Washington Post: Pohjois-Korea näyttää rakentavan uusia ohjuksia – aikoo huijata Yhdysvaltoja ydinaseriisunnassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Washington Post: Pohjois-Korea näyttää rakentavan uusia ohjuksia – aikoo huijata Yhdysvaltoja ydinaseriisunnassa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kuvattiin sotilaiden kanssa maan julkaisemassa päiväämättömässä kuvassa.

Julkaistu: 31.7.2018 2:52

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat nähneet ohjusten rakentamiseen viittaavaa toimintaa muun muassa tuoreissa satelliittikuvissa.

Pohjois-Korea vaikuttaa rakentavan parhaillaan uusia ohjuksia, kertoo Washington Post asiasta perillä oleviin lähteisiinsä vedoten.

Samalla tehtaalla tehtiin aiemmin mannertenväliset ballistiset ohjukset, joilla maa teki onnistuneet ohjuskokeet. Ohjusten rakentaminen on osa maan ydinaseohjelmaa.

Tiedot perustuvat yhdysvaltalaiseen salaiseksi luokiteltuun tiedustelutietoon, josta lehdelle ovat kertoneet nimettömät lähteet. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat nähneet ohjusten rakentamiseen viittaavaa toimintaa muun muassa tuoreissa satelliittikuvissa.

Kim Jong-un ja Donald Trump allekirjoittivat sopimuksen Singaporessa 12. kesäkuuta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lupasi kesäkuussa Yhdysvaltojen presidentille Donald Trumpille maansa pyrkivän Korean niemimaan riisumiseen ydinaseista. Yksityiskohdista ei kuitenkaan sovittu.

Trump julisti jo useita viikkoja sitten Twitterissä, ettei Pohjois-Korea enää ole ydinaseuhka. Viime viikolla ulkoministeri Mike Pompeo kuitenkin myönsi senaatin kuulemisessa, että pohjoiskorealaiset tehtaat tuottavat yhä ydinasekäyttöön soveltuvaa materiaalia. Hän kieltäytyi tuolloin kertomasta, rakentaako Pohjois-Korea edelleen myös ohjuksia.

Yhdysvaltalaiset vakoojat ovat saaneet selville myös, että Pohjois-Korean hallinto suunnittelee huijaavansa Yhdysvaltoja ydinaseriisunnassa. Heidän tarkoituksenaan on antaa väärää tietoa muun muassa maalla hallussa olevien ohjusten ja ydinkärkien määrästä sekä ydinohjelmaan liittyvien laitosten määrästä ja luonteesta.

Tiedustelutiedon mukaan Pohjois-Korea harkitsee esimerkiksi tuhoavansa 20 ydinkärkeä mutta piilottavansa samalla kymmeniä, ja väittävänsä sitten, että Korean niemimaa on riisuttu ydinaseista kokonaan.

Ohjusten rakentamisesta on muutakin todistusaineistoa kuin tiedustelutietoa. Ohjustehtaan toiminnan jatkumisesta näkivät merkkejä myös ohjusasiantuntijat, joiden kansalaisjärjestö oli analysoinut kaupallisen satelliittikuvayrityksen Planetin ottamia kuvia.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kirjoitti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille kirjeen, joka julkistettiin 12. heinäkuuta. Siinä Kim kertoo uskovansa, että ydinasekysymyksessä päästään ratkaisuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?