Britanniassa vaaditaan äideille suomalais­tyylistä äitiys­pakkausta

Suomalaisten kehittämästä äitiyspakkauksesta keskustellaan jälleen.

Skotlannissa suomalaistyylisten äitiyspakkausten jakamista on jo kokeiltu. Clackmannanshiren terveyskeskuksessa äitiyspakkauksia oli jakamassa myös Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon vuonna 2017.

6.8.2018 12:15

Britanniassa kätilöliitto on ryhtynyt vaatimaan äideille suomalaistyyliisiä äitiyspakkauksia, kertoo BBC.

Kätilöliiton mukaan äitiyspakkauksen mukana tuleva pahvilaatikko, joka toimii usein lapsen ensimmäisenä vuoteena, vähentäisi lapsikuolleisuutta Britanniassa ja erityisesti vähävaraisilla alueilla, joilla lapsikuolleisuus on suurinta.

Kätilöt viittaavat lausunnossaan tutkimukseen, jonka mukaan pehmeät pinnat, patjat ja sohvat lisäävät pikkulasten kuoleman riskiä.

Britanniassa uskotaan äitiyspakkausten vähentävän kätkytkuolemia.

Pahvilaatikosta hyötyisivät eniten vähävaraiset perheet, joilla ei usein ole vauvan sänkyä.

Kätilöliiton puheenjohtaja Gill Walton toteaa, että laatikko antaisi lasten elämälle tasa-arvoisemman alun.

– Tärkeintä on, että mahdollistamalla lapsille turvallisen nukkumapaikan laatikot voisivat vähentää nukkumista vaarallisissa paikoissa, kuten sohvilla, sanoo Walton.

Kätkytkuolema on Britannian yleisin imeväiskuolleisuuden syy.

Vuosittain noin 300 lasta Isossa-Britanniassa ja 3 500 lasta Yhdysvalloissa kuolee kätkytkuolemiin.

Puolesta ja vastaan

Viime vuonna Skotlannissa käynnistettiin kokeilu, jonka yhteydessä raskaana oleville naisille on jaettu kymmeniätuhansia pahvisia äitiyspakkauksia.

Pakkauksissa on suomalaisen esikuvan mukaan muun muassa vuodevaatteita, peite, makuupussi, hoitotarvikkeita, kirjoja ja lasten kylpytarvikkeita.

Skotlantilainen äitiyspakkaus muistuttaa suomalaista.

Kokeilu on herättänyt myös kritiikkiä.

Tutkija Peter Blair Bristolin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta sanoi toukokuussa, että näyttö äitiyspakkauksen ja kätkytkuolemien välillä perustuu Suomessa puutteellisesti perusteltuihin ja todistamattomiin väitteisiin.

Äitiyspakkaus kehitettiin 75 vuotta sitten Suomessa.

Suomen vuoden 2018 äitiyspakkauksen sisältö.

Skotlannissa suomalaistyylisten äitiyspakkausten jakamista on jo kokeiltu. Clackmannanshiren terveyskeskuksessa äitiyspakkauksia oli jakamassa myös Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon vuonna 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?