Kymmeniä Yhdysvaltojen rajalla erotettuja alle viisivuotiaita päätettiin olla palauttamatta perheilleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kymmeniä Yhdysvaltojen rajalla erotettuja alle viisivuotiaita päätettiin olla palauttamatta perheilleen

Osassa tapauksista palauttamisen esti huoli lapsen turvallisuudesta.

Kuvassa siirtolaisten joukossa oleva lapsi Yhdysvaltain rajalla.­

24.7.2018 16:58

Amerikkalaisviranomaiset keskittyvät rajalla erotettuja perheitä yhdistäessään tällä hetkellä 5–17-vuotiaisiin lapsiin, sillä alle viisivuotiaiden lasten osalta asia on heidän näkökulmastaan loppuun käsitelty.

Muun muassa BBC kertoi toissa viikolla viranomaisten ilmoittaneen, että heidän hallussaan olleista reilusta sadasta alle viisivuotiaasta 57 oli palautettu vanhemmilleen. Loppujen osalta viranomaiset ovat sitä mieltä, ettei tuomari Dana Sabraw'n määräys yhdistää perheet sovellu heihin.

Viranomaiset luokittelevat perheitä soveltumattomiksi muun muassa sillä perusteella, että vanhemmat on jo ehditty karkottaa Yhdysvalloista.

– Näillä ihmisillä oli mahdollisuus ottaa lapsensa mukaansa, kun heidät poistettiin maasta alun perin, kertoo BBC maahanmuutto- ja tullivirasto ICE:ssa työskentelevän Matthew Albencen sanoneen.

Albence sanoi kuitenkin myös, että vanhempiin otettaisiin yhteyttä ja ehdotettaisiin, että lapsi lentäisi itsenäisesti perheensä luokse. BBC ei kertonut selittikö hän, miksi vanhemmille tarjottaisiin nyt tällaista mahdollisuutta, jos heillä kerran oli mahdollisuus ottaa lapsensa mukaansa jo alun perin poistuessaan maasta.

Viranomaisilla oli muitakin syitä olla palauttamatta lapsia vanhemmilleen. Osassa tapauksista palauttamisen esti huoli lapsen turvallisuudesta.

Yhdellä vanhemmalla oli tarttuva sairaus, yhtä oli syytetty lapsen hyväksikäytöstä ja yksi asui samassa talossa lapsen hyväksikäytöstä syytetyn aikuisen kanssa. Muutamalla oli rikosrekisteri vakavista rikoksista.

Muutamassa tapauksessa osoittautui, ettei lapsen kanssa rajalle saapunut aikuinen ollutkaan tämän vanhempi. Näiden lasten osalta on epäselvää, yrittävätkö viranomaiset etsiä lapsen biologisia vanhempia.

Joidenkin perheiden yhdistämisen esti se, että vanhemmat ovat pidätettyinä tai että viranomaiset eivät onnistuneet löytämään näitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?