Kolme venäläistä toimittajaa ammuttiin Afrikassa – tutkivat Putinin lähipiiriin yhdistetyn palkka­sotilas­yrityksen toimia

Kyseessä ei ole ensimmäinen tapaus, jossa juuri palkkasotilasyritys Wagneria tutkinut toimittaja on kuollut ennenaikaisesti.

Kuvassa kuolleet venäläistoimittajat, Aleksander Rastorgujev (vas.), Kirill Radthshenko ja Orkhan Dzhema.

2.8.2018 12:02

Kolme venäläistoimittajaa surmattiin, kun he olivat tutkimassa puolisotilaallisen järjestön toimintaa Keski-Afrikan tasavallassa, CNN kertoo. Järjestöllä on yhteyksiä Kremliin.

Lue myös: Interfax: Keski-Afrikan tasavallassa kuoli venäläinen kuvausryhmä

Miehet olivat maassa selvittämässä Wagnerin, venäläisen palkkasotilasyrityksen tekemisiä, venäläinen uutissivusto The Center for Investigation Management kirjoittaa Facebook-postauksessaan CNN:n mukaan.

Wagner on järjestänyt palkkasotureita Syyriaan ja Ukrainaan. Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on asettanut ryhmälle sanktioita, sillä ryhmä on rekrytoinut sotilaita taistelemaan separatistien kanssa Itä-Ukrainassa. Kymmeniä Wagnerin urakoitsijoita kuoli tai loukkaantui tulitaistelussa Yhdysvaltain asevoimien kanssa Syyriassa helmikuussa.

CNN kertoo, että Venäjän ulkoministeriöstä kerrottiin tiistaina, että surmatut toimittajat on tunnistettu heidän ruumiidensa luota löytyneiden dokumenttien perusteella. Henkensä menettivät Orhan Dzhemal, Aleksander Rastorgujev ja Kirill Radtshenko. Uhreilla oli mukanaan lehdistökortit.

Kolmikko tapettiin lähellä Sibutin kaupunkia, joka sijaitsee noin 300 kilometriä pohjoiseen maan pääkaupungista Banguista. Sibutin pormestari, Henri Depele, kertoi Reutersille, että Dzhemal, Rastorgujev ja Radtshenko joutuivat asemiesten väijytyksen kohteeksi. Asemiehet avasivat tulen ja tähtäsivät kohti toimittajien ajoneuvoa. Depelen mukaan kolmikon kuljettaja selvisi tulituksesta hengissä.

– Venäjän suurlähetystöä Keski-Afrikan tasavallassa ei valitettavasti ollut tiedotettu venäläisten journalistien läsnäolosta maassa, Venäjän ulkoministeriön lausunnossa todettiin.

– Diplomaattisen edustustomme työntekijät ovat nyt läheisessä kontaktissa paikallisten lainvalvontavirastojen kanssa selvittääkseen kaikki olosuhteet, jotka ovat liittyvät Venäjän kansalaisten kuolemaan.

Venäjän lainvalvontaviranomaiset ovat aloittaneet tapauksesta rikostutkinnan, CNN kirjoittaa.

Venäjä tiedotti Reutersin mukaan torstaina, että miesten ruumiista ei löytynyt merkkejä kidutuksesta, pelkkiä ampumahaavoja.

Keski-Afrikan tasavallan edustaja Ange Maksi, Kazagui puolestaan kertoi maan tv:ssä, että tappajat olivat naamioituneet huivein eivätkä puhuneet maassa yleisesti puhuttuja ranskaa tai sangoa. Yksi journalisteista oli tehnyt henkiin jääneen kuskin mukaan vastarintaa, kun asemiehet yrittivät varastaa heidän tavaransa.

Venäjä on tukeutunut palkkasotilasyrityksiin Syyrian ja Ukrainan konfliktialueilla, vaikkei valtio ole koskaan virallisesti tunnustanut yritysten olemassaoloa, media kertoo.

Juuri Wagnerin toiminta Afrikassa on ollut Venäjän riippumattomien, tutkivia artikkeleita julkaisevien, uutissivustojen kirjoitusten aiheena.

CNN kertoo, että riippumaton kanava TV Rain julkaisi hiljattain raportin siitä, kuinka venäläiset yksityiset sotilaalliset yritykset pyrkivät levittäytymään paitsi uusille markkinoille, myös muihin maihin. Tutkimuksessa siteerattiin Jevgeni Shabajevia. Miestä, joka on puhunut venäjänkielisessä mediassa Syyriassa haavoittuneiden palkkasoturien puolesta.

Venäjän ulkoministeriö vahvisti aiemmin tänä vuonna, että Keski-Afrikan tasavallassa on ollut viisi venäläistä sotilaallista ja 170 venäläistä siviiliä ohjaajaa osallistumassa Keski-Afrikan sotilaallisen henkilökunnan kouluttamiseen.

Keski-Afrikan tasavallassa on viime vuosien aikana ollut uskonnollisia ja etnisiä konflikteja. Yhdistyneet kansakunnat on järjestänyt rauhanturvaajia alueelle suojelemaan siviilejä, jotka ovat joutuneet osaksi konfliktia.

Lue lisää: YK:n avustuspäällikkö suljettujen ovien takana: Keski-Afrikan tasavallassa näkyvillä alkavan kansanmurhan merkit

Venäläisjoukkojen läsnäolo alueella on kirvoittanut mediaspekulaatioita Venäjän sekaantumisesta Keski-Afrikan tasavallan asioihin ja mahdollisesta sotilaallisten toimijoiden läsnäolosta.

– Venäläisten ohjaajien läsnäolossa Keski-Afrikan tasavallassa ei ole sensaatiota, kukaan ei ole peitellyt mitään, Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova sanoi Facebook-julkaisussa keskiviikkona CNN:n mukaan.

– Murhatut venäläiset journalistit, perustuen heidän ruumiidensa sijaintiin, eivät liikkuneet lainkaan sinne, missä ohjaajat työskentelevät, Zaharova totesi.

Kirjoituksessa sanottiin, että alueelta saatujen tietojen mukaan toimittajat eivät olisi piitanneet varoituksista, kun he poistuivat paikallisten lainvalvontaviranomaisten valvomalta alueelta. Zakharova pitää kyseenalaisena sitä, mitkä olivat toimittajien todelliset tavoitteet tasavallassa.

Wagneria johtaa Dmitri Utkin, entinen Venäjän erikoisjoukkojen eversti, joka on Yhdysvaltojen asettamien sanktioiden alaisena. Yhdysvallat katsoo Utkinin avustaneen separatisteja Itä-Ukrainan konfliktissa.

Utkin on muun muassa vastannut venäläisen oligarkin Jevgeni Prigozhin turvallisuudesta. Oligarkilla on läheisiä yhteyksiä Kremliin, CNN kertoo.

Prigozhin tunnetaan myös niin sanottuna ”Putinin kokkina”, sillä Venäjän presidentti Vladimir Putin on kestinnyt valtiovieraitaan Prigozhinin omistamissa ravintoloissa.

Yhdysvaltain erikoissyyttäjä Robert Mueller syytti helmikuussa Prigozhinia siitä, että oligarkki olisi rahoittanut trolliryhmää, jolla silläkin on yhteyksiä Kremliniin. Syytös koski sitä, että ryhmä olisi sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan kylvämällä eripuraa internetissä.

Lue myös: Yhdysvallat asetti uusia pakotteita Venäjälle vaaleihin sekaantumisesta – kohteena 19 henkilöä, myös ”Putinin kokki”

Hän on Putinin ”kokki” – CNN: Jevgeni Prigozhin on vastuussa Venäjän trollitoiminnasta

Oligarkki kontrolloi venäläisten yritysten verkostoa, esimerkiksi Concord Management and Consultingia. Yhtiön asiakirjoista käy CNN:n mukaan ilmi, että Dmitri Utkin -niminen henkilö on Concordin pääjohtaja.

Prigozhin ja Concord ovat kieltäneet yhteytensä Wagneriin. Yhtiöstä todettiin viime vuonna, ettei sen tiedossa ole minkäänlaista informaatiota Wagnerista.

Venäläistoimittajat, jotka tutkivat Wagnerin ja Prigozhin toimintaa, kertovat kohdanneet häirintää ja pelottelua.

Venäläistoimittaja Maxim Borodin, joka on tunnettu tutkivista kirjoituksista Venäjän palkkasotilaista Syyriassa, kuoli aiemmin tänä vuonna, kun hän putosi asuntonsa ikkunasta.

Lue lisää: Venäläinen toimittaja kuoli pudottuaan parvekkeelta – kirjoitti venäläisistä palkkasotilaista Syyriassa

Borodin oli tutkinut Wagneria. Kuolemantapauksen jälkeen toimittajien riskeihin Venäjällä on kiinnitetty huomiota, CNN kertoo.

Uutissivusto, jolle kolme toimittajaa työskentelivät Keski-Afrikan tasavallassa, on Mihail Hodorkovskin rahoittama. Hodorkovski on vastustanut Kremliä.

Venäjän ulkoministeriön edustaja Zaharova kertoi Venäjän valtiolliselle televisiokanavalle keskiviikkona, että Keski-Afrikassa kuolleiden toimittajien ruumiit kuljetettaisiin takaisin kotiin tulevien päivien aikana ja että lainvalvontaviranomaiset aikoisivat vierailla hyökkäyspaikalla. Zahrovan mukaan toimittajat matkustivat maahan turisteina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?