Viranomaiset vahvistavat: 20 ihmistä kuoli Sveitsin lentoturmassa – toisen maailmansodan aikainen kone törmäsi vuoreen, ei lähettänyt hätäkutsua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viranomaiset vahvistavat: 20 ihmistä kuoli Sveitsin lentoturmassa – toisen maailmansodan aikainen kone törmäsi vuoreen, ei lähettänyt hätäkutsua

Sveitsissä 20 ihmistä on kuollut lauantaisessa lentoturmassa.

5.8.2018 16:00

Sveitsissä 20 ihmistä on kuollut lauantaisessa lentoturmassa, jossa toisen maailmansodan aikainen lentokone putosi Alpeille. Viranomaiset vahvistivat kuolleiden määrän sunnuntaina iltapäivällä.

Kaikki surmansa saaneet olivat sveitsiläisiä, iältään 42–84-vuotiaita. Kuolleista 11 oli miehiä ja yhdeksän naisia.

Viranomaisten mukaan koneen putoaminen ei aiheutunut sääoloista eikä koneen iästä. Onnettomuuskone oli Saksassa vuonna 1939 valmistettu Junkers Ju 52 -lentokone, jonka omistaa myös kolmea muuta vastaavanlaista konetta vuokraava lentoyhtiö Ju-Air. Koneiden pilotit ovat entisiä sotilas- tai liikennelentäjiä.

Viranomaisten mukaan kone ei lähettänyt hätäkutsua. Koneessa ei myöskään ole niin kutsuttua mustaa laatikkoa.

Tieto onnettomuudesta tuli lauantaina noin kello 18 Suomen aikaa. Lentokone törmäsi Itä-Sveitsissä sijaitsevaan Piz Segnas -vuoreen noin 2500 metrin korkeudessa. Kone oli matkalla maan eteläisimmästä Ticinon kantonista Dübendorfin sotilaslentokentälle Zürichin lähelle.

Viranomaisten mukaan uhrien kuljettaminen pois vaikeakulkuisesta vuoristosta kestää useita päiviä.

Yhden Ju-Airin koneen oli määrä osallistua viime vuonna Helsingin Kaivopuiston lentonäytökseen, mutta yhtiö perui Ilmailumuseon mukaan vierailunsa kapasiteettiongelmien vuoksi.

Onnettomuus tapahtui lauantaina iltapäivällä vain tunteja sen jälkeen, kun nelihenkinen perhe kuoli toisessa lento-onnettomuudessa Sveitsin keskiosassa Nidwaldenin kantonissa.

Kolmemoottorinen lentokone on tuttu myös kahdesta Hollywood-elokuvasta, kertoo sveitsiläislehti Blick. Vuonna 1968 Kotkat kuuntelevat -elokuvan lopussa näyttelijät Richard Burton ja Clint Eastwood pakenevat näyttävästi Ju 52-koneen kyydissä. Konetyyppi oli mukana myös 2008 Tom Cruisen tähdittämässä Operaatio Valkyrie -elokuvassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?