21-vuotias ruotsalaisopiskelija järjesti protestin lentokoneessa – ei suostunut istumaan ennen kuin turvapaikanhakijan palautus keskeytettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

21-vuotias ruotsalaisopiskelija järjesti protestin lentokoneessa – ei suostunut istumaan ennen kuin turvapaikanhakijan palautus keskeytettiin

Elin Ersson lähetti yhden ihmisen protestinsa suorana lentokoneesta. Kuvakaappaus Erssonin Facebook-sivulta.

Julkaistu: 26.7.2018 4:50

Göteborgissa sosiaalityötä opiskeleva Elin Ersson ei suostunut istumaan alas ennen kuin pakkopalautettava poistettaisiin koneesta.

Ruotsalainen opiskelija Elin Ersson on noussut kansainväliseksi someilmiöksi. Syynä on video, jossa näkyy, kuinka Ersson esti yhden ihmisen mielenosoituksen voimin turvapaikanhakijan palautuksen Ruotsista Afganistaniin.

Ersson, 21, osti maanantaina lipun Göteborgista Turkkiin menevälle lennolle. Hän oli aiemmin saanut selville, että koneessa olisi nuori afganistanilainen turvapaikanhakija, jonka viranomaiset olivat määränneet palautettavaksi lähtömaahansa.

Brittilehti The Guardianin mukaan kyseinen turvapaikanhakija ei ollutkaan lennolla. Sen sijaan siellä oli viisikymppinen afganistanilaismies, jota oltiin niin ikään palauttamassa.

Ersson nousi koneeseen ja aloitti mielenilmauksen, josta hän kuvasi ja lähetti reaaliaikaista kännykkävideovirtaa Facebookiin. Hän ei suostunut istumaan alas ennen kuin palautettava poistettaisiin koneesta.

Kuvakaappaus Elin Erssonin Facebook-sivulta.

Lentokoneen turvallisuusmääräykset estivät konetta nousemasta niin kauan kuin yksikin matkustaja seisoi eikä istunut.

– En istu alas ennen kuin tämä henkilö poistetaan koneesta. Jos hän pysyy koneessa, hän todennäköisesti kuolee. Lentokapteenilla on oikeus sanoa, että tämän henkilön ei kuulu olla koneessa, ja kun hän ei ole koneessa, alan totella määräyksiä, Ersson sanoi.

Lentokoneen henkilökunta pyysi Erssonia sammuttamaan kameransa ja osa matkustajista pyysi häntä lopettamaan protestinsa. Videolla näkyy, että eräs kanssamatkustaja yritti ottaa Erssonilta tämän puhelimen, mutta koneen henkilökunnan jäsen otti sen kanssamatkustajalta ja luovutti jälleen omistajalleen.

Ersson sanoi toimivansa täysin laillisesti. On tärkeämpää, että koneessa oleva afganistanilainen säästyy lähes varmalta kuolemalta kuin että matkustajat pääsevät kohteeseensa täsmälleen aikataulussa, hän toisteli.

– Ei ole oikein lähettää ihmisiä helvettiin. Muut matkustajat myöhästyvät, mutta he eivät kuole.

Noin viidentoista minuutin päästä Erssonin protesti kantoi hedelmää: turvapaikanhakija poistettiin koneesta. Videolla kuuluu, että moni matkustaja puhkesi tässä vaiheessa aplodeihin.

Videota on katsonut noin kolme ja puoli miljoonaa ihmistä ja se on levinnyt sosiaalisessa mediassa laajalle.

– Rakastan sinua, Elin Ersson, twiittasi eräs.

– Sankarini, kehui toinen.

– Toivon sydämestäni, että kun minun tulee aika puolustaa asioita joihin uskon, olen yhtä rohkea kuin sinä, kirjoitti kolmas.

Koko videon voi nähdä Elin Erssonin Facebook-sivuilla.

Ersson opiskelee Göteborgin yliopistossa sosiaalityötä ja on The Guardianin mukaan toiminut kansalaisaktiivina turvapaikanhakijoiden puolesta noin vuoden ajan. Hänen mukaansa ruotsalaisten tulisi alkaa nähdä tarkemmin, millaisia ihmiskohtaloita maan kiristyvä maahanmuuttopolitiikka aiheuttaa.

Maahanmuuttopolitiikka on kuuma peruna Ruotsin syyskuussa käytävissä valtiopäivävaaleissa. Kansallismielisen Ruotsidemokraattien menestys mielipidemittauksissa on saanut myös muut puolueet kiristämään maahanmuuttopoliittisia kantojaan.

– Toivon, että ihmiset alkavat kyseenalaistaa tavan, jolla heidän maansa kohtelee pakolaisia, Ersson sanoi The Guardianille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?