Ruotsissa riehuvat massiiviset metsäpalot ja puolustusvoimien helikopterit seisovat – ”Emme voi kutsua ihmisiä lomiltaan töihin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsissa riehuvat massiiviset metsäpalot ja puolustusvoimien helikopterit seisovat – ”Emme voi kutsua ihmisiä lomiltaan töihin”

Julkaistu: 19.7.2018 13:46

Tuli leviää pelastusviranomaisten mukaan helteessä ja tuulessa valtavalla vauhdilla. Ljusdalissa tyhjennettiin viime yön aikana asukkaista kokonainen kylä.

Ruotsissa roihuaa parhaillaan 44 maasto- tai metsäpaloa, jotka leviävät pelottavaa vauhtia rutikuivissa metsissä. Aftonbladet kertoo, että yksi pahimmin paloista kärsivistä paikoista on Ljusdal. Kunnan alueella sijaitseva Kårbölen kylä tyhjennettiin yön aikana asukkaista kokonaan, koska liekit uhkaavat kylää kolmesta eri suunnasta.

Metsäpalot olivat aiemmin illalla levinneet aiempaa isommalle alueelle: reilun 200 hehtaarin sijaan metsä palaa nyt yli tuhannen hehtaarin alueella, kertoo Aftonbladet. Palo ei ole vielä aivan kylän lähellä, mutta pelastusviranomaisten mukaan tuli voi levitä helteisellä, kuivalla ja tuulisella säällä jopa 10 metriä sekunnissa.

Pahin palotilanne on Ljusdalin alueella. Myös pääministeri on matkalla alueelle tarkistamaan tilannetta.

Myös Bräcken kunnassa Jämtlandissa sijaitsevista kylistä evakuoitiin noin sata ihmistä. Kunnan alueella yritetään sammuttaa kahta eri paloa, joista toisen pelätään katkaisevat tiet niin, että asukkaat jäävät palon vangeiksi.

Tilanteeseen toivotaan pientä helpotusta ranskalaisista sammutuskoneista, joiden on määrä saapua tänään pelastajien avuksi. Mukana sammutustöissä on jo eilisestä alkaen ollut kaksi italialaista konetta.

Ruotsin hallitus on saanut kritiikkiä siitä, ettei Ruotsilla ole omia, sammutukseen kelpaavia lentokoneita.

Ruotsin puolustusvoimilla olisi kymmenen helikopteria, joita voitaisiin käyttää palojen sammutustöissä. Niistä on kuitenkin tällä hetkellä käytössä vain kaksi.

– Metsäpalojen sammuttaminen ei ole meidän tehtävämme. Emme voi kutsua ihmisiä lomiltaan töihin sen takia, sanoo puolustusvoimien tiedottaja Mikael Abrahamsson Dagens Nyheterille.

Expressen kysyi niin ikään puolustusvoimilta asiasta, koska lain mukaan puolustusvoimien tulisi tukea yhteiskuntaa resursseillaan kriisitilanteen tullen.

– Laki ei kuitenkaan määrää, että puolustusvoimien tulee lähettää palopaikalle helikoptereita tai pakottaa ihmiset töihin kesken lomiensa. Viranomaisten tulee tukea yhteiskuntaa käytettävissä olevin resurssein, perustelee puolustusvoimien toinen tiedottaja Jesper Tengroth lehdelle.

Sammutustöissä käytetään apuna myös helikoptereita.

Pääministeri Stefan Löfven matkaa torstaina Gävleborgin lääniin Ljusdalin paloalueelle tutustumaan tilanteeseen.

Ruotsin hallitus on saanut moitteita siitä, etteivät viranomaiset ole valmistautuneet riittävän hyvin maasto- ja metsäpalojen sammuttamiseen.

Kårbölen alueella ilmassa leijuu sankka savupilvi.

Kun apuun on haettu koneita ulkomailta, on hallitukselta SVT:n mukaan tivattu muun muassa sitä, miksei Ruotsilla ole omia, palojen sammutukseen kelpaavia lentokoneita.

Sisäministeri Morgan Johansson sanoo, että yleisesti ottaen Ruotsilla on hyvät valmiudet hätätilanteita varten. Hänen mielestään järkevämpää olisi kuitenkin satsata EU:n yhteiseen sammutuskalustoon omien lentokoneiden sijaan.

– EU voisi satsata yhteiseen kapasiteettiin, josta osa voitaisiin sijoittaa Pohjois-Eurooppaan. Me voisimme olla mukana kustannuksissa, Johansson sanoi SVT:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?