Ulkomaat

113 vuotta sitten uponnut venäläinen sotalaiva löytyi – lastina kaikkien aikojen suurin 115 miljardin euron kulta-aarre?

Julkaistu:

Dmitri Donskoi -laivan sisällä olevan valtavan kulta-aarteen arvo voi olla mahdollisesti jopa 133 miljardia dollaria, eli 115 miljardia euroa.
Vuonna 1883 rakennettu sotalaiva Dmitri Donskoi lähti vuonna 1905 matkaan Itämereltä liittyäkseen Venäjän laivaston joukkoihin, jotka kävivät merellä sotaa Japania vastaan. Tsushiman kaksi päivää kestänyt meritaistelu oli Venäjän ja Japanin välisen sodan ratkaiseva taistelu, joka käytiin toukokuun lopussa 1905.

Japani tuhosi taistelussa suuren osan Venäjän laivaston aluksista. Dmitri Donskoi ei uponnut ensimmäisen päivän taisteluissa, ja yritti tiettävästi jatkaa matkaansa Vladivostokiin. Seuraavana päivänä japanilaisalukset kuitenkin huomasivat tämän ja alus vahingoittui taistelussa.


Noin 60 kaikkiaan 591 miehistön jäsenestä sai surmansa ja 120 loukkaantui ennen kuin alus ankkuroitui Etelä-Korealle kuuluvan Ulleungdon saarelle ja kapteeni määräsi miehistönsä nousemaan maihin. Alus upotettiin tarkoituksellisesti seuraavana päivänä.

Eteläkorealainen pelastusryhmä Shinhil on nyt löytänyt 113 vuotta sitten uponneen Dmitri Donskoin noin 430 metrin syvyydestä. Löytöpaikka sijaitsee vain noin 1,3 kilometrin päässä Ulleungdon saaresta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asiasta uutisoivat Telegraph, Newsweek ja South China Morning Post. Löydetyn aluksen vahvistettiin olevan 5 800 tonnia painanut Dmitri Donskoi, kun yksi tutkimusryhmän jäsenistä havaitsi sukellusveneestä käsin hylyssä lukevan nimen. Shinhil julkaisi myös YouTubessa videokuvaa hylystä.Dmitrii Donskoin uskotaan uppoamishetkellä kantaneen valtavaa määrää – jopa 5 500 laatikollista – kultaharkkoja ja kultakolikoita. Eteläkorealaisissa tiedotusvälineissä spekuloidaan, että niiden arvo saattaa olla jopa 133 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eli noin 115 miljardia euroa. Legendojen mukaan aluksessa oli uppoamishetkellä niin paljon kultaa, koska sinne oli siirretty kulta muista Venäjän laivaston vaurioituneista aluksista.


Jos kultaa todella löytyy niin valtava määrä kuin nyt hekumoidaan, olisi kyseessä heittämällä kaikkien aikojen suurin merestä löydetty kulta-aarre. Tähän asti merkittävin löytö tehtiin vuonna 2015, kun brittien vuonna 1708 upottamasta espanjalaisesta kaljuunasta löydettiin aarre, jonka nykyarvon arvioitiin olevan 14,52 miljardia euroa.

Lue lisää: Hylkyjen ”Graalin malja” löytyi – meren­pohjassa makaa jopa 14,5 miljardin euron aarre

Tutkimusryhmä Shinhil kertoi lausunnossaan, että aluksen runko on vahingoittunut, mutta se on osittain säilynyt kohtuullisen hyvässä kunnossa.

– Näimme aarrearkuilta näyttäneitä esineitä, mutta emme ole avanneet niitä vielä, lausunnossa sanottiin.


Ryhmä kertoo haluavansa nostaa hylyn loka-marraskuussa ja aikovansa antaa puolet aluksessa olevasta kullasta Venäjän hallitukselle. 10 prosenttia kullasta menisi ryhmän mukaan Ulleungon saarelle. Saari on suosittu korealaisten turistien keskuudessa ja rahoilla olisi tarkoitus rakentaa museo laivan ja sen miehistön muistoksi.

Aarteen avulla olisi tarkoitus myös rahoittaa projekteja, kun mahdollista rautatieyhteyttä, joka yhdistäisi Venäjän ja Etelä-Korean ja kulkisi näin ollen Pohjois-Korean halki.

Lue myös: 9 tavallisten ihmisten löytämää aarretta – ja 8 aarretta, jotka odottavat vielä löytäjäänsä