ja riisilaatikkoa lukuun ottamatta. Alueella lojui myös aseita, kuten AR-15-kivääri.

Leiri oli ympäröity renkailla, kuormalavoilla ja muulla rojulla. Ympäriinsä lojui lasten vaatteita ja aseita.­

Kaiken tämän keskeltä poliisit löysivät 11 riutunutta lasta, iältään 1–15-vuotiaita. Lasten lisäksi leirillä oleskeli kaksi miestä sekä kolme 35–40-vuotiasta naista, joiden uskotaan olevan lasten äitejä. Naisten ja miesten välinen suhde toisiinsa ei ole tiedossa.

– Ryhmä näytti kehitysmaiden pakolaisilta ilman ruokaa, raikasta vettä, kenkiä ja päällään vain likaiset ryysyt. Ne olivat surullisimmat näkemäni olosuhteet, kuvaili Taosin piirikunnan sheriffi Jerry Hogrefe.

Leirille tehdyn ratsian yhteydessä kaikki aikuiset pidätettiin. Ratsiassa mukana oli poliisin erityisyksikkö, koska leirin asukkaiden uskottiin olevan ”raskaasti aseistettuja muslimiekstremistejä.” Poliisin mukaan miehet eivät noudattaneet käskyjä ja toisella oli kiinniottohetkellä aseita hallussaan.

Leirin ainoa asumus oli saastainen, maahan osittain haudattu traileri.­

Toisen miehen epäillään olevan yhteydessä kolmevuotiaan poikansa katoamiseen. Kaikkia aikuisia syytetään lasten pahoinpitelystä.

Toista miehistä epäillään poikansa kidnappauksesta – poika yhä kadoksissa

Ratsiaa edelsi pitkä tutkinta, joka sai alkunsa Georgian osavaltion Jonesborossa, yli 2 000 kilometrin päässä New Mexicon Amaliasta, kun eräs äiti ilmoitti joulukuussa poikansa kadonneeksi. Poika oli lähtenyt 39-vuotiaan isänsä kanssa puistoon, mutta ei ikinä palannut. Äiti huolestui, eikä vähiten siksi, että pojalla on vakava sairaus.

– Hän on sairas, hän tarvitsee lääkkeensä. Hän tarvitsee kaikkea. En tiedä, onko hän elossa, voiko hän hyvin, en tiedä mitään hänen tämänhetkisestä tilastaan. Joten olkaa kilttejä, tarvitsen apuanne löytääkseni mieheni ja poikani, Washington Post kertoo naisen pyytäneen epätoivoisesti tammikuussa julkaistussa Facebook-videossa.

Pojan kerrotaan kärsivän kohtauksista, kehityksellisistä ja kognitiivisista häiriöistä ja olevan kyvytön kävelemään. Hän täytti hiljattain neljä vuotta.

Isä ja poika nähtiin viimeisen kerran 13. joulukuuta, jolloin he joutuivat auto-onnettomuuteen Alabamassa. Autossa oli viisi muuta lasta sekä leirillä pidätetty toinen mies, jonka nimiin ajoneuvo oli rekisteröity. CNN:n mukaan miehet kertoivat olevansa matkalla lasten kanssa telttailemaan New Mexicoon. Poliisit antoivat heidän jatkaa matkaansa, sillä etsintäkuulutusta ei vielä tuolloin ollut.

Joulukuun tienoilla hämärän näköinen leiri nousi Amalian autiomaahan. Joulukuun ja perjantain ratsian välisen ajan tapahtumat ovat täysi mysteeri.

Ilmakuva New Mexicon Amaliaan pystytetystä leiristä, jolta 11 riutunutta lasta löytyi kurjista oloista.­

Viereisellä maapalstalla asuvat Tanya ja Jason Badger ottivat yhteyttä poliisiin nähtyään etsintäkuulutuksiin täsmäävän miehen ja noin kolmivuotiaan pojan, joka saattoi olla hänen poikansa. Paikallinen poliisi alkoi seurata leiriä ulkopuolelta, ja sai viimein syyn etsintälupaan surullisen avunpyyntöviestin myötä.

Poika ei löytynyt leiriltä muiden lasten joukosta perjantaina tehdyssä ratsiassa. Poliisi jatkaa kahdeksan kuukautta kateissa olleen lapsen etsintää, sillä hänen uskotaan olleen leirillä muutamien viime viikkojen aikana.

Ratsian jälkeen Badgersit menivät katselemaan paikkoja leirillä. He kertovat löytäneensä luotien hylsyjä, Koraanin ja pakotunnelin.

Tanya Badger kertoo olevansa kaikista eniten huolissaan kadonneen pojan kohtalosta, sillä hän saattaa yhä olla lähistöllä.

– Missä hän on? Kuka sanoo, etteikö hän olisi enää täällä? Jos he eivät löydä lasta, asia tulee vainoamaan minua ikuisesti, Badger sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?