Macronin ex-avustajalle syytteet joukkoväkivallasta – Lähde: presidentti myönsi epäonnistuneensa

Julkaistu:

Presidenttiä lähellä olevan lähteen mukaan Macron järkyttyi ex-turvallisuusavustajansa väkivaltaisista teoista ja tuomitsi ne mahdottomiksi hyväksyä.
Ranskan presidentti Emmanuel Macronin turvallisuushenkilöstöön kuulunutta Alexandre Benallaa vastaan on nostettu syytteet. Benallaa syytetään muun muassa joukkoväkivallasta, kertovat Pariisin syyttäjät.

Syyttäjät katsovat Benallan syyllistyneen joukkoväkivallan lisäksi muun muassa poliisin virkamerkin laittomaan käyttämiseen, kertoo BBC.

Syytteitä on saanut myös Macronin edustaman Tasavalta liikkeellä -puolueen turvallisuushenkilöstöön kuuluva Vincent Crase. Lisäksi kolme korkea-arvoista poliisia on saanut syytteet muun muassa salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Heidän on kerrottu luovuttaneen valvontakameratallenteita Benallalle tarkoituksenaan auttaa tätä vakuuttamaan syyttömyyttään.

Hallinto kuuli väkivaltaisesta käytöksestä jo ennen videon julkaisua, ja Benalla hyllytettiin toukokuussa kahdeksi viikoksi ja siirrettiin sen jälkeen turvatiimistä hallinnollisiin tehtäviin. Viime perjantaina Macronin kansliasta kerrottiin, että Benalla saa potkut.

Benalla irtisanottiin ja pidätettiin, kun Le Monde -lehti julkaisi videon, jossa hän osallistuu mielenosoituksen hajottamiseen ja pahoinpitelee mielenosoittajia Pariisin keskustassa 1. toukokuuta.

Syytteet on saanut samasta syystä myös Macronin edustaman Tasavalta liikkeellä -puolueen turvallisuushenkilöstöön kuuluva Vincent Crase.

Lisäksi kolme korkea-arvoista poliisia on saanut syytteet muun muassa salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Heidän on kerrottu luovuttaneen valvontakameratallenteita Benallalle.

Skandaali on Macronin presidenttikauden pahin ja häntä on kritisoitu kankeasta ja hitaasta reagoimisesta siihen. Puoluejohtajat ja kansanedustajat ovat vaatineet presidenttiä ottamaan kantaa Benallan toimintaan. Muun muassa äärioikeistolaisen Kansallisen liittouman johtaja Marine Le Pen ja Tasavaltalaiset-puolueen johtaja Laurent Wauquiez ovat vaatineet Macronia olemaan avoin ranskalaisille.

Myrskyn silmässä on myös sisäministeri Gerard Collomb, joka lehtitietojen mukaan tiesi Benallan mielenosoituksessa käyttämästä väkivallasta. Collomb on lakikomitean kuultavana maanantaina.

Presidentti myönsi sunnuntaina alaisilleen epäonnistuneensa skandaalin hoitamisessa ja määräsi hallinnossaan käynnistettäväksi uudistuksen, presidenttiä lähellä oleva lähde kertoo uutistoimisto Reutersille.

Lähteen mukaan Macron tapasi sunnuntaina useita hallintonsa jäseniä keskustellakseen tapauksesta. Presidentti tuomitsi Benallan toimet mahdottomiksi hyväksyä ja kertoi järkyttyneensä niistä.

Macron ei ole vielä kommentoinut tapausta julkisesti. Avustajan mukaan Macron puhuu asiasta, "kun katsoo sen tarpeelliseksi”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt