Senaattori heitti CNN:llä ilkeitä vihjauksia Venäjän kuuntelulaitteista Presidentinlinnassa: ”Kyseessä on Suomi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Senaattori heitti CNN:llä ilkeitä vihjauksia Venäjän kuuntelulaitteista Presidentinlinnassa: ”Kyseessä on Suomi”

Tiedustelukysymysten parissa työskennellyt senaattori Angus King vihjaisi, että Venäjän ja Yhdysvaltojen valtionmiesten tapaamisessa olivat Putinin mikrofonit läsnä.

Senaattori Angus King väittää, että Putinin mikrofonit olivat läsnä Venäjän ja Yhdysvaltojen valtionmiesten tapaamisessa Presidentinlinnassa.­

20.7.2018 23:34

Yhdysvaltojen sitoutumaton senaattori Angus King laukoi CNN-kanavan New Day -aamuohjelmassa torstaiaamuna hurjia väitteitä presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisesta Helsingissä. King vihjasi, että Presidentinlinnassa olisi ollut venäläisten salakuuntelulaitteet valtionmiesten tapaamisen aikaan viime maanantaina.

Ohjelmalla on Yhdysvalloissa satoja tuhansia katsojia. King on työskennellyt tiedusteluun liittyvien kysymysten parissa. Hän on senaatin tiedustelukomitean sekä sotavoimakomitean jäsen.

King kommentoi Helsingin kokousta toimittaja John Bermanin haastattelussa. Senaattori kertoo häntä silmin nähden häiritsevän se, että Trumpin ja Putinin kahdenvälisen tapaamisen yksityiskohdista ei vieläkään olla kerrottu julkisuuteen.

– Tavallisesti, kun johtajat tulevat tapaamisen jälkeen lehdistön eteen, he kertovat asiat, joista on juuri sovittu. Mitään sellaista ei tapahtunut tällä kertaa.

Suljetuin ovin pidetyssä tapaamisessa ei ollut presidenttien tulkkien lisäksi ketään muuta.

– Yksi syy, miksi koko asia on niin häiritsevä, on se, että asiat alkavat jo vuotaa. Venäläiset kertovat, että näin tapahtui, ja me emme vieläkään ole kuulleet hallinnoltamme mitään siitä, mistä sovittiin ja mistä ei, King sanoo.

Toimittaja Berman kysyy, pitäisikö tulkin tai kääntäjän saapua kongressin kuultaviksi. King ei ota siihen kantaa, mutta vaatii edes jotakuta tilille.

– Olen keskustellut tiedusteluväen kanssa, ja siinä huoneessa oli salakuuntelulaitteet. Kukaan ei ole kertonut sitä suoraan minulle, mutta kyseessä on Helsinki, Suomi. He [venäläiset] tietävät, mitä tapaamisessa tapahtui. Kysymys onkin, tiedämmekö me, King tylyttää.

Jo ennen huippukokousta ulkomaisissa medioissa kertailtiin kylmän sodan aikoja ja opetettiin kansainväliselle yleisölle suomettumisen käsitettä. King jatkaa saman vihjailun tiellä yrittäen vesittää Suomen kovat ponnistelut todistaa asemansa osana läntistä yhteisöä.

Väitteidensä lomassa King ei kerro, uskooko hän Suomen johdon tienneen mahdollisten mikrofonien läsnäolosta.

Angus King on sitoutumaton senaattori Mainesta. Hän ennusti etukäteen Trumpin pelaavan Putinin pussiin huippukokouksessa ja on julkisuudessa kertonut uskovansa, että Venäjä sekaantui vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?