Putin paljasti sopineensa Trumpin kanssa jotain Itä-Ukrainan sodasta: ”On uusia ideoita, liikahdus eteenpäin...” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin paljasti sopineensa Trumpin kanssa jotain Itä-Ukrainan sodasta: ”On uusia ideoita, liikahdus eteenpäin...”

Putin ilmoitti Venäjän tv:n haastattelussa, että hän keskusteli Trumpin kanssa Helsingissä uusista keinoista Itä-Ukrainan sodan rauhoittamiseksi.

Donald Trump ja Vladimir Putin puhuivat Helsingissä kahden kesken pari tuntia. Läsnä olivat heidän lisäkseen vain molempien omat tulkit.

19.7.2018 15:58

Presidentti Vladimir Putin kertoi Venäjän 1TV:n haastattelussa, että hän ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saavuttivat jotain edistystä Itä-Ukrainan sodan ratkaisemiseksi.

– Puhuimme Ukrainasta. On olemassa joitakin uusia ideoita maan kaakkoisosan kriisin ratkaisemiseksi. Sovimme, että sitä kehitellään asiantuntijoiden tasolla, Putin sanoi haastattelussa tarkoittaen Itä-Ukrainan sotaa.

– Minun mielestäni se on positiivinen liikahdus eteenpäin, hän lisäsi kertomatta mitään muita yksityiskohtia.

Trump on puolestaan vihjaillut Helsingin huippukokouksen jälkeen, että kokouksen seurauksena olisi tulossa myöhemmin jotakin ”isoja tuloksia”. On kuitenkin epäselvää, liittyykö hänen vihjailunsa Ukrainaan vai johonkin muuhun asiaan.

Kiovassa Putinin ja Trumpin kahdenkeskisten Ukraina-keskustelujen tuloksia on odotettu sekavin tuntein. Pahimpien pelkojen mukaan Trump olisi voinut tehdä Putinille joitakin ratkaisevia myönnytyksiä Kiovan tietämättä.

Uutistoimisto Interfaxin haastattelemien lähteiden mukaan Kiova onkin jo vaatinut Valkoiselta talolta selvitystä presidenttien keskusteluista.

– Ukraina on pyytänyt Washingtonilta virallista selvitystä väitteisiin, joiden mukaan amerikkalais-venäläisessä tapaamisessa keskusteltiin uusista ehdotuksista Ukrainan kaakkoisosien tilanteen ratkaisemiseksi, Interfax siteeraa nimettömänä pysyvää ukrainalaislähdettä.

Presidenttien lehdistötilaisuudessa Putin ei puhunut mistään uusista ideoista sodan rauhoittamiseksi, vaan korosti Minskin sopimusten ”vilpittömän” täytäntöönpanon tärkeyttä.

– Yhdysvallat voisi päättäväisemmin vaatia tätä (Minskin sopimusten täytäntöönpanoa) ja suunnata Ukrainan hallintoa tähän työhön, Putin sanoi Helsingissä.

Minskin sopimusten täytäntöönpanosta on suuria erimielisyyksiä Kiovan ja Moskovan välillä liittyen muun muassa siihen, mitkä kohdat sopimuksesta pitää täyttää missäkin järjestyksessä. Täytäntöönpanojärjestyksellä on merkitystä siksi, että se määrittelisi ratkaisevasti esimerkiksi Donetskin ja Luhanskin alueiden statusta ja itsemääräämisoikeutta Ukrainan sisällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?