Istuva presidentti julistettiin Zimbabwen vaalien voittajaksi – oppositio: vaalituloksia vääristelty - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Istuva presidentti julistettiin Zimbabwen vaalien voittajaksi – oppositio: vaalituloksia vääristelty

Vaalikomissio on julistanut Emmerson Mnangagwan voittajaksi.

Emmerson Mnangagwa puhui Hararessa 28. heinäkuuta 2018.­

3.8.2018 0:40 | Päivitetty 3.8.2018 3:29

Zimbabwen istuva presidentti Emmerson Mnangagwa on virallisten vaalitulosten mukaan voittanut presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella. Zimbabwen vaalikomissio on julistanut hänet voittajaksi. Oppositio kuitenkin kyseenalaistaa tuloksen ja on ilmoittanut haastavansa sen oikeudessa.

Virallisten tulosten mukaan Mnangagwa sai 50,8 prosenttia äänistä ja hänen päähaastajansa, oppositiopuolue MDC:n Nelson Chamisa 44,3 prosenttia äänistä. MDC kutsui ääntenlaskennan edetessä vaalituloksia väärennetyiksi, koska oppositio ei ole päässyt varmistamaan niiden totuudenmukaisuutta.

Tilanne maassa on ollut jännitteinen keskiviikon väkivaltaisuuksien jälkeen. Poliisin mukaan kolme ihmistä kuoli keskiviikkona, kun armeija ampui tuliaseilla kohti oppositiota kannattaneita mielenosoittajia pääkaupunki Hararen keskustassa.

EU:n vaalitarkkailijat puolestaan kritisoivat keskiviikkona, että vaalit vietiin läpi "epätasa-arvoisella pelikentällä".

Mnangagwa: Tämä on uusi alku

Mnangagwa kiitti voittonsa ratkettua äänestäjiään Twitterissä.

– Vaikka olimme ehkä jakaantuneita vaaliuurnilla unelmamme yhdistävät meitä, hän kirjoitti.

– Tämä on uusi alku. Tarttukaamme toisiamme kädestä rauhan, yhtenäisyyden ja rakkauden hengessä ja rakentakaamme yhdessä uusi Zimbabwe kaikille!

Maanantaiset presidentinvaalit, parlamentin alahuoneen vaalit ja paikallisvaalit olivat Zimbabwen ensimmäiset 37 vuotta itsevaltaisesti hallinneen Robert Mugaben syrjäyttämisen jälkeen.

Keskiviikon väkivaltaisuudet ja opposition epäilykset vaalien epärehellisyydestä ovat kuitenkin monen silmissä varjostaneet uutta alkua, jota vaalien piti symboloida koko kansalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?