Putin kutsui Trumpin Moskovaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin kutsui Trumpin Moskovaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Yhdysvaltain Donald Trumpin vierailulle Moskovaan.

27.7.2018 16:11 | Päivitetty 27.7.2018 16:25

Johannesburgissa Etelä-Afrikassa vierailulla oleva Vladimir Putin kertoi perjantaina, että hän ja Donald Trump ovat valmiita tuleviin huipputapaamisiin, mutta olosuhteiden täytyy olla soveliaat, jotta kokoukset voidaan järjestää.

Putin ja Trump tapasivat Helsingissä heinäkuun puolivälissä. Tapaaminen herätti kritiikkimyrskyn Yhdysvalloissa Trumpia kohtaan hänen tavastaan hoidella kokous.

Trump ehti jo Helsingin jälkeen ilmoittaa kutsuneensa Putinin Washingtoniin, mutta tällä viikolla Valkoinen talo ilmoitti, ettei tapaaminen toteudu ennen kuin Yhdysvaltain presidentinvaaleja koskeva Venäjä-tutkinta on saatu päätökseen.

BRICS-maiden kokoukseen osallistunut Putin kertoi toimittajille Etelä-Afrikassa, että pelkät puhelinkeskustelut Moskovan ja Washingtonin välillä ovat riittämättömät. Hänen mukaansa molempien osapuolten täytyisi tavata ja keskustella muun muassa Iranin ydinsopimuksesta, Lähi-idän konflikteista sekä ydinaserajoituksista.

– Olemme hyvin valmiita näihin tapaamisiin. Olemme jo kutsuneet presidentti Trumpin Moskovaan. Itse asiassa hänellä on kutsu, koska kerroin siitä itse hänelle, Putin totesi.

– Olen myös itse valmis matkustamaan Washingtoniin. Mutta toistan silti vielä: vain jos olosuhteet yhteistyölle ovat olemassa.

Putin huomautti, että huippukokousta odotellessa hänelle voi olla mahdollista tavata Trump G20-kokouksessa tai muissa kansainvälisissä tapahtumissa.

Putin otti myös kantaa Trumpin Helsingin-kokouksesta saamaan kritiikkiin.

– Huolimatta vaikeuksista, jotka tässä tapauksessa liittyvät Yhdysvaltain sisäiseen poliittiseen tilanteeseen, elämä ja yhteydenpito jatkuvat.

Putin kertoi vierailutoiveista BRICS-maiden johtajien kokouksen jälkeen Etelä-Afrikassa. BRICS-maihin kuuluvat Venäjän ja Etelä-Afrikan lisäksi Brasilia, Kiina ja Intia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?