Uusi salaliittoteoria leviää Trumpin kannattajien keskuudessa – tästä QAnon-liikkeessä on kyse

Asiantuntijat pelkäävät jopa ”Pizzagaten” kaltaista väkivaltaista yhteenottoa, jos QAnon saa levitettyä harhaisia viestejään.

6.8.2018 20:59

Yhdysvalloissa uusi salaliittoteoria on saanut näkyvyyttä presidentti Donald Trumpin kannattajien keskuudessa. Muun muassa Washington Post uutisoi Trumpin kampanjatilaisuudessa viime viikolla nähdyistä mielenosoittajien kylteistä ja t-paidoista, joihin oli kirjoitettu kirjain Q.

Kirjain viittaa internetin 4chan-keskustelupalstalla syntyneeseen QAnon-salaliittoteoriaan. Se väittää muun muassa, että erikoissyyttäjä Robert Mueller ei todellisuudessa tutkikaan Trumpin kampanjan Venäjä-kytköksiä, vaan Barack Obaman, Hillary Clintonin ja liikemies George Sorosin johtamaa salaliittoa, jonka tavoitteena on vallankaappaus Yhdysvalloissa Trumpia vastaan.

Q-paitainen mies seurasi Donald Trumpin puhetta Tampassa. Toimittajat laskivat paikalla olleen lukuisia QAnon-aiheisia kylttejä ja paitoja

Teorian keskiössä on keskustelupalstalle kirjoittava Q-nimimerkkiä käyttävä ihminen, joka esiintyy Trumpin hallinnon sisäpiirin jäsenenä. Nimimerkki aloitti kirjoittamisen lokakuussa 2017. Hänellä epäillään olevan myös sotilastaustaa.

Q kirjoittaa palstalle arvoituksellisia ja monitulkintaisia sanarimpsuja, jotka seuraajien mukaan ennustavat Yhdysvaltain sisä- ja ulkopolitiikan tapahtumia. Ennustukset ovat jääneet toteutumatta.

Tom Hanksia väitettiin pedofiiliksi

Q-käyttäjän viestien ja niiden tulkinnan pohjalta on kasvanut laaja ja polveileva salaliittoteoria, jossa demokraattipoliitikkoja sekä korkeita virkamiehiä syytetään vallankaappausyrityksen ohella myös pedofiiliringin pyörittämisestä.

Osana teoriaa pedofiliasta on syytelty myös esimerkiksi näyttelijä Tom Hanksia. Pedofiilisyytöksiä levittäneet videot nousivat hetkellisesti näyttelijää koskevien hakutulosten kärkeen videopalvelu Youtubessa, kertoi Guardian heinäkuun lopulla.

QAnonia pidetään vuonna 2016 levitetyn Pizzagate-salaliittoteorian perillisenä. Kyseisen teorian mukaan Hillary Clinton oli mukana pedofiiliringissä, joka liittyi Washingtonissa sijaitsevaan Comet Ping Pong -pizzeriaan.

Teorian innoittama Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva mies saapui joulukuussa 2016 Comet Ping Pongiin aseistautuneena ja laukaisi aseensa ravintolan sisällä.

Amerikkalaismediassa on käsitelty kriittisesti QAnonin esiintymistä ja Trumpin edustaja joutui kommentoimaan asiaa seuraavana päivänä.

Yhdysvalloissa pelätään, että QAnon lietsoo samanlaista käytöstä. Näin on jo jo käynytkin, sillä kesäkuussa aseistautunut mies ilmestyi Hooverin padolle Coloradojoella ja vaati julkaisemaan raportin FBI:n tekemästä Clintonin sähköpostitutkinnasta. Kyseinen raportti oli jo julkaistu, mutta QAnon-salaliittoteorian mukaan olemassa olisi myös salainen, raskauttavampi raportti. Poliisi pidätti miehen ilman että laukauksia olisi ammuttu.

Trumpin oikeuteen haastaneen pornotähti Stormy Danielsin asianajaja teki hiljattain ilmoituksen mahdollisesti aseistautuneesta miehestä, joka oli ilmestynyt hänen toimistonsa lähelle sen jälkeen, kun Q oli postannut keskustelupalstalle linkin toimistosta. Paikallispoliisi tutkii asiaa.

Trumpin myrskypuheet innoittivat

Salaliiton vaiheita seuranneen New York Magazinen mukaan QAnon-salaliittoon viitataan myös nimellä "The Storm" eli Myrsky. Nimitys viittaa Donald Trumpin viime vuoden lokakuun alussa tekemään monitulkintaiseen lausahdukseen, jonka mukaan tuolloin elettiin "tyyntä myrskyn edellä".

Trumpin lausunnon merkitys jäi arvoitukseksi, mutta netin salaliittopalstoilla sen uskottiin tarkoittavan lähestyvää demokraattipoliitikkojen ja korruptoituneiden viranomaisten massapidätystä.

Tom Hanksia vastaan on esitetty täysin perusteettomia pedofiliaväitteitä.

Joidenkin kannattajien mukaan useat huippudemokraatit ovat jo salaa pidätettyjä ja joutuvat kantamaan seurantapantaa nilkassaan. Villeimmissä teorioissa demokraatit ovat paitsi maanpettureita ja pedofiilejä, myös saatananpalvojia.

Yhdysvalloissa on ihmetelty, miten QAnonia kannattavat henkilöt olivat päässeet niin suurena joukkona Trumpin Floridan Tampassa viime viikolla pidettyyn tilaisuuteen. Joidenkin kommentaattoreiden mielestä ei voi olla sattumaa, että heidän kylttinsä vielä vilahtelivat esimerkiksi Fox-kanavan lähetyksessä.

Michael Avenatti uskoo joutuneensa QAnonin yhdeksi uhriksi.

Trumpin lehdistöedustaja Sarah Sanders kommentoi kysyttäessä myöhemmin, että presidentti tuomitsee jyrkästi kaikki väkivaltaiset ääriliikkeet sekä niitä tukevat toimijat.

QAnonin salaliittoteoriat kuitenkin sopivat jossain määrin Trumpin itsensä välittämään tarinaan. Presidentti julkaisee jatkuvasti Twitterissä viestejä, joissa hän muun muassa epäilee FBI:n olleen Clintonin puolella vaalikampanjan aikana. Trumpin mukaan häntä vastaan on olemassa maan valtaeliitin tukema kampanja, jonka yksi ilmentymä ovat hänestä julkaistavat ”valeuutiset”, kuten hän median työtä luonnehtii.

New York Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan Trumpin tilaisuudet näyttävät tarjoavan QAnonille tilaisuuden nousta internetin syvimmistä syövereistä laajemman yleisön tietoisuuteen.

– Tällaiset yhteisöt janoavat huomiota, medianäkyvyyttä ja julkisuutta, Harvardin Shorensteinin median ja politiikan tutkimuslaitoksen tutkija Ben Decker kommentoi.

– Suurin vaara on se, että olemme yhden henkisesti epävakaan henkilön päässä seuraavasta isosta tapauksesta, joka määrittelee mitä tapahtuu seuraavaksi, hän sanoi.

Iso Q-kirjain näkyi presidentti Donald Trumpin edessä hänen puhetilaisuudessaan Floridan Tampassa viime viikolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?